İş Kurmak İçin Kredi Verilmesinde Amaç
Kişilere iş kurma kredisi verilmesinin amaçları şu şekilde sıralanabilmektedir:- Kredi KOSGEB tarafından verilmektedir. Verilen kredinin şartları arasında eğitim almak da vardır. Bu sayede etik ve iş yönetimi gibi konularda eğitim almış kişiler iş kurabilmektedir.
- Girişimcilerin kolayca işlerine adapte olarak piyasayı canlandırmalarını sağlar.
- Girişimci ruhlu kişilerin iş kurmasına ve işi yönetmesinde yardımcı olunmaktadır. Bu sayede iş kurma becerisi gelişmiş kişiler piyasayı daha kaliteli hale getirecektir.
- Yeni kurulmuş işletmelerin ayakta kalma konusunda zorlandığı yerlerde KOSGEB desteklerinin alınması sağlanır. Verilecek maddi desteğe ek olarak kişilere danışmanlık hizmetlerini de içeren manevi destekler sağlanmaktadır.
- Yeni kurulan işletmelerin sürdürülebilir, mantıklı ve güçlü gelir kaynakları haline gelmesini sağlar.
İş Kurmak İçin Kredi Alımının Şartları
Verilecek iş kurma kredisini almanın koşulları şu şekilde sıralanabilir:- Kişiler, öncelikle KOSGEB tarafından verilen girişimci destek eğitimlerine başvuru yapmalıdır.
- Adayların özelliklerine uygun iş kurma kredi ve desteklerine başvuru yapması sağlanmalıdır. Örneğin 25 yaşında iş kurmak isteyen bir kişi için Genç Girişimci Destekleri daha faydalı olacaktır. bunun yanında KOSGEB kapsamına alınan tarım kredi ve hibeleri, kadınlar için özel kredi ve hibe destekleri gibi özelleştirilmiş desteklere de başvuru yapılmalıdır.
- Girişimci desteklerinin devamında işletmenin başarısı için takipler yapılmaya devam edilmektedir. Bu kapsamda açılacak işletmenin en az 3 yıl faaliyetlerine devam edeceğine dair taahhüt verilir. işletmeye ait demirbaşlar en az 3 yıl süre ile satılamaz ve kiralanamaz.
- Başvuru yapacak kişiler 18 yaşını aşmış olmalıdır.
- Başvuru sahipleri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır.
- Desteğin alımına hak kazanılması için adayların kurmak istedikleri işe ait fikirlerini proje haline getirmeleri gerekmektedir.
- Kişiler, işletmelerini kurmadan önce girişimcilik eğitimlerini almış olmalıdır.
- Kişilerin girişimcilik eğitimi almamış olması durumunda İŞGEM’e kayıt
- Başvuru sahiplerinin desteklerden yararlanabilmesi için, açılacak işletmeye ait en az %50 hisseye sahip olması gerekmektedir.
Kimlere İş Kurmak İçin Kredi Verilir?
İş kurmak için kredi verilebilecek kişiler, iş projesi ve kriterleri KOSGEB kriterlerine uygun olan kişilerdir. Kişilerin bu destekten yararlanmaları için projelerinin KOSGEB tarafından desteklenen iş kolları içerisinde yer alması gerekmektedir. desteklenen meslekler içerisinde yer almıyorsa, tüm kriterlere uyulsa dahi iş kurmak için kredi desteğinden yararlanılamaz. Ayrıca projenin ikna edici nitelikte olmaması, kişinin henüz iş yeri açmaya hazır olmadığının düşünülmesi gibi durumlar da kredi desteğinin verilmemesine neden olacaktır. Kişinin hazırladığı proje KOSGEB kapsamında destekleniyor olsa dahi, proje detaylarında mantık hataları bulunması ya da proje içerisinde maddi olarak fazla harcama gerektiren işlerin bulunması gibi nedenler, kredi alamamanıza neden olabilir. Projenin reddedilmesi durumunda yapmanız gereken, tekrar bir proje hazırlayıp tekrar başvuru yapmak olmalıdır. Bu şekilde tekrar değerlendirmeye alınırsınız. Projenizi teslim etmenizin ardından ön onay gelmeden işinize başlamamanız gerekmektedir. işletmenizin kurulumundan önce kredi alıp almayacağınıza dair ön onay size iletilmektedir. Bu onay kapsamında işletmeniz ile ilgili hazırlıklara başlamayı beklemelisiniz.İş Kurma Kredisinin Miktarı
İş kurma halinde alınacak kredinin tutarı gerçek kişi üzerine ya da sermaye şirketi olup olmamaya göre değişiklik göstermektedir. Gerçek kişiler tarafından kurulmuş işletmeler için hibe olarak 5.000 TL verilmektedir. Kişilerin yararlanabileceği kredi miktarı ise 100.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu 100.000 TL’nin 50.000 TL’si faizsiz ya da hibe olarak verilebilmektedir. Bu planın nasıl yapılacağına KOSGEB ve işletme sahibi karar verir. Sermaye şirketlerinin kurulumu için ayrılan hibe miktarı ise 10.000 TL olarak hesaplanmıştır. Bu miktara ek olarak 100.000 TL tutarında kredi imkanı da sağlanmaktadır. 100.000 TL tutarındaki kredi, faizsiz olarak geri ödeme ile tahsil edilebilir. KOSGEB’in kredi destekleri kapsamında banka ile yapılan anlaşmaya göre, ana para kısmı işletme sahibinden, faiz kısmı KOSGEB’den tahsil edilecektir. Örneğin 100.000 TL tutarındaki kredi desteğini almışsanız, ödemeniz gereken tüm borç, faizleri ile birlikte yaklaşık olarak 170.000 TL olacaktır. komisyon ve faiz tutarı olan 70.000 TL, KOSGEB tarafından ödenir. Bu sayede iş kurmak isteyen kişi, sadece eline geçen 100.000 TL krediyi öder. KOSGEB, dönemsel olarak işletmelere performans ödemesi yapmaktadır. KOSGEB desteği ile açılan işletmelere prim günü sayısına göre destek verilmektedir. Toplam prim günü sayısı 180 ve 539 arasında olan işletmelere dönemsel olarak 5.000 TL tutarında destek primi verilmektedir. Bu destekten yararlanmanın şartı, bu prim günlerine uyulması ve işletmenin hali hazırda işler durumda olmasıdır. Eğer işletme prim günü sayısı 1080 ve üzerine çıkmışsa, ödenek 20.000 TL’ye yükseltilmektedir.İş Kurma Kredisi Veren Yerler
İş kurmak için kredi alınabilecek yerler şu şekilde sıralanabilir:- Devlet bankaları,
- Kooperatifler,
- Kalkınma ajansları,
- Vakıfbank,
- QNB Bank,
- Garanti Bankası,
- Ziraat bankası,
- Halkbankası,
- İş Bankası,
- Yapı Kredi Bankası,
- TEB,
- Odeabank
İş Kurma Kredisi İçin Gerekli Evraklar
İş kurma desteklerinden yararlanmak için istenen belgeler şunlardır:- İmza beyan belgesi
- Muhasebeci vekaleti
- İkametgah ve fatura belgeleri
- Kira ve tapu bilgileri
Tarım ve Hayvancılıkta Geçerli İş Yeri Açma Kredisi
Tarım yapmak için iş yeri açma kredisi kullanımı, aslen KOSGEB kapsamında bulunmamaktadır. KOSGEB,sadece materyal alımında iş kurmak için kredi imkanlarını kullanmanıza izin vermektedir. Ancak hayvan alımında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile bölge derneklerinin ortak çalışmaları bulunmaktadır. Bu çalışmalar sayesinde kişiler, tarım konusunda da üretim yapabilecektir. Bu kapsamda yem desteği, gübre desteği, süt sağma ve süt soğutma makineleri ile ilgili destekler, ahır ve kümes desteği, tohum desteği gibi destek türlerinden yararlanılabilmektedir.KOSGEB Maaş Desteği Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir ?
İş Kurmak İsteyen Ev Kadınlarına Faizsiz Kredi Desteği
KOSGEB Faizsiz Kredi Nasıl Alabilirim? Şartları Nelerdir?
Editör: TE Bilisim