Malulen emeklilik olarak bilinen engelli emekliliği, son yapılan düzenlemeler ile birlikte erken emeklilik yolunu açıyor. Malulen emekli olabilmek için öncelikli şart iş gücünden yüzde 60 ya da daha fazlasını kayıp etmek olurken, gerekli prim ödemesi ve günleri de buna göre hesaplanarak, kişiler için erken emeklilik imkânı yaratıyor.

Malulen Emeklilik Nedir, Şartları Nedir?

Normal iş gücünden yüzde 60 ya da daha fazla kayıp yaşandığı durumlarda gerçekleşen emekliliğe malulen emeklilik denilmektedir. Bu emeklilikten yararlanmak için kişilerin en az yüzde 60 iş göremez raporları olmaları ve doktor raporu vasıtasıyla da bu durumun belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca kişilerin SGK il müdürlüklerine ya da merkezine yazılı olarak malulen emeklilik şartlarını taşıdığına dair bildirimde bulunması gerekmektedir. Başvuru sonucunda kurum tarafından gerekli şartları taşıyıp taşımadığı araştırılmakta ve uygun görülmesi halinde malulen emekli olabilmektedirler.

Malulen emekli şartları son yapılan düzenlemeler ile şu şekildedir;

  • Kişinin herhangi bir işte sigortalı olarak en az 10 yıl süreyle çalışması gerekmektedir.
  • Çalışan iş kapsamında en az 1800 gün SGK priminin ödenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla malulen emeklilik 1800 günü doldurduktan sonra mümkün olmaktadır.
  • Emeklilik için başvuru yapacak kişi 4/A kapsamında bulunuyorsa çalıştığı işten ayrılması ve kuruma emeklilik dilekçesi vermesi gerekmektedir.
  • Yüzde 60 işgücü kaybının işe başladıktan sonra oluşması gerekmektedir.
  • 4/B sigortalı olanların ise ticari faaliyette değil, bir kurumda çalışmaları gerekmektedir.
  • 4/C kapsamında olanların ise tüm görevlerini bırakmış olmaları gerekmektedir.
Bu şartlar dahilinde eğer kişinin işgücü kayıp oranı çok daha yüksek ve bakıma muhtaç hale geldiyse, bu durumda 10 yıl şartı aranmamakta olup sadece prim ödemesi dolduğunda malulen emekli olma imkânı tanınmaktadır.

Malulen Emeklilik İçin Geçerli Olan Hastalıklar Nedir?

Düzenlenen ilgili maddeler gereğince malulen emeklilik başvurusu yapabilmek için geçerli olan hastalıklar; şeker hastalığı, kanser, beyin tümörü, demans, epilepsi, Parkinson, serebral palsi, şizofreni, görme azlığı ya da kaybı, ayakta duramamak, kol, bacak ya da uzuv kayıplarının yalanması, anemi, karaciğer sirozu, karaciğer nakli, kalp sorunları, AIDS gibi hastalıklar malulen emeklilik için geçerli olan hastalıklardır. Ancak bu hastalıklara sahip olanlar için doktor tarafından işgücü kaybına yönelik tespit yapılması gerekmektedir. Malul olma tespiti ise bu alanda yetkilendirilen hekim ya da heyetler tarafından yapılıyor. Kurullar değerlendirme esnasında hastanın tüm yapısını inceleyip karar vermektedirler. Sağlık raporu sonucunda işgücü kaybının hangi oranda olduğu belirtilmekte ve buna göre malulen emeklilik başvurusu yapılabilmektedir. Rapor sırasında kişiye malul durumu verilse bile işgücü kaybının yüzde 60’tan az olması durumunda malulen emeklilik şartından yararlanamamaktadır. Bu durumda malulen emeklilik için ilk şart yüzde 60 engelli raporudur.

Vergi İndiriminden Yararlanabilirsiniz

Yapılan düzenlemelerde malulen emekli olanların daha erken emekli olabilmeleri için vergi indirimlerinden yararlanma imkânları sunuluyor. 4A ve 4C kapsamında olanlar gelir vergisine tabii oldukları için her ay maaşlarından belirli oranda vergi kesintisi yapılmaktadır. Ancak engel oranının en az yüzde 40 olması durumunda vergi indiriminden yararlanmak mümkün. Bu kapsamda vergi indirimleri; yüzde 80 ve üzerinde birinci derece, yüzde 60 – 79 arasında olanlara ikinci derece, yüzde 40 ve 59 arasında olanlara ise üçüncü derecede uygulanıyor. Vergi indirimi sayesinde prim ödemeleri daha yüksek olduğu için malulen emeklilik olma durumu günümüzde 1800 günden geçerlilik sayılıyor. Ancak malulen emeklilik için eğer birinci derecede yani engelli raporunun yüzde 80 ve üzeri olmadığı durumlarda 10 yıl doldurma şartı olduğu için işe başlangıç tarihi de önem kazanıyor.

T.C. Kimlik No İle Engelli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

1800 Prim Gün Sayısıyla Emekli Olabileceğinizi Biliyor Muydunuz?

4/C, Bağ-Kur, SSK, SGK, Engelli Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım

Editör: TE Bilisim