Bakım maaşının hesabıma yattığını nasıl öğrenirim sorusu bakım maaşı alanlar için önem taşıyor. Devlet tarafından evde yaşayan ve bakıma muhtaç hasta ya da yaşlı kimselerin bakımlarını yapanlara verilen evde bakım maaşları her farklı günlerde hesaplara yatırılmaktadır.

Evde Bakım Maaşı Nedir?

Evde bakım maaşı evde özel bakım gerektiren kimselere her ay düzenli olarak ödenmekte olan bir destek türüdür. Bu aylığın verilmesindeki temel amaç maddi durumu iyi olmayan kimselerin evde bakım maaşları sayesinde oluşan ekonomik ihtiyaçların karşılanmasıdır. Evde bakım maaşı almak için ise belirli şartların sağlanması gerekmektedir. İlk olarak ailenin gelir kriterine uygun olması gerekmektedir. Destekten yararlanmak için ailede ikamet eden ve nüfus kaydı olarak da o ailede ikamet ettiği görülen kimselerin başına düşen ortalama gelir hesaplamasının destek için belirlenen asgari tutara uygun olmasıdır.

Evde Bakım Maaşı Alma Şartları Neler?

Buna göre SGK tarafından üçte iki oran uygulaması yapılmakta olup asgari ücretin üçte ikisinden fazla kişi başı gelire sahip olan ailelere evde bakım maaşı verilmemektedir. Örnek bir hesaplama yapılacak olursa kişi başı dikkate alınacak olan gelir tutarı bin 402 TL’dir. 4 kişilik bir ailede gelir hesaplaması yapmak için 1402 x 4 şeklinde bir hesaplama yapılması gerekmektedir. 4 kişilik aileye ev kirası, emekli maaşı ve diğer gelirlerin toplamı olarak 5 bin 900 TL’den fazla para aylık olarak geliyorsa evde bakım maaşı verilmemektedir. Örnek hesaplama üzerinden iki kişilik ailede en yüksek gelir 2 bin 804 TL, 3 kişilik ailede en yüksek gelir 4 bin 206 TL, 4 kişilik ailede en yüksek gelir 5 bin 900 TL, 6 kişilik ailede en yüksek gelir 8 bin 412 TL, 7 kişilik ailede en yüksek gelir 9 bin 814 TL olmalıdır. Bu tutarların aşılması halinde bakım maaşı alma şartları açısından geçersizlik kabul edilmektedir. Bir diğer evde bakım maaşı alma şartı kişinin bakıma muhtaç olmasıdır. Hastanın bakıma muhtaç olması kendi yaşamını başkasının yardımı olmadan sürdürememesi, temel ihtiyaçlarını idame ettirememesi anlamına gelmektedir. Bu noktaları yerine getirmeyen ve yemek yeme, tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaması gibi durumlarda kişinin bakıma muhtaç olduğu kabul edilir. Ancak bu durumların sağlık raporları ile kanıtlanması gerekmektedir. Aynı zamanda engelli olan kimselerin de bakıma ihtiyaçları olabilmektedir fakat engelliler için de yine bakıma muhtaç olacağının sağlık raporu ile kanıtlanması gerekmektedir çünkü her engelli bakıma muhtaç olmamaktadır. Bu yüzden hem hastalar hem de engelliler için bakım maaşının verilmesinde şu noktalar temel alınır;
  • Öz bakım ihtiyaçlarının giderilmesi; kişinin beden temizliğini, tuvalet ve beslenme ihtiyacını kendi başına giderememesi,
  • Güvenlikte olması; kişinin kendi güvenliğini sağlayamaması, tehlikelere açık olması,
  • Hareket kısıtlaması olması; yürümek, giyinmek, merdiven inip çıkmak gibi kaba motor becerilerde sorunlar yaşanması,
  • Ev işlerini kendisinin görememesi; yemek hazırlamak, alışveriş yapmak, fatura yatırmak, bulaşık ve çamaşır yıkamak gibi çeşitli ev içi eylemlerini kendi başına yapamaması hallerinde bakıma muhtaçlık kriteri belirlenmektedir.
Bakım maaşının alınması için bu durumların sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi gerekmektedir. Kişinin hastaneden alacağı engel durumunu gösteren rapor ile bakım maaşı alınmaktadır. Bu raporun da en az yüzde 40 oranında engel olduğuna işaret etmesi gerekmektedir. Tam teşekküllü hastaneden alınacak olan raporda kişinin engel durumunun ve oranının açık bir şekilde ifade edilmesi gereklidir. Aynı zamanda düzenli olarak da kişinin engel durumunda herhangi bir gelişme olup olmadığının da kontrol edilmesi için düzenli olarak kontrollerin yapılması şartı aranmaktadır. Çünkü bazı tedaviler ya da ameliyatlar sonrasında kişinin engel durumu ortadan kalkabilmektedir. Belirlenecek sürelerde engelli raporu yenilemeyen kimseler için verilmekte olan evde bakım maaşı kesileceği gibi haksız yere maaş alınması durumunda ödenmiş olan maaş tutarları da yasal faizleri ile beraber geri istenecektir.

Evde Bakım Maaşı Başvurusu Nereye Yapılır?

Evde bakım maaşı başvurusu yapmak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il ve ilçe temsilciklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruların yapılması için gerekli olan belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler başvuru yapan ve adına başvuru yapan kişinin kimlikleri, sağlık raporu, gelir durumunu gösteren belgedir. Belgelerin eksiksiz ve doğru olması halinde gerekli olan işlemler yapılmaya başlanacaktır. Bakanlık tarafından görevlendirilecek olan personel belirtilen adreste incelemelerde bulunacaktır. Başvurunun reddedilmesi durumunda kişilerin tekrar başvuru yapma hakları bulunmaktadır.

Evde Bakım Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Evde bakım maaşı sorgulama bu destekten yararlananlar için önem teşkil ediyor ve her ay düzenli olarak belirtilen hesaplara yatırılıyor. Ancak her ay aynı günlerde bakım maaşı yatırılmıyor. Evde bakım parası illere göre farklı günlerde ödeniyor. Bakım maaşının yatırıldığını öğrenmek için e – devlet sistemi kullanılmaktadır. Öncelikle e – devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Sisteme giriş yapmak için e – devlet şifresi gerektiğinden şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden edevlet şifresi alabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına engelli bakım ödeme bilgileri yazın ve açılacak olan bağlantıya tıklayın. Bu kısım üzerinden evde bakım parası bilgileri öğrenilmektedir. E – devlet sorgulaması bakıma muhtaç olan kişinin bakımını üstlenmiş kişi tarafından yapılması gerekmektedir. Dilerseniz BAKIYE yazıp 4747’ye kısa mesaj göndererek de hesabınızın durumunu mesaj yoluyla öğrenebilirsiniz.

Evde Bakım Parası Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilisim