İşbaşı eğitim programlarından ayrılmak için, İŞKUR aracılığı ile gerçekleşmekte olan eğitim programlarına katılan ve devam eden kişiler , eğitim süresi boyunca katılım sağlamakla yükümlüdür. Aksi takdirde sebebi her ne olursa olsun, eğitim gören kursiyere belirli yaptırımlar uygulanmak zorundadır. İŞKUR eğitim programlarına katılım sağlayan kursiyerlerin herhangi bir aksilik durumunda sorun yaşamamaları adına , ayrıca İŞKUR olarak da belge edinmek suretiyle işkur işbaşı eğitim programı katılımcı devam çizelgesi tutulmaktadır. Kursa gelen kişilerin devam ettikleri süre boyunca bu çizelgedeki imzaları söz konusudur. Eğitimlere devam zorunluluğu olduğundan kursiyerlerin katılıp katılmadığının tespiti bu şekilde söz konusudur. Bu hususta İŞKUR oldukça hassas davranmaktadır.  Eğitimlere katılmadığı anlaşılan kişiler ve karşılıklı yapılan sözleşmenin feshini geciktirecek, hatta bununla ilgili farklı cezai yaptırımlar uygulanacaktır.

İŞKUR İşbaşı Eğitimlerine Katılma Şartları Nelerdir?

İŞKUR işbaşı eğitimlerine katılmak için, eğitim programına başvuracak kişilerin 18 ile 29 yaş arasında olması ilk olarak aranan özelliktir. İŞKUR'un temeldeki amacı özellikle işsiz olan genç kesime belirli meslek dallarının eğitimi için imkan sağlayarak, bu kişileri topluma faydalı bireyler haline getirmektir. Tüm bu konular göz önüne alındığında, İŞKUR meslek edinmek için gerekli şartları şu şekilde belirtmektedir ;
  • Eğitimlere katılacak kişinin 15 yaşını doldurmuş olması. Bu kuraldaki amaç yaş sınırını düşürerek erken yaşta meslek sahibi bireyleri toplumda söz sahibi yapabilmektir.
  • Eğitimden faydalanacak kişinin resmi olarak İŞKUR'a kayıtlı bir işsiz olması. İŞKUR kendi bünyesinde kurallar dahilinde programları yürütmektedir. Bu durumda da ilk olarak aranan özellikler arasında İŞKUR kaydı istenmektedir. İşsiz olduğunuzun bariz yazılı bir belgesi olarak düşünebilirsiniz bunu.
  • Kursa katılan kişi, eğitim programları dahilinde hizmet veren kişi ile herhangi bir kan bağına sahip olmamalı. Akrabalık, birinci ya da ikinci dereceden olduğuna bakılmaksızın kesinlikle kabul görmemektedir.
  • Eğitim dahilinde işveren kişinin eşi olunmaması gerekmektedir.
  • Eğitim programına katılacak olan kişinin emeklilik hakkının gelmemiş olması. Sigortalılık süresi ve emeklilik durumunun olmaması İŞKUR tarafından önemli bir detaya sahiptir.
  • Kayıt yapılacak olan kişinin hali hazırda açıköğretim dışında öğrencilik durumu olmaması gerekir.
  • Eğitim programına katılmadan önce son bir ayda sigortalı şekilde prim ödemesinin yapılmamış olması ve işyerine bağlı çalışan olarak gözükmemesi gerekmektedir.

İşbaşı Eğitim Programlarından İstifa Etmek Mümkün Mü?

İşbaşı eğitim programlarından istifa etmek maalesef ki söz konusu değildir. İşbaşı eğitim programlarından yararlanmak isteyen katılımcıların isifa etmesi durumunda İŞKUR tarafından tespit ve teyidi sağlandıktan sonra gerekli cezai uygulamalar karşı tarafa iletilir.

Hangi Durumlarda Cezai Yaptırım Uygulanmaz ?

  • İşe giriş halinde.
  • Devam eden mahkeme süresi sonrası tutukluluk durumunda.
  • Hamilelik Döneminde.
  • Erkek katılımcıların zorunlu askerlik süreci için gelen bildiri doğrultusunda.
  • Hamile bayanların doğum süresinde.
  • Tedavisi nadir bulunan ve kısa vadede çözülemeyecek çeşitli sağlık sorunları halinde.
  • İkametgah adresi değişenlerin, bulundukları adres ile eğitim yeri arası mesafe uzaksa.
Bu gibi durumlarda İŞKUR nadiren de olsa insiyatif göstererek, herhangi bir cezai yaptırım uygulamadan sözleşmenin feshini gerçekleştirebilmektedir.

Hangi Durumlarda İşbaşı Eğitim Programı Sözleşmesi Feshedilir ?

İŞKUR kurumsal olarak belirli yasalar kapsamında kurulmuştur. Her program için geçerli olan yasa tasarıları farklılık gösterebilmekle beraber , eğitim programlarına katılım sağlayacak kişiler için ön bilgilendirme anlamında gerekli açıklamalar yapılmaktadır. İŞKUR' un işbaşı eğitim programından sözleşmesinin feshi konusunda gerekli gördüğü şart ve durumlar şöyledir ; Öncelikle kursa başlayan katılımcılara , eğitimin devam ettiği süre zarfı boyunca düzenli olarak yoklama kağıdı dediğimiz sistemle devamsızlık kontrolü yapılır. Bu durumda eğitimden yararlanmaya hak kazanmış kişi devam sorunu yaşıyorsa, kurs sürenin % 10' unu aşan bir devamsızlık süresine sahipse İŞKUR tarafından sözleşmeleri fesh edilir. Eğitim alan katılımcıların, kursa başlamadan önce beyan edilen sözleşme maddelerine aykırı davranmaları ve kurallara uymamaları durumunda. Kurs devam ettiği müddetçe katılımın zorunlu olduğunu bilmesine rağmen hiçbir sebep göstermeden kurstan ayrılması durumunda sözleşmelerin feshi gerçekleşmektedir. Yukarıda belirtilen konular dahilinde sözleşmelerinin feshi gerçekleşen katılımcılar 12 ay süre ile yeni bir işbaşı eğitim programına kesinlikle katılım sağlayamazlar. Başvuruları İŞKUR tarafından kabul edilmez. Cezai yaptırım boyutunda ise; bu durumla karşı karşıya kalan katılımcılar belirtilen fesih tarihi süresince aldıkları tüm ücretleri yasal faizleri de dahil olmak suretiyle İŞKUR' a geri ödemesini yapmakla yükümlüdürler.

İŞKUR’un Anne Projesi Nedir?

İŞKUR Kursiyer Ücretleri (Maaşları) Ne Kadar Oldu ?

İŞKUR İşsizlere Cep Harçlığı Alma şartları, Günlük Cep Harçlığı Ne Kadar?

Editör: TE Bilisim