İŞKUR’dan işbaşı eğitim programları mesleki deneyimi artırmak adına düzenlenen ve İŞKUR’a kayıtlı işsizlere yönelik verilen programlardır. İşbaşı eğitim programları ile tecrübe edinilmesi amaçlanan program katılımcıları, teorik eğitim aldıkları meslekler için de uygulama fırsatı yapma şansı yakalarlar.

Kurum işverenler ile işçiler arasında köprü vazifesini sürdürürken, İŞKUR işbaşı eğitim programı seçenekleri ile sektörlere deneyimli ve nitelikli personel kazandırmaktadır.

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR?

İŞKUR’un işbaşı eğitim programı kayıtlı olan işsiz bireylere meslek tecrübesi kazandırarak çalışabilecekleri bir iş yeri bulmaya yönelik verilen program tipidir. Programların amacı eğitim verilen meslekle ilgili tüm uygulamaların öğretilerek, çalışılacak iş yerine uyum sağlama becerisinin kazandırılmasıdır.

Eğitim programı katılımcıları gördükleri teorik ve uygulamalı eğitim ardından çalışacakları işyerlerini kendileri bulabilecekleri gibi yetişkin personel ihtiyacı için İŞKUR’a müracaat eden işverenlerde de çalışma şansı bulabilirler.

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Başvuru Şartları Nelerdir?

İŞKUR’un işbaşı eğitim programlarına başvuru koşulları şunlardır:

  • En az 15 yaşını tamamlamış ve İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak
  • Emeklilik hakkı elde etmemiş olmak
  • İşverenin birinci veya ikinci derece yakını olmamak
  • Başvuru yapılan programın başlama tarihinden geriye dönük 3 aylık dönemde, başvuru yapan işverende çalışmıyor olmak
  • Program başlangıç tarihi öncesi 1 aylık dönemde sigorta primine sahip olmamak (Uzun vadeli sigorta kollarına ait)
  • İŞKUR tarafından verilen iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmamış olmak

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Hangi Meslekler İçin Verilir?

İŞKUR’un işbaşı eğitim programının verildiği meslekler şu şekilde sıralanır:

  • Bilişim ve imalat sektörü
  • Muhabirlik
  • Tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler
  • Siber güvenlik
  • Kodlama
  • Bulut bilişim
  • Oyun geliştirme

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Süresi Nedir?

İŞKUR’da işbaşı eğitim programlarının süreleri seçilen program özelinde değişir. Günde 5 ila 8 saat arasında değişen eğitimler, haftada 45 saati geçmeyecek şekilde ayarlanır. Eğitim haftanın 6 günü devam edebilir.

İşbaşı eğitim programı kapsamında eğitim verilen mesleklere göre belirlenmiş azami süreler şu şekilde değişir:

  • Bilişim ve İmalat Sektörü: 6 ay
  • Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Meslekler: 3 ay
  • Muhabirlik: 9 ay
  • Geleceğin Meslekleri: 9 ay

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Bittikten Sonra Ne Olur?

İşbaşı eğitim programı tamamlanınca katılımcılara İŞKUR tarafından sertifika verilmektedir. Sertifikalar katılım gösterilen programa ilişkin bilgiler içerir. Programı tamamlayan katılımcıların istihdam edilmesine yönelik İŞKUR tarafından teşvik uygulanmaktadır.

Programın bitimini takip eden 3 aylık süre içerisinde özel sektörde katılımcıları istihdam eden işverenler, belirli bir süre istihdam edilen personel için sigorta primi teşvikinden yararlanabilmektedir.

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İŞKUR’a işbaşı eğitim programına yapılacak başvurular iki yoldan yapılır. İlk seçenekte vatandaşlar, illerinde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerine programa katılım başvurularını iletebilirler.

İkinci seçenekte ise İŞKUR E-Şube kullanılır. İŞKUR’a ait online şube üzerinden programlara başvuru iletilebilmektedir.

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Fiziki Başvuru Nasıl Yapılır?

İŞKUR İl Müdürlüklerine işbaşı eğitim programı başvurusu için adaylar, illerinde bulunan müdürlük üzerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler. İŞKUR’a ait 81 ilde müdürlük bulunmaktadır.

İlinizde bulunan İŞKUR İl Müdürlüğünün adresini öğrenmek için https://www.iskur.gov.tr/ linkine tıklayın. Aşağıda gösterildiği şekilde üst menüde yer alan “İL MÜDÜRLÜKLERİ” menüsü üzerine gelerek ilinizi seçin.

Açılan menüde dilerseniz arama alanına bulunduğunuz ili yazabilir, dilerseniz listeden ilinizi seçerek adres bilgisi sayfasını açabilirsiniz. Menü üzerine fare imlecini getirdiğinizde, açılan sayfa ve yapılacak işleme ait görsel aşağıda paylaşılmıştır.

Listeden ilinizi seçmeniz ardından açılan şehre özel sayfada, ile İŞKUR hizmetleri sayfada görüntülenir. Menünün üst kısmında yer alan “İLETİŞİM” sekmesine tıklamanız ardından, yaşadığınız ildeki İŞKUR İl Müdürlüğü iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Yukarıda anlatıldığı şekilde tamamladığınız işlem ardından, adres bilgisini not edin. Ulaştığınız adreste yer alan İŞKUR İl Müdürlüğü’ne giderek, işbaşı eğitim programı başvurunuzu iletin.

İnternetten İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İŞKUR internet şubesinden işbaşı eğitim programına başvurular için https://esube.iskur.gov.tr/ linkini kullanabilirsiniz. İŞKUR işbaşı eğitim programı başvurusu için linke tıklayarak e-Şube giriş sayfasına otomatik olarak yönlendirilirsiniz.

E-Şube giriş sayfasının hemen altında, aşağıda gösterildiği gibi “İşbaşı Eğitim Programı” butonuna tıklayarak işlemlere başlayın.

Yapılan tıklama ardından yurt genelinde düzenlenen işbaşı eğitim programlarını aramak için modüle ulaşırsınız. Aşağıda gösterildiği şekilde ilgili alanlara kurs numarası, kurs yeri, il, cinsiyet, kurs başlangıç tarihi, alt yaş sınırı, meslek, kurs bitiş tarihi ve üst yaş sınır seçimlerini tamamlamanın ardından “ARA” butonuna tıklayarak işleme devam edin.

Yapılan arama sonrası tüm bilgileri eksiksiz girmeniz halinde, aradığınız kursa ait bilgilere ulaşabilirsiniz. Kurs numarası girişi ve kurs yeri bilgileri girmediğinizde, Türkiye’nin herhangi bir noktası için düzenlenen kurs bilgilerinin tamamı görüntülenir.

Aşağıda gösterilen görsel üzerinden takip edileceği gibi kursa ait başlangıç ve son başvuru tarihi, ismi, düzenlenen il ve içe bilgisi ile başvuru durumunu gösterir bilgi ekranını takip edebilirsiniz.

Yukarıda paylaşılan kurs ekranında, “Kurs No” altında yer alan seçtiğiniz bir kurs numarasına tıklayarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. İŞKUR girişi yapılmadığında, açılan ekrandan giriş yapmanız gerektiğini gösterir uyarı ile karşılaşırsınız.

İŞKUR giriş işlemlerini yapmak için sayfanın üzerinde yer alan “İş Arayan Girişi” veya “İşveren Girişi” sekmelerini tıklayarak, giriş işlemlerinizi yapabilirsiniz.

İŞKUR kimlik doğrulama için, aşağıda görselde gösterildiği şekilde T.C. Kimlik numaranızı ve İŞKUR şifrenizi uygun alanlara girin ve “İş Arayan Girişi” butonuna tıklayın. Dilerseniz beyaz çerçeve içine alınan bölüme tıklayarak “E-Devlet Şifresi” ile sisteme giriş yapabilirsiniz.

Giriş işlemi ardından otomatik olarak işbaşı eğitim programı arama sayfasına yönlendirme gerçekleştirilir. Yönlendirme yapılmaması halinde “Online İşlemler” menüsüne tıklayın ve “Kurs/Programlar” menüsü altında yer alan “Kurs/Program Bilgileri” sekmesine tıklayarak, ilgili alanı görüntüleyin.

İşbaşı eğitim kursları sayfasına erişim sağlayarak katılım gösterdiğiniz kurs bilgisine ulaşmanın ardından, ilgilendiğiniz kursa başvuru için “Kurs No” üzerine tıklayın. Tıklama sonrası açılan ek pencerede, aşağıda gösterildiği gibi “Başvur” butonuna tıklayın.

Yaptığınız tıklama sonrası üst pencerede aşağıda gösterildiği gibi bilgilendirme kutucuğu açılır. Kutucukta kurs başvurusu için son tarih bilgisi ve başvuru yapmak isteyip istemediğinizin onayı sorulur. Aşağıda gösterildiği şekilde “Tamam” butonuna tıklayarak işbaşı eğitim programı başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Yukarıda anlatıldığı şekilde yaptığınız başvuru ardından, İŞKUR tarafından kursla ilgili bilgiler SMS ve e-Posta ile tarafınıza gönderilir. Tarafınıza gönderilen bilgilendirme mesajı ardından kurs başvurunuzu tamamlayıp tamamlanmadığını teyit edebilirsiniz.

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI MAAŞI 2023 NE KADAR?

İŞKUR’un işbaşı eğitim programında verdiği maaş için üç farklı tarife bulunur. 2023 yılında yaptığı güncelleme ile işbaşı eğitim programı için kursiyerlere İŞKUR tarafından ödenen günlük ücretler aşağıdaki gibidir:

  • Katılımcılar: 280 TL
  • Öğrenciler: 244 TL
  • İşsizlik Ödeneği Alan Kursiyerler: 163 TL

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Maaş Dışı Yan Haklar Nelerdir?

İşbaşı eğitim programında kazanılan yan haklar maaş ve sertifika dışında şu şekildedir:

  • İş kazası ve GSS primlerinin ödenmesi
  • İş tecrübesi kazanılması
  • İş bulmak için şansın artması

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Maaşı Ne Zaman Yatar?

İşbaşı eğitim programı ücret ödenmeleri maaş hakkediş tarihini takip eden 30 gün içerisinde yapılır. İŞKUR işbaşı eğitim programı ücretleri günlük hesaplanır ve maaş hakkı elde edildikten sonraki 1 ay içerisinde kursiyerlere ödenir. Kursiyerler ücretlerini belirlenen bankalardan belirli günler içerisinde alır. Anlaşmalı bankaların yanı sıra PTT şubelerinden de kursiyerler ödemesini alabilir. Ancak yapılan ödemenin bir banka hesabına yönlendirilmesi mümkün değildir.

İŞKUR İş Arayan Kayıt Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

İŞKUR Kursiyer Ücretleri (Maaşları) Ne Kadar Oldu

İŞKUR TYP Şartları Nedir? TYP Başvurusu Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim