Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, Türkiye’de milyonlarca vatandaşın gözü memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarına çevrildi. Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) 2020 yılının ilk dört aylık atışı yüzde 3.16 olarak gerçekleşti. Geçmiş yıllardaki mayıs – haziran aylarına ait enflasyon verilerinden fikir sahibi olarak enflasyon projeksiyonu oluşturulduğunda temmuz ayında memur ve emeklilerin maaşlarına ne kadar zam gerilebileceği merak ediliyor. Dört aylık enflasyon rakamı olan yüzde 3.16 üzerine eklenecek mayıs ve haziran ayları enflasyon rakamlarının tahminine göre maaşlar ne kadar zamlanacak? Konuyla ilgili en özel bilgilere sahip olmak için haberimize göz atabilirsiniz. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) nisan ayında yüzde 0.85 ocak-nisan aylarını kapsayan yılın ilk dört aylık döneminde ise yüzde 3.16 oranında artış gösterdi. TÜFE rakamlarında yapılan bu artışın 4A (eski adıyla SSK) ve 4B (eski adıyla Bağkur) emekli maaşlarına yapılacak zammı doğrudan etkilemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) kamu memuru olarak görev yapanların maaşları ve emekli memurların aylıkları ise öncelikle toplu sözleşme zammına göre yapılmaktadır. Bir önceki altı aylık dönemde gerçekleşen enflasyon verileri, aynı dönemdeki toplu sözleşme zammından daha fazla olacak şekilde ortaya çıkarsa, bu durumda aradaki fark memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yansıtılmaktadır.

TÜİK’in Açıkladığı Güncel TÜFE Verileri

Dört aylık TÜFE artışı, 2016 yılından bu yana kaydedilen en düşük dört aylık enflasyon rakamını oluşturmaktadır. Geçtiğimiz yıllardaki verilerle kıyaslama yapıldığında Ocak-nisan enflasyonu 2016 yılında yüzde 2.55, 2017’de yüzde 5.71, 2018’de yüzde 4.69, 2019 yılında da yüzde 4.00 olarak gerçekleşmişti. TÜİK’in verilerine göre, 2010-2019 yıllarını kapsayan on yıllık dönemde mayıs ayında enflasyon 2010’da yüzde - 0.36 ve 2012’de yüzde - 0.21 olmak üzere iki defa negatif çıktı. Son on yıllık dönemde ortalama TÜFE artışı mayıs aylarında yüzde 0.66, haziran aylarında da yüzde 0.06 düzeyinde gerçekleşmiş oldu. Güncel duruma bakıldığında ise enflasyon bu yıl şubat ayından beri düşüş eğiliminde seyretmeye devam etmektedir. Özellikle son dönemde petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gerileme ve salgın dolayısıyla alım gücünün azalması dolayısıyla yıllık bazda enflasyonun azalmaya devam etmesi beklentisi gündemdeki güncelliğini korumaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) da geçtiğimiz hafta açıkladığı son enflasyon raporunda 2020 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.2’den yüzde 7.4’e güncelledi.

Son 10 Yılın Ortalamasına Göre 6 Aylık Enflasyon Oranı

Eğer enflasyon verileri mayıs ve haziran aylarında, son on yıllık ortalamalar düzeyinde gerçekleşirse 2020’nin ocak-haziran döneminde enflasyon yüzde 3.90 olacak. Bu koşullar altında yılın ilk 6 aylık dönemindeki enflasyon verileri yüzde 4 civarında gerçekleşecek. Dolayısıyla yılın ilk yarısı yani ocak-haziran dönemindeki enflasyon rakamlarının yüzde 4 düzeyinde çıkması halinde SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları temmuzda yüzde 4 oranında zamlanacak. Bu koşullarda en düşük SSK emekli aylığı 50 TL artışla bin 263 liradan bin 313 liraya, en düşük esnaf BAĞ-KUR’lusunun aylığı 62 TL artışla bin 569 liradan bin 631 liraya, en düşük tarım BAĞ-KUR’lusunun aylığı da 58 TL artışla bin 451 liradan bin 509 liraya yükselecek. Enflasyon yüzde 4 oranında kalırsa, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına sadece yüzde 4 toplu sözleşme zammı yapılacak. Enflasyon farkı olmayacağı için ayrıca bir artış yapılmayacak. Bu koşullarda en en düşük memur maaşı 144 TL artışla 3 bin 605 liradan 3 bin 749 liraya, en düşük emekli memur aylığı da 102 TL artışla 2 bin 569 liradan 2 bin 671 liraya çıkacak.

SGK’dan Emekli Olunca Ne Kadar Maaş Alacaksınız? SGK Emekli Maaşı Hesaplama

Nasıl ve Ne Zaman Emekli Olabilirsiniz? Emeklilikte 3 Önemli Şarta Dikkat

Ziraat Bankası Emeklilik Kredisi Nasıl Alınır, Şartları Neler?

Editör: TE Bilisim