İŞKUR iş arayan girişi ya da kaydı yapmak için İŞKUR resmi web adresine giriş yaparak ana sayfadan “giriş“ veya “iş arayan kaydı“ seçeneklerine, tercih edilen işleme göre tıklamak gerekir.
İŞKUR iş arayan girişi sadece İŞKUR iş arayan kaydını yaptıran kişilerce gerçekleştirilebilir. Çünkü sistem iş ilanlarının görüntülenmesi ve diğer tüm işlemlerin yapılabilmesi için üyelik şifresi talep eder. Kayıt işlemi için neler yapılması gerektiğini yazımızın devamında yer alan alt başlıktan öğrenebilirsiniz.
İŞKUR İş Arayan Kayıt Nasıl Yapılır?
İŞKUR iş arayan kaydı yapmak için iki farklı yöntem üzerinden işlem yapılır. Türkiye genelinde yer alan İŞKUR il veya ilçe bürolarına başvuru yapılabilir veya İŞKUR resmi web adresinden kısa sürede kayıt yaptırılır.
İŞKUR internet şubesinden, şubeye gitmeye gerek kalmadan kayıt yaptırmak için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
- İnternetten https://www.iskur.gov.tr/ adresine erişim sağlanır.
- İŞKUR web adresi ana sayfasında üst menüden “İnternet Şubesi“ seçeneğine tıklanır.
- Ekrana gelen İŞKUR E-Şube sayfasından ise “İş Arayan“ sekmesine giriş yapılır.
- Sayfaya yansıyan işlem başlıkları arasından “üye ol“ seçeneğine tıklanır.
- Bu aşamada ekrana “Üyelik Sözleşmesi“ gelir. Sözleşme maddeleri okunduktan sonra “onaylıyorum“ ifadesi ile sunulan komut butonu seçilir.
- İşlem ardından açılan tabloya kimlik bilgileri girip, onay verilir.
- Bir sonraki sayfada ise “güvenlik kontrolü“ resminde yer alan sayılar “güvenlik kontrolü“ başlığı altındaki boşluğa girilir.
- Sayfa sonunda bulunan uyarı metni okunup, ilerle komutuna tıklanır.
- Ekrana gelen yeni tabloya adres ve iletişim bilgileri doldurulup, ilerle komutu seçilir.
- Bu adımda açılan “bir şifre seçin“ işlem başlığına tıklanıp, gelen boşluğa yeni bir girilerek onay verilir.
- Son pencerede ise “güvenlik sorusu belirler“ başlığı seçilip, soru seçimi yapılır ve cevabı açılan boşluğa yazılarak kaydedilir.
- Otomatik olarak görüntülenen “üyeliğimi oluştur ve devam et“ seçeneğine tıklanır.
Tüm bu adımlar ardından İŞKUR iş arayan kaydı tamamlanır ve oluşturulan profil kısmına erişilir.
İŞKUR İş Arayan Aktifleştirme Nasıl Yapılır?
İŞKUR İş arayan aktifleştirmesi için yapılacaklar:
- İŞKUR resmi web adresine ait https://esube.iskur.gov.tr/ adresi tarayıcıda açılmalıdır.
- Ekrana gelen ana sayfadan “giriş“ seçeneğine tıklanır.
- Açılan tabloya TC kimlik numarası ve İŞKUR iş arayan kaydında belirlenen üye şifresi girilip, “iş arayan giriş“ seçeneğine tıklanır.
- İşlemle erişilen iş arayan profil sayfasından “Özgeçmiş“ seçeneğine tıklanır.
- Bu bölümde özgeçmiş tablosuna eğitim, geçmiş iş deneyimi, sertifika bilgileri ve diğer tercih edilen bilgileri girilip, özgeçmiş kaydı yapılır.
- Ardından, ekrana gelen “Kişisel Bilgiler“ başlığı altındaki “İş Arama Statüsü“ seçeneğine tıklanır.
- Son pencerede çıkan “Yeni Seçili Kayıt“ ifadesinin karşısındaki buton “Aktif“ olarak seçilip, “kaydet“ butonuna tıklanır.
Bu adımlar sonunda İŞKUR iş arayan hesap profili aktif hale gelir. İŞKUR iş arayan aktifleştirme işlemi ardından işverenlerde kişinin profili rahatlıkla görüntülenir. Diğer yandan aktifleştirme İŞKUR iş arayan kaydını tamamlayalar tarafından yapılabilen bir işlemdir.
İŞKUR İş Arayan Kayıt Belgesi Nedir?
İŞKUR iş arayan kayıt evrağı, sadece İŞKUR bünyesinde iş arayan kişilere verilen belgedir. Kişi İŞKUR bünyesinde iş ararken, bir işe başvurması ve girmesi halinde, işveren’e İŞKUR iş arayan kayıt belgesini sunmalıdır.
İşe başlarken de teslim edilmesi gereken evraklar arasında olan bu belge, İŞKUR iş arayan kaydı ardından, E-devletten edinir.
İŞKUR iş arayan kaydını yatıranların iş arayan kayıt belgesini almak için atacakları adımlar:
- İnternetten https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresine girilir
- Resmi web adresinin giriş tablosuna TC kimlik ve E-devlet şifresi girilip, “giriş yap“ seçeneğine tıklanır.
- Ana sayfadan “Kurumlar“ sekmesine tıklanır.
- Sıralanan kurum başlıklarından “Türkiye İş Kurumu“ seçeneğine tıklanır.
- Bu adımda kurumun E-hizmetleri listelenir ve aralarından “İŞKUR Kayıt Belgesi“ hizmetine tıklanır.
- Kişinin İŞKUR’a kayıtlı olması halinde son pencerede ekrana İŞKUR kayıt belgesi yansır ve “yazdır“ konutuna tıklanarak belge çıktısı alınır.
Bu belge İŞKUR üzerinden her hangi bir iş bulunduğunda ve işe girildiğinde, işe başlamadan önce işverene evrak olarak teslim edilmelidir.
İŞKUR İş Arayan Kayıt Formu Nasıl Doldurulur?
İŞKUR iş arayan kayıt formu doldurmak için formun ilgili başlıklarının altına TC kimlik, ad, soy ad, yaş, adres, posta, telefon, doğum tarihi, ana adı ve baba adı bilgileri yazılır. Bu formu fiziki olarak doldurmak ve İŞKUR iş arayan kaydını yaptırmak için ikamet ilindeki İŞKUR bürosuna gidilerek işlem yapılır.
Ancak İŞKUR iş arayan kaydı internetten yapılacak ise İŞKUR resmi web adresinden İŞKUR iş arayan kaydı adımlarının ikinci aşamasında form online kişinin karşına çıkar ve doldurulur. Oline kayıt sırasında bu form bir kez doldurulduğunda çıktısı alınabilir ve bürolarda ikinci kez bir form doldurma işlemine gerek kalmaz.
İŞKUR İş İlanlarına Nasıl Başvurulur?
İŞKUR iş ilanlarına başvurmak için uygulanacaklar:
- Tarayıcıdan direkt olarak https://esube.iskur.gov.tr/Istihdam/AcikIsMeslek.aspx linkine giriş yapılır.
- Bu işlem ile ekrana İŞKUR sisteminde yer aşan ve personel aranana açık iş pozisyonları sıralanır.
- Kişi İŞKUR iş arayan kaydını yaptırmışsa, tercih ettiği açık iş ilanı üzerine tıklayarak, iş hakkında ayrıntıları görüntüler.
- Bu adımla ekrana gelen sisteme giriş tablosuna İŞKUR üye şifresi ve TC kimlik numarasını girilip,“devam“ kutucuğuna tıkanır.
- Adım ardından seçilen işe ilişkin ekrana yansıyan “başvur“ veya “çıkış yap“ seçeneklerinden tercih edilene tıklanır. Bu bölümde işe başvuru yapılacak ise “başvur“ komutu seçilir.
Adımların sonunda ek bir özgeçmiş oluşturulmaz. Başvuru komutu verildiğinde işe başvuru, İŞKUR iş arayan kaydı aktifleştirmede oluşturulan özgeçmiş üzerinden otomatik şekilde yapılır.
İŞKUR İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
İŞKUR işsizlik aylığı almak amacıyla izlenen aşamalar:
- İnternetten https://esube.iskur.gov.tr/ adresine erişilmelidir.
- Ana sayfadan “giriş“ kutucuğuna tıklanır.
- Gelen tabloya İŞKUR iş arayan üye şifresi ve TC kimlik numarası girilip,“iş arayan giriş“ seçeneğine tıklanır.
- Yeni sayfadan “Bireysel Kullanıcı“ başlığına tıklanıp, sıralanan işlem başlıkları arasından “İşsizlik ödemeği başvurusu“ işlem seçeneğine tıklanır.
- Hemen ardından görüntülenen “bilgilendirme, haklar ve yükümlülükler“başlıklı taahhüt belgesi okunup,“metni okudum, kabul ediyorum“ seçeneğine tıklanır.
- İşlem ardından sayfanın sol tarafında yer alan “talep bilgileri“ seçeneğine tıklanır.
- Açılan, “çalışmanı sona erdiği tarih“ ifadesinin karşısındaki boşluğa ilgili bilgi girilip, hemen altındaki boşluğa başvuru tarihi girilip, devam komutu seçilir.
- Yeni sayfadaki tabloya iletişim ve adres bilgileri yazılıp, “ileri“ seçeneğine tıklanır.
- Bir sonraki tabloya ise önceden çalışılan iş yerinin il bilgisi girilip, kaydet seçeneğine tıklanır.
Bu adımların sonunda İŞKUR işsizlik maaş başvurusu tamamlanır. Başvuru artık İŞKUR tarafından kontrol edilme sürecine girer. Başvurunun onay alması halinde ise sistemde kayıtlı cep telefonuna mesaj ile bilgi sunulur. Onay mesajı alınan ayın son gününde maaş PTT şubelerinden çekilir.
İŞKUR İşsizlik Maaşı Şartları Neler?
İŞKUR işsizlik aylığı şartları:
- Kişinin kendi kusurları dışında işsiz kalması,
- Hizmet akdinin sona erişinden önceki 120 günde hizmet akdine tabi olma,
- İşten çıkmadan önceki son 3 yılda minimum 600 gün süre ile işsizlik sigorta priminin ödenmiş olması,
Bu şartları sağlayanlar İŞKUR işsizlik maaşına başvuru yaparlar.
İŞKUR İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
İŞKUR işsizlik maaş tutarları en düşük 2 bin 568 TL en yüksek 5 bin 137 TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda en düşük asgari ücretle çalışan bireyler 2 bin 568 TL işsizlik maaşı alacaktır. Yazımızda belirtilen şartları karşılamanız durumunda İŞKUR işsizlik maaşı alabilir ve İŞKUR iş başvurularına başvuru yaparak iş bulabilirsiniz.
İŞKUR İşsizlik Maaşı Süresi Ne Kadar?
İŞKUR işsizlik aylığı süresi, maksimum 10 ay olarak bilinir. Çalışma hayatının son 3 yılında 600 gün primi ödenenlere 6 ay boyunca, 1080 gün işsizlik sigorta primi ödenenlere 10 ay boyunca işsizlik maaşı verilir. İŞKUR iş arayan kaydı ardından işsizlik maaşına başvuran ve onay alanlar bu maaşı süresiz olarak alamazlar.