2021 İstanbul mezar yeri fiyatları vefat eden yakınlarını defnetmek isteyenler tarafından merak ediliyor. İstanbul’da mezarlık alanları kısıtlı olduğu için 2021 İstanbul’da mezar yeri fiyatları yüksek rakamlardan seyrediyor.

İstanbul Mezar Yeri Fiyatları Ne Kadar?

İstanbul mezar yeri fiyatları Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası’nda farklı fiyatlar üzerinden değerlendiriliyor. İstanbul kalabalık nüfusu ile birlikte küçük bir il sınırına sahip olduğu için günlük vefat eden sayısı çok oluyor ve buna karşılık her geçen gün naaşların gömüleceği toprak azalıyor. Bu yüzden her geçen gün mezar bulmak zor bir duruma geliyor. Üstelik sadece İstanbul’da yaşayanlar için değil İstanbul dışında yaşayanlar da öldükten sonra İstanbul’a gömülmek istedikleri için mezar yeri bulmak daha da zor bir hale gelebiliyor. Bu yüzden fiyatlar da diğer şehirlere göre farklılık taşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan tarifeye göre 2021 İstanbul mezarlık fiyatları belli oldu. İstanbul’da belediye gasilhanesine bekletilmekte olan cenazeler için il dışı ya da farklı yerler için nakil ücreti talep edilmemektedir. Aynı zamanda tabut, ilaçlama ve cenaze örtüsü de yine belediye tarafından ücretsiz verilmektedir. Galvanizli tabut fiyatı 800 T’den başlıyor. Tabutlu defin ise 350 – 450 TL arasındayken daha önceden defin edilmiş birisinin başka bir mezara nakledilmesinde ise 1800 – 2000 TL arasında ücret talep ediliyor.

Bölgelere Göre İstanbul Mezar Fiyatları

1 Nisan 2021 tarihinden geçerli olacak İstanbul mezarlık fiyatları bölgelere göre farklılık gösteriyor. Buna göre tek katlı lahit mezar 1 Nisan’a kadar 1600 lira, daha sonra 1750 TL, çift katlı lahit mezar 1 Nisan’a kadar 2 bin lira, bu tarihten sonra 2 bin 200 lira olarak geçerli olacak. Kabir nakli yer bedeli de 1 Nisan’dan sonra 1800 liradan 2 bin liraya yükselmiş olacak. İstanbul nüfus açısından kalabalık bir şehir olduğu için bölgelere göre İstanbul mezar fiyatları belirleniyor. Bölgelere göre mezar fiyatları ise şu şekilde;
  • Grup: Karacaahmet, Nakkaştepe, Çengelköy, Zincirlikuyu, Aşiyan mezarlıklarının bulunduğu birinci grup için mezarlık yer bedeli 1 Nisan’a kadar 6 bin lira, bu tarihten sonra 6 bin 600 liraya yükseldi. Cenazenin yanında bulunan boş yer bedeli ise 17 bin liradan 18 bin liraya, boş mezar yeri bedeli ise 34 bin liradan 37 bin 400 lira olarak belirlendi.
  • Grup: Edirnekapı Şehitlik, Feriköy, Sütlüce, Emirgan mezarlıklarının olduğu ikinci grup mezarlık yer bedelleri bin 100 liradan bin 200 liraya, cenaze yanında yer alan boş yer bedeli 7 bin liradan 7 bin 500 liraya, boş mezar yer bedeli ise 14 bin liradan 15 bin liraya yükselmiş oldu.
  • Grup: Kurtköy, Çekmeköy, Kilyos, Cebeci mezarlıklarının bulunduğu üçüncü grupta mezar bedeli 100 lira olarak belirlendi. Cenaze yanındaki boş yer bedeli 2 bin 250 liradan 2 bin 500 liraya, boş mezar yeri ise 4 bin 500 liradan 5 bin liraya yükseldi.
  • Köy olarak geçen bölgelerdeki mezarlıkların yer bedeli 100 lira olarak belirlendi. Cenaze yanındaki boş yer bedeli bin 100 liradan bin 200 liraya, boş mezar yeri ise 2 bin 200 liradan 2 bin 400 liraya yükselmiş oldu.
  • Azınlık mezarlık fiyatları için ise yer bedeli 500 lira oldu. Cenaze yanı boş mezar yeri 4 bin 400 liradan 4 bin 800 liraya, boş mezar yeri ise 7 bin 150 liradan 7 bin 800 liraya yükselmiş oldu.
Yeni mezar fiyatları 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak. Bu tarihe kadar ise eski fiyatlar geçerlilik taşıyacak.

İstanbul Çocuk Mezarı Fiyatları Ne Kadar?

15 yaşına kadar vefat edenler için ise mezar fiyatları farklılık taşıyor. İstanbul çocuk mezarlık fiyatları adı geçen bölgelere göre değişiyor;
  • Grup: çocuk cenazesi için yer bedeli 6 bin TL olarak belirlendi.
  • Grup: çocuk cenazesi için yer bedeli bin 200 TL olarak belirlendi.
  • Grup: çocuk cenazesi için yer bedeli 50 TL olarak belirlendi.
  • Köy statüsünde olan yerler için çocuk cenazesi yer bedeli 50 TL olarak belirlendi.

Cenaze İşlemleri Nasıl Yapılır?

İstanbul cenaze işlemleri yapmak için birtakım prosedürlerin takip edilmesi gerekmektedir. İstanbul cenaze işlemleri resmi kurumlar tarafından düzenlenmiş olan ölüm belgesinin alınması ile başlamaktadır. Vefat evde gerçekleşmiş ise ölüm belgesi bağlı bulunulan ilçe belediyesi sağlık işleri müdürlüğü tarafından, hastanede olmuş ise başhekimlik tarafından düzenlenebilmektedir. Şüpheli ölüm ya da trafik kazası sonucunda vefat halinde ise savcılık tarafından işlem yapılmadan cenaze işlemleri başlatılmamaktadır.

Ölüm Belgesi ile Cenaze İşlemleri

Ölüm belgesi olmayan cenazeler için belediye tarafından hiçbir işlem yapılmamaktadır ve cenaze gasilhaneye de alınmamaktadır. Belediye tarafından hizmet veren birimlerce ilgili kuruluşlardan ölüm belgesi düzenlenerek bilgi sistemine giriş yapıldığı andan itibaren cenaze sahibi ile iletişime geçilir ve araç yönlendirmesi yapılmaktadır. Cenazeye ait olan tüm işlemler de cenazenin yakın kan ve sıhri akrabalıkları tarafından takip edilebilmektedir. Cenazenin yakınları ölüm belgesi ile en yakın cenaze işleri şefliğine başvuru yapmalıdırlar. Cenaze aile kabrine defin olacaksa mezar yerini bilen birisi tarafından mezar yeri kullanma belgesi ibraz edilmesi gerekmektedir. Cenazeler ilgili birimler tarafından görevlendirilecek olan personel ile birlikte bulunmakta olduğu yerden başkanlığa bağlı bulunan en yakındaki gasilhaneye getirilir ve burada dini vecibelere göre ücretsiz bir şekilde defin hizmetleri yapılmaktadır. Ücretsiz yapılan işlemlerde nakil, gasil, kefenleme ve defin bulunmaktadır. Vefat eden kişi Müslüman ise camide kılınacak cenaze namazı sonrasında cenaze defnedileceği mezarlığa götürülmektedir. Hıristiyan ya da Yahudi ise kendi dini mabetlerinden yapılacak olan dini tören sonrasında cenaze işlemleri aynı şekilde yapılmaktadır. Cenazenin bulunduğu yerden alınması, gasilhaneye getirilmesi, mezarlığa götürülmesi, defin esnasında kullanılmış olan mezar tahtası ve gömülme işlemleri de ücretsiz olarak yapılmaktadır. Şehir dışına nakil gerektiren cenazeler için ise ölüm belgesi ile birlikte cenazenin bulunduğu yer için en yakın şefliğe başvuru yapılır ve cenaze istenilen yere yine ücretsiz olarak nakledilmektedir.

Mezar Yeri Kullanım Belgesi Nasıl Alınır?

Mezar yeri kullanım belgesi almak için cenaze definden 30 gün sonrasında defnedilmiş cenazenin birinci dereceden yakınları, bu kapsamda; eşi, kızı, oğlu, anne, baba ya da kardeşi kimlikleri ile belediyeye bağlı bölge müdür yardımcılıklarına başvuru yapması gerekir. İşlem için öncelikle bölge yazı işleri ve kontrol bürolarına başvuru yapılması gerekmektedir. Mezar yeri kullanım belgesi kaybolduysa bu durumda nüfus kayıt örneği önce alınmalı ve sonra cenazenin en yakını tarafından bölge müdür yardımcılığına başvuru yapılmalıdır. Yapılacak olan gerekli kontrol ve arşiv araştırması sonrasında güncelleme yapılmaktadır. Söz konusu cenaze ve defin işlemleri cenaze ve defin hizmetleri mezarlıklar daire başkanlığına bağlı olunan müdürlükler ve müdür yardımcılığı seviyesindeki şeflikler tarafından yürütülmektedir. Bu kapsamda şehrin ihtiyaçlarına uygun olarak Avrupa yakasında 5 bölge müdür yardımcılığı ile 8 şeflik, Anadolu yakasında ise 3 bölge müdür yardımcılığı ve 6 şeflik bulunmaktadır.
Editör: TE Bilisim