SGK ilişiksizlik belgesi alımı firmaların çeşitli işler alırken ya da ihalelere girerken gerekli olmaktadır. Firma yetkilisi tarafından para cezalarının ve borçlarının ne olduğunu gösteren SGK ilişiksizlik belgesi kolay şekilde alınmakta ve sorgulama işlemleri yapılmaktadır.

SGK İlişiksizlik Belgesi Nedir?

SGK ilişiksizlik belgesi tanımı itibariyle firmaların ihaleleri alabilmek için istenen, borç durumunu gösteren belgedir. Özellikle bina inşaatı yapı kullanım izin belgesini alabilmek adına belediyeler tarafından talep edilir ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınır. İhale olan işlerde ise ihale makamından gerekli olan teminatın alınması için ihale makamına verilmek üzere yine aynı yazı talep edilmektedir.

SGK İlişiksizlik Belgesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

SGK ilişiksizlik belgesi alabilmek için öncelikli olarak asgari işçilik tutarının bildirilmiş olması ve e-dosya ile ilgili tüm bilgilerin mevcut olması gerekmektedir. Bu bilgileri olan kişiler SGK ilişiksizlik belgesi alabilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle ihaleli işlerle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu 10 madde ya da 14 maddelik yazı ile ihale makamından bilgi talep edecektir. Ardından ihale makamından gelen yanıta göre Sosyal Güvenlik Kurumu dosyanızı değerlendirilir. Bu noktada bildirilen iş başlama tarihi, iş bitiş tarihi, taşeron firma bilgisi, işte kullanılan malzemeler gibi tüm değerlen değerlendirilir. Daha sonra adam gün sayısının belirli olduğu işlerde, işin başlama ve bitiş tarihleri de ihale makamı ile uyumlu ise ve prim borcu yoksa, teminat iadesi için ilişiksizlik belgesi temin edilebilir.

SGK İlişiksiz Belgesi Nasıl Alınır?

SGK ilişiksiz belgesi almak için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılması gerekmektedir. SGK ilişiği yoktur yazısı için SGK’ya başvuru yapıldığında kurum firma kayıtlarını başvuru yapan firma yetkilisinden almış olduğu bilgiler ile kontrol eder ve borç bulunmuyorsa borcun olmadığına dair imzalı ve onaylı belgeyi verecektir. Bunun yanında ilişiksiz belgesi almak için mali müşavirlik firmaları da kullanılabilmektedir. Bu yöntemi tercih etmek için ise mali müşavire başvuru yapılır ve mali müşavir kayıtları inceleyerek firmanın ilişiksiz olduğunu beyan etmektedir. İhaleye katılımlar esnasında bazı durumlarda ilişiksiz yazısının hangi yerden alınması gerektiği de ifade edilmektedir. Bu durumda ihaleye katılım şartlarında belgenin nereden alınması gerektiği belirtilmişse, belge buradan alınmalıdır. Bu yöntemler ise;
  • Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi,
  • Mali müşavir aracılığı
  • SGK Müdürlüklerine şahsen başvuru yapılması ile oluşmaktadır.

SGK İlişiksiz Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK İlişiksiz başvurusu yapmak için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesine giriş yapılması gerekmektedir. Sisteme firma yetkilisi olarak giriş yaptıktan sonra şu adımlar ile belge temin edilmektedir;
  • Sisteme giriş yapıldıktan sonra ilişiksiz belgesi sayfasına girilir.
  • Sistem tarafından istenecek olan bilgiler eksiksiz olarak doldurulur.
  • İstenen bilgiler ya da belgeler bulunmuyorsa, bu durumda sisteme e – devlet üzerinden giriş yapılır.
  • Form doldurulduktan sonra ihale için geçerli olacak bitiş tarihi yazılmalıdır.
  • Bu işlemleri yaptıktan sonra belge barkodlu olacak şekilde yazdırılır ve istenen kurumlara ibraz edilir.
Online ilişiksizlik belgesi almak için başvuru adımları sıralanacak olursa;
  • Öncelikle SGK’nın resmi sitesine giriş yapın.
  • Buradan T.C. kimlik numarası ve şifresi ile sisteme giriş yapmak için “E-SGK” kısmına girin.
  • Açılmış olan sayfadan “diğer uygulamalar” kısmını seçin.
  • Seçim yaptıktan sonra açılan ekranda “İlişiksizlik Belgesi Başvuru” kısmını seçin.
  • Burada açılacak ekranda istenen bilgileri eksiksiz olarak girin.
  • Başvuru esnasında sorunsuz bir şekilde işlem yapabilmek için “Menüleri Kullanmak İçin Yukarıdaki Bilgilerin Doğruluğunu Onaylıyorum” kısmını seçin.
  • İstenen bilgilerin girilmesinden sonra ilişiksizlik belgesi başvurusunu online şekilde SGK’ya iletebilirsiniz.

İlişkisizlik Belgesi İçin TIKLAYINIZ

Bu işlemler sırasında SGK ilişiksizlik belgesi yetkili değilseniz türünden bir uyarı ile karşılaşıyorsanız bu durumda sistem tarafından ilişiksizlik belgesi alacak yetkili olarak tanınmıyorsunuz demektir. Bilgilerinizi kontrol ettikten sonra yine aynı hatayı veriyorsa bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu’na şahsen başvuru yaparak ilişiksizlik belgesini alabilir ve mevcut hatayı da düzeltebilirsiniz. Özellikle belgenin alımında süre sınırlaması olduğu için böylesi bir hata halinde zaman kaybetmeden başvuru yapmanız tavsiye edilir.

SGK İlişiksizlik Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK ilişiksizlik belgesi sorgulama işlemleri yetkili kişiler tarafından yapılabilmektedir. Buna göre firma yetkilisi olan kişi e-devlet üzerinden sorgulama gerçekleştirebilir. E-devlet kimlik doğrulama yöntemlerinden birisi seçilerek sisteme giriş yapılır ve sistemin arama kutucuğuna ilişiksiz belgesi sorgulama yazılır ve ardından çıkan sayfadan sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Burada çıkacak olan belge de yine ilişiksiz belgesi olarak kullanmaya uygundur. Bir diğer konu da SGK ilişiksizlik belgesi başvuru süresi ile ilgilidir. Bu belgeyi almak, işi bitirme tarihinden başlayacak şekilde 30 gündür. 30 gün süre içerisinde SGK ilişiksizlik belgesi başvuru yapıldığı hallerde SGK tarafından cezai işlem uygulanabilmektedir. Bu bakımdan ceza almamak için ilişiksizlik belgesinin zamanında alınması önem taşımaktadır. Özellikle inşaat ya da ihaleli işler için gerekli olan asgari işçilik de bildirilmemişse bu durumda SGK ilişiksizlik belgesi de vermemektedir. Bu yüzden belgenin alımında bu noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

SGK Kısmi İlişiksizlik Belgesi Nasıl Alınır?

Konuyla ilgili olarak bir diğer konu da SGK kısmi ilişiksizlik belgesi almaktır. SGK kısmi ilişiksizlik belgesi almak bina inşaatları için gerekebilmektedir. Bunun için Sosyal Güvenlik Merkezi’nde dosya tecili açılmalıdır. Dosyanın gerekli başvuru sonrasında açılmasının ardından inşaatın metrekaresi, yapı grubu, yapı sınıfı ve asgari işçilik bildirimi konusunda bilgi verilmesi gerekmektedir. İnşaatın tamamlanmış olan kısmı için ise bağlı olunan belediyeden belge alınmalıdır. Belediyeden inşaatın toplam metrekaresi ve tamamlanan metrekaresi için belge almanın ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’na kısmi ilişiksizlik için dilekçe verilebilmektedir. Bu dilekçenin verilmesinden sonra ise prime esas teşkil eden kazan üzerinden asgari işçilik hesaplaması da yapılabilmektedir. Dosya kapsamında herhangi bir sorun bulunmuyorsa SGK tarafından kısmi ilişiksizlik belgesi verilecektir.

e-SGK Bildirge Şifre Başvurusu Nereye Yapılır?

SGK’da Otomatik İşyeri Tescil Kaydı İşlemleri Nasıl Yapılır?

Stajyerlerin Sigorta Bildirimi Nasıl Yapılır ?

Editör: TE Bilisim