İşsizlik maaşı öğrenme işlemleri için kullanılabilecek fiziki ve online işlem kanalları bulunur. Belirli şartlar altında ve belirli süreler boyunca hak sahiplerine aylık olarak işsizlik ödeneği, 2021 yılında da hesaplara aktarılmaya devam ediliyor.

PTT üzerinden alınan işsizlik maaşı ödemeleri tüm Türkiye’de aynı anda yatar. Her ayın ilk haftasında hak sahipleri adına yatırılan aylık ödendi bilgisine ulaşmak için işsizlik maaşı sorgulama yöntemleri kullanılabilir. Sorgulama için kullanılan tüm platformlar ücretsizdir.

İŞSİZLİK MAAŞI SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

İşsizlik maaşını sorgulamak için 5 farklı alternatif yol bulunur. Fiziki ve dijital işlem kanallarından oluşan ilgili platformları kullanarak işsizlik ödeneği ödendi bilgisini teyit edebilirsiniz.

İşsizlik ödeneği sorgulama işlemleri için kullanabileceğiniz fiziki ve dijital platformların tamamı aşağıda paylaşılmıştır:

  • PTT şubeleri
  • PTT online şube
  • E-Devlet
  • İŞKUR Online Şube
  • Alo 170 - Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi

PTT Şubelerinden İşsizlik Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

PTT şubelerinden işsizlik maaşı öğrenme işlemleri için kimlik belgenizle birlikte size en yakın PTT şubesine müracaat etmeniz yeterlidir. Yaptığınız müracaat sonrası aylığınızın ödenmesi halinde çekim işlemini yapabilirsiniz.

Size en yakın olan PTT şubesini öğrenmek için https://enyakinptt.ptt.gov.tr/Enyakinptt/ adresine giriş yaparak, bulunduğunuz adres için şube sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama için aşağıda gösterildiği gibi yaşadığınız ili ve ilçeyi seçerek, PTT İşyeri onay kutucuğunu işaretlemeniz yeterlidir.

PTT İnternet Bankacılığı Üzerinden İşsizlik Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

PTT online şubeden işsizlik maaşını öğrenme işlemleri için https://pttbank.ptt.gov.tr/pttwebapproot/ipcservlet linkini kullanabilirsiniz. Açılan ekrandan “Müşteri No” ve “İnternet Bankacılığı Şifresi” girişi yaparak sisteme giriş yapmanız yeterlidir. Giriş işlemleri için aşağıda paylaşılan görseli takip edebilirsiniz.

Yukarıda gösterildiği şekilde yapılan giriş ardından, PTT’ye ait hesap bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Hesap bilgilerinizi kontrol ederek, işsizlik maaşı ödendi bilgisini teyit edebilirsiniz.

Bu hizmeti almak için PTT’de hesabınızın bulunması ve PTT’ye ait internet bankacılığı şifrenizin aktif olması gereklidir. Aksi taktirde işsizlik ödeneği öğrenme işlemleri için alternatif yöntemler kullanılmalıdır.

E-Devlet İşsizlik Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet’ten işsizlik aylığı sorgulaması “İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminat ve Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama” sayfası üzerinden yapılır. Sorgulama için https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi linkini kullanarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz. Linke tıklanması ardından ilk olarak, “Kimliğimi Şimdi Doğrula” düğmesine tıklanması gereklidir.

İşleme devam edilebilmesi için kimlik doğrulama yapılması gereklidir. Kimlik doğrulama için “T.C. kimlik numaranızı” ve “e-Devlet şifrenizi” aşağıda gösterildiği gibi ilgili alanlara yazarak, “Giriş Yap” butonuna tıklayın.

Yapılan işlem ardından işsizlik maaşı ödeme bilgisi otomatik olarak ekrana yansır. Ödeme bilgisine ulaşmanın ardından dilerseniz ödeme detay bilgisini e-Devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

İŞKUR Online Şubeden İşsizlik Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

İŞKUR web sitesinden işsizlik maaşını görüntüleme işlemleri e-Şube üzerinden yapılır. İŞKUR e-Şubeye ulaşmak için https://esube.iskur.gov.tr/ linkini kullanabilirsiniz. İşsizlik ödeneği ödeme bilgisine ulaşmak için linke giriş yapın ve “İş Arayan” bölümünü altında yer alan “Giriş” butonuna tıklayın.

Yapılan işlem sonrası kimlik doğrulama yapabilmek için, “TC Kimlik No” ve “İŞKUR Online Şube” şifrenizi girerek “İş Arayan Giriş” butonuna tıklamanız gereklidir. Dilerseniz aşağıda gösterildiği gibi “e-Devlet ile Giriş” düğmesi aracılığı ile “TC Kimlik No” ve “e-Devlet Şifresi” kullanarak işleme devam edebilirsiniz.

Kimlik doğrulama ardından İŞKUR üyeliğine ait profil sayfasına ulaşılır. Doğrudan ana sayfada yer alan menüde “İşsizlik Ödeneği Sorgulaması” sekmesine giriş yapılarak işleme devam edilmesi gereklidir.

Açılan sekmede işleme devam edebilmek için aşağıda gösterildiği gibi “Bildirge Kayıt No” bilgisinin kullanılması gereklidir. İlgili bilgiyi kutucuğa yazın ve “Onaylanmış Bildirge Ara” butonuna tıklayarak işsizlik maaşı sorgulama işlemini tamamlayın.

İşsizlik Maaşı Sorgulama Telefon Numarası Nedir?

Telefonla işsizlik maaşını sorgulama işlemleri 15 Kasım 2010 tarihinde hizmete alınan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi üzerinden yapılır. Telefonla işsizlik maaşı öğrenme işlemleri için Bakanlığa bağlı Alo 170 hattını kullanabilirsiniz.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İşsizlik maaşına başvurular İŞKUR’a yapılır. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine şahsen ya da İŞKUR online şubeye internetten işsizlik maaşı başvurusu yapabilirsiniz. Online başvurular için bir üst alt başlıkta paylaşılan görselde, “İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Başvurusu” sekmesi kullanılır.

İŞKUR’a yapılacak işsizlik maaşı başvurularının şahsen ya da kişiye ait İŞKUR şifresi ile yapılması gereklidir. Başkası adına işsizlik ödeneği başvurusu yapılamamaktadır. Vekaletname ile başvurular İŞKUR tarafından kabul edilmez.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşında istenen şartlar şunlardır:

  • Başvuru sahibinin kendi isteği ve hatası dışında işsiz kalması
  • İşsizlik maaşı başvurularının hizmet akdi feshini takip eden 30 gün içinde yapılması
  • Hizmet akdi feshi öncesi 3 yıla ait en az 600 gün ödenmiş prime sahip olunması
  • İşsiz kalış tarihi öncesi 120 günlük sürede kesintisiz çalışılmış olması

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR 2023?

İşsizlik maaşı 2023 yılı ilk çeyreğinde, asgari ücrete bağlı olarak artırıldı. Yeni yılda yapılan zamla birlikte en düşük işsizlik maaşı 2568 liradan 4003 liraya yükseldi. En yüksek işsizlik maaşı ise 5137 liradan 8006 liraya yükseldi. Geçtiğimiz yıl 2568 lira olan işsizlik aylıkları ise bu yıl 4003 liraya yükseltildi.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşını almak için kimlik belgenizle birlikte PTT şubelerine başvurmanız gerekir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sisteminde kayıtlı IBAN’ınız olması halinde ödemeler, IBAN numarasının ait olduğu hesaba yapılır.

IBAN bilginiz olmaması halinde adınıza PTT’ye yatırılır. T.C. kimlik numarası yazılı kimlik belgenizle birlikte PTTBank şubelerinden ödeneklerini alabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre Ödenir?

İşsizlik maaşı ödeme süreleri kişinin son 3 yıldaki ödenmiş prim gün sayısına göre belirlenir. İşsizlik maaşı alabilmek için kişinin son 3 yılda en az 600 gün ödenmiş prim gününe sahip olması gerekir. 6 ila 10 ay arasında değişen sürelerde ödenen işsizlik maaşları için getirilen kriterler şu şekildedir:

  • Son 3 yıl içinde 600 prim gününe sahip olan hak sahiplerine 6 ay
  • Son 3 yıl içinde 600 prim gününe sahip olan hak sahiplerine 8 ay
  • Son 3 yıl içinde 1.080 prim gününe sahip olan hak sahiplerine 10 ay

İşsizlik Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

İşsizlik ödeneğinin hesaplaması ödenen prim gün sayısı üzerinden yapılır. Hesaplama yapılırken sigortalının son dört aylık (120 gün) prime esas kazançları dikkate alınır. Günlük ortalama brüt kazancın %40 alınarak, işsizlik maaşı hesaplaması yapılır.

Yapılan hesaplama ile bulunan sonuçtan damga vergisi dışında herhangi bir kesinti ve vergilendirme uygulanmamaktadır. Aylıkların hesaplaması için en düşük ve en yüksek işsizlik maaşı sınırları bulunur.

Maaşlar, bu sınırlar çerçevesinde hesaplanır. İşsizlik maaşı taban ve tavan ücretleri şu şekildedir:

  • En düşük işsizlik maaşı brüt asgari ücretin %40’ından az olamaz.
  • En yüksek işsizlik maaşı brüt asgari ücretin %80’ini geçemez.

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Ödenir?

İşsizlik maaşı ödemeleri her ayın ilk haftasında ödenir. Aylığınızı çekmeye gitmeden önce işsizlik maaşı sorgulama yaparak aylık ödendi bilgisine ulaşabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim