- Hızlı tren veya TCDD hizmetlerinden indirimli yararlanılabilmesi mümkündür.
- Müzelere girişte indirim yapılabileceği gibi bazı müzeler ücret de almamaktadır.
- Devlet tiyatrolarından indirimli olarak yararlanmaktadırlar.
- Şehirler arası otobüs ulaşımı, THY ulaşımları, faturalar konusunda indirimlerden yararlanmaktadırlar.
Engellilere Devlet Yardımı Olarak Verilen Muhtaç Aylığı Nedir?
27 Ağustos 2008 tarihinde Resmi Gazete’de ilan edilmesi ile beraber muhtaç aylığı verilmeye başlanmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bağladığı bir maaştır. Muhtaç aylığı tutarı, memur taban aylığının katsayı çarpımı ile beraber hesaplanmaktadır. %40 ve üzeri engeli olan çocuklara ve annesi ve babası olmayan çocuklara verilen bir yardımdır. Bu yardımdan yararlanılabilmesi için sağlanması gereken şartlar ise şöyledir:- Başvuru sahibinin mahkeme kararı ile bakım altına alınmamış biri olması gerekmektedir.
- Sosyal güvencesi olmayanların başvuruları kabul edilmektedir.
- Başvuruda bulunacak olan kişinin gelir getirebilecek herhangi bir gayrimenkule sahip olmaması istenmektedir.
- Gelir veya aylık sahibi olmayanların başvuruları değerlendirmeye alınmaktadır.
Engellilerin Devlet Yardımı Olarak Aldıkları Engelli Maaşı Nasıl Bağlanır?
Engelli aylığı; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilen bir yardımdır. %40 ve üzeri engeli bulunan bireyler, başvuru yapabilmektedirler. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan engelli bireylere verilmektedir. İkamet edilen bölgenin valiliklerine veya kaymakamlıklarına gidilerek başvuru yapılabilmesi mümkündür. 3 ayda bir ödemesi yapılan bir maaştır. Engel yüzdelerine göre alınan engelli maaşları da değişiklik göstermektedir:- %40 ile %69 arası engeli bulunanlara 2020 yılı içerisinde verilecek olan engelli aylığı, 536 TL’den 567.97 TL’ye çıkartılmıştır.
- %70 ve üzerinde engeli olanlar 804 TL maaş alırken aylıkları 2020 yılı içerisinde 851.95 TL’ye çıkartılmıştır.
Engellilere Verilen Evde Bakım Aylığı Nedir?
2828 kanunun Ek 7 maddesinde belirtilen hüküm gereğince Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün belirlediği şartları sağlayanlar, engellilere devlet yardımı adı altında evde bakım aylığı alabilmektedirler. Engelli bireyin ailesine veya yasal temsilcisine verilen bir maaştır. Aylık en az 1.179 TL yardım ödemesi yapılmaktadır. Sağlanması gereken şartlar ise aşağıdaki gibidir:- En az %50 oranında engeli bulunan ve sağlık raporundaki ağır engelli bölümü evet olarak işaretlenmiş olanlara verilen bir aylıktır.
- İl Müdürlüklerinde bulunan Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyeti’nin engelli bireyin evde bakıma muhtaç olduğunu tasdik etmeleri gerekmektedir.
- Hanede kişi başına düşen gelirin içinde bulunulan dönemin asgari ücretinin üçte ikisinden fazla olmaması gerekmektedir.
Engellilere Eğitim Ulaşımlarında Yapılan Devlet Yardımı Nedir?
Özel eğitim almak zorunda olan engelli bireylere taşımacılık hizmeti ücretsiz olarak verilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuru yaparak hizmetten yararlanabilmektedirler. Sosyal Yardım Genel Müdürlükleri’nin yaptıkları bir yardım ödemesidir.
Engellilere KOSGEB Tarafından Yapılan Ayrıcalık Nedir?
Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında KOSGEB kendi iş fikrini ortaya atan girişimcilere hibe desteği vermektedir. En az %40 oranında engeli bulunan kişilerin bu hibe desteğine başvurmaları durumunda ise; diğer girişimcilere göre 10.000 TL daha fazla kredi verilmektedir. Engellilere KOSGEB tarafından verilen destekler ise şunlardır:- Kuruluş desteği 5.000 TL verilmektedir.
- Her iki dönem için toplamda 40.000 TL performans desteği ödenmektedir.
- Engeli bulunan girişimcilere her iki dönem için de engellilere devlet yardımı adı altında 5.000 TL yardım ödemesi yapılmaktadır.
Engelli Annesi Nasıl Erken Emekli Olur, Şartları Nelerdir?
T.C. Kimlik No İle Engelli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır Ücreti Ne Kadar
Editör: TE Bilisim