Türkiye’de çalışma hayatına yeni başlayan ya da uzun süredir çalışan vatandaşların en büyük hayallerinden biri de emekli olmaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli olmaya hak kazanıp emekli aylığı almayı hedefleyen vatandaşların emekli olmasında çok büyük önem teşkil eden 3 temel şart bulunmaktadır. Emeklilik hayallerinin ne zaman gerçekleşeceğini merak edenler ve emeklilik şartlarına göre zamanında birtakım düzeltmeler yapmak isteyenler, SGK’dan hangi şartlarla emekli olacağını, emekli maaşlarının nasıl artırılabileceğini ve diğer detayları haberimizde bulabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olarak işçi, memur ya da kendi hesabına çalışan tüm vatandaşlar adına emeklilik hakkına kavuşabilmek için temelde 3 şartın yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlardan ilki sigortalılık süresinin tamamlanmasıdır. SGK tarafından belirlenen sigortalılık süresi, sigortalı çalışanın malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta türlerine bağlı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile tahsis yapılması için yazılı istekte bulunduğu tarih olarak esas alınmaktadır. Vefat eden sigortalılar için de bu tarihten ölüm tarihine kadar geçen süre olarak dikkate alınmaktadır.

SGK Sigortalılık Süresi Hesaplama

Milyonlarca çalışan vatandaşın emeklilik hayallerini gerçekleştirmeleri için ilk gereklilik olan sigortalılık süresi, çalışanların kendi başlarına hesaplayabilecekleri bir kriterdir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) resmi internet sitesi üzerinde sigortalılık süresi hesaplama konusunda örnek paylaşılmıştır. Bu örnekte ilk defa 1.08.1982 tarihinde hizmet akdine tabi işe başayan ve 30.09.2009 tarihine gelindiğinde kuruma yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan bir sigortalı çalışanın sigortalılık süresi, tahsis talep tarihinden ilk defa işe başlanan tarih çıkartılarak şu şekilde tespit edilmektedir:
  • SGK tahsis talep tarihi 30.09.2009
  • İlk işe giriş tarihi: 1.08.1982
  • Sigortalılık süresi: 29.1.27 yani 27 yıl 1 ay 29 gün

SGK Emeklilik Şartları

Emekliliğe hak kazanabilmek için en önemli ikinci koşul, SGK’ya prim ödeme gün sayısının tamamlanmasıdır. İşe giriş tarihine göre kişilerin prim ödeme gün sayıları farklılaşmaktadır. Bunun akabinde SGK’dan emekli aylığı alabilmek için son olarak ve belki de en önemlisi yine işe giriş tarihine göre değişebilen belirli bir yaşın tamamlanmasıdır. Belirttiğimiz 3 koşulun bir arada sağlanması durumunda kurumdan emekli olmaya hak kazanılması da mümkün olmaktadır. Doğum tarihi ve ilk kez sigortalı olunan tarih, sigortalı çalışanın ne zaman emekli olacağının belirlenmesinde çok önemli iki tarihtir. Bunların yanı sıra prim ödeme gün sayısının da bilinmesi gerekmektedir. Prim gün sayınızı e-devlet üzerinden alınabilecek hizmet dökümü belgesi sayesinde kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Emeklilikte belirli bir yaşın tamamlanması şartı doğum tarihine göre şekillendiği için doğum tarihini özellikle gün, ay ve yıl olarak emeklilik hesabında kullanılmalıdır. İlk kez sigortalı olunan tarih de sigortalı olunan süreyi ve hangi şartlara tabi olunduğunu belirlemesi açısından büyük önem teşkil eden bir tarihtir.

İlk Kez Sigortalı Olunan Tarihin Önemi

Emeklilik şartlarında SSK’lılar için çok önemli iki tarih bulunmaktadır. Bunlar;
  • 8 Eylül 1999
  • 30 Nisan 2008
Bu tarihten önceki ve sonraki sigortalılık giriş tarihleri emeklilik şartlarında önemli farklılıklar yaratabilmektedir. Örnek olarak, 8 Eylül 1999 tarihinde ilk kez sigortalı olan bir kişi emekli olabilmek için kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş ve 7000 gün prim ödemek zorundadır. Öte yandan 7 Eylül 1999 tarihinde ilk kez sigortalı olan bir kişi, kadın ise 56, erkek ise 58 yaşını doldurduğunda ve 5975 gün prim ödemiş olduğunda emekliliğe hak kazanabilmektedir. Dolayısıyla emekli olma şartlarında en önemli kriter, ilk kez sigortalı olunan tarihtir.

Emekliye Yüzde 10 Ek Ödeme Yapılacak Mı? Emekli Maaşları Ne Kadar Olacak?

4/A, 4/B ve 4/C Emekli Tarihine Göre Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

SGK Erken Emekli Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir ?

Editör: TE Bilisim