Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalı kadınların doğum yapmaları halinde doğum borçlanması hakkı tanınıyor. Bu sayede doğum nedeniyle annelerin çalışamadıkları döneme ait prim borçlarını kendilerini yatırabiliyorlar. Bu durum ise emeklilik sürelerine etki ettiği gibi aynı zamanda prim ödemelerini daha fazla ödeyerek erken emeklilik yolunu da açmış olabiliyorlar.

Doğum Yapanlara Erken Emeklilik

SGK’nın tanımış olduğu doğum borçlanması 4A, 4B ve 4C kapsamında olan tüm sigortalılar için geçerli oluyor. Bu sayede yani doğum yüzünden yapılan işe verilmesinden kaynaklı prim kayıpları önlendiği gibi aynı zamanda daha yüksek prim ödenerek erken emekliliğin de yolu açılabiliyor. Doğum izni alan ve çalışmaya bebeği için uzun bir süre ara vermek isteyen kadınlar, normal şartlarda doğum izinleri yüzünden SGK kapsamının dışında kalmaktadırlar. Ancak herhangi bir mağduriyet oluşmaması için SGK, doğum izni alan kadınların geriye dönük prim ödemeleri yapmalarına olanak tanımaktadır. Böylece son yıllarda yapılan değişikliklere göre 3 çocuğa kadar doğum borçlanması ve yapılandırılması yapılabilmektedir. Başka bir deyişle üç çocuğu için doğum borçlanması yapan bir kadının 6 yıl yani toplamda 2160 prim günü kazanması mümkün hale geliyor. Bu durumda da emeklilik için temel şartlardan olan yaş şartı ve sene sayısının tamamlanması halinde 6 yıl beklenmeden emekli olmak mümkün oluyor. Belirtilen 2160 gün en üst gündür ve üç çocuk için geçerlidir. Anneler için bu sürenin altında istedikleri gün kadar borçlanma yapmaları da mümkün olmaktadır.

Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?

Doğum borçlandırması yapmak için şu şartların yerine getirilmesi gerekmektedir;
  • Sigorta başlangıcının doğumdan önce yapılması gerekmektedir. Emeklilik için staj başlangıçları her ne kadar geçersiz kabul ediliyor olsa da doğum borçlandırması için staj başlangıç tarihi de kabul edilmektedir.
  • Kamu çalışanı olan ya da kendi işlerine sahip olan kadınların doğum öncesinde mutlaka sigortalı olduklarını, sigortalı durumlarını tescil ettirmesi gerekmektedir.
  • Doğum sonrasında herhangi bir kurumdan anne adına prim ödemesi yapılmamalıdır.
  • Borçlu olunan süre içinde bebeğin hayatta olması gerekmekte, düşük ve benzeri durumlar olmaması gerekmektedir.
  • İlk kez doğum yapan kadınlar, ardından 2 yıl dolmadan ikinci doğum yapması halinde ikinci doğum için borçlanma süresi olan 2 yıllık süreye ilave olarak iki doğum arasında geçen süre boyunca borçlanabilmektedir.
  • 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu kapsamında düzenlenmiş olan doğum borçlanmasından yararlanmak için annenin resmi olarak SGK’ya başvuru yapması gerekmektedir.

Doğum Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Doğum borçlanması başvurusu yapmak için öncelikle hesaplamasının yapılması gerekmektedir. Borçlanma tutarının belirlenmesi için o yılki brüt asgari ücrete göre hesaplama yapılmaktadır. Buna göre brüt asgari ücretin günlük miktarının yüzde 32 oranı, bir günlük doğum borçlanması tutarına eş değer olmaktadır. Bu tutarın 7,5 katı ise günlük bazda en yüksek borçlanma tutarı olarak hesaplanmaktadır. Bu veriler altında 2020 yılı için doğum borçlanması en düşük tutarlar;
  • 1 aylık 941,76 Türk Lirası
  • 1 yıllık – 11,301 Türk Lirası
  • 2 yıllık – 22,602 Türk Lirası olarak hesaplanmaktadır. Elbette ücrete ya da üst limitten ödeme yaparak prim gün sayısını daha erkene çekmek mümkündür.
Başvurular için ise 4A ve 4B kapsamında olan çalışanlar, son çalışmalarının bulunduğu SGK il müdürlüklerine giderek doğrudan başvuru yapabilirler. 4C kapsamındaki sigortalılar ise SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na giderek dilekçe vermelidir. Ayrıca son zamanlarda yapılan düzenlemeler ile birlikte E – Devlet üzerinden de doğum borçlanması başvuruları yapılabilmektedir.

Torun Bakma Maaşı (Parası) Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Yaşlılık Aylığı (Maaşı) ve Başvuru Şartları Nelerdir?

Muhtaçlık (Fakirlik) Maaşı Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim