Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yayılan yeni tip koronavirüs salgını, toplumun büyük bir bölümü açısından çalışma yaşamını neredeyse tamamen durma noktasına getirdi. Doktorlar ve diğer sağlık çalışanları başta olmak üzere birçok meslek grubu da bu süreçte normalden daha fazla çalışmak durumunda kaldı. Hastaları tedavi ederken birçok doktor ve sağlık çalışanları da ne yazık ki yaşamlarını yitirdi. Görevi sebebiyle işinin başındayken koronavirüs salgınından etkilenip yaşamını yitiren çalışanların tazminat hakları neler? Ölüme sebebiyet veren koronavirüs kaynaklı hastalığın iş kazası veya meslek hastalığı kapsamına alınmasında önemli görülen koşullar nelerdir. Koronavirüs kaynaklı iş kazası ve meslek hastalığı mahkemede nasıl kanıtlanır? Çalışanları yakından ilgilendiren bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını haberimizde bulabilirsiniz. Koronavirüs salgını ile ön cephede mücadele etmeye devam eden sağlık çalışanları, büyük bir risk altında çalışmayı sürdürüyor. İş yerindeki görevleri sebebiyle koronavirüs salgınından etkilenen sağlık çalışanlarından bazıları da maalesef hayatlarını kaybetti. Yeni tip koronavirüs bulaşmasından dolayı yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının virüsü iş yerinde veya işle ilgili görevleri sırasında kaptıkları tespit edilirse, eş ve çocukları ile anne babasına vazife malulü aylığı bağlanıyor. Öte yandan iş yeri dışında bulaşan virüs nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları veya diğer kamu görevlilerinin ailesine ölüm aylığı bağlanabilmesi için, vefat eden memurun Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) en az 1800 gün (5 yıl) hizmetinin bulunması gerekiyor. Beş yıl hizmeti bulunmayan kamu çalışanının ailesine koronavirüs kaynaklı ölüm için ölüm aylığı bağlanmıyor.

Vefatın İşle İlgili Olması Şart

Memurlara vazife malulü aylığı bağlanabilmesi için, maluliyet sebebinin görevlerini yaptıkları sırada, iş yerlerinde veya görevlendirildikleri başka bir yerde söz konusu görevlerini icra ederken meydana gelmesi gerekiyor. Kendi kurumlarından başka bir kuruma ait başka işleri yapmakta iken yaptıkları işlerden dolayı meydana gelmesi ya da kurumların menfaatini korumak amacıyla bir iş yaparken o işten dolayı meydana gelmesi ve bu amacın, çalışılan kurumlarca kabul edilmesi halinde çalışana vazife malulü aylığı bağlanır. Dolayısıyla vazife malulü kapsamına girilebilmesi için ölümün işle ilgili bir sebepten kaynaklanmasına büyük önem veriliyor.

Koronavirüsün Nereden Bulaştığı Önemli

Özellikle pandemi hastanesi olarak hizmet veren sağlık kurumlarında aktif görev yapan sağlık çalışanlarının ailelerinin, olası bir vefat halinde mağduriyet yaşamamaları ve hak kayıplarına uğramamaları için virüsün nerede bulaştığına dair bilgi bulunuyorsa, bunların ilk hastalık belirtisi ya da tanı ile birlikte hastanın kayıtlarında mutlaka belirtilmesi gerekiyor. Epikriz raporunda hasta öyküsüne bakılırken, muhtemel bulaş yerlerine ilişkin bilgilere yer verilmesi, mağduriyet yaşamaması için çok önemlidir. Çünkü bu tür basit gibi görülen ayrıntılar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) vazife malulü aylığı alınmasında tereddüt oluştuğunda hayati rol oynamaktadır. Öte yandan vazife malulü aylığı bağlanabilmesi için, tedaviyi gerçekleştiren hekimlerin meslektaşlarına yapabileceği en büyük katkı bu noktada görülmektedir.

Vazife Malullüğü Halinde Elde Edilen Haklar Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen vazife malulü aylığı, sigortalının çalışma süresinin 30 yıldan az olması durumunda 30 yıl üzerinden hesaplanmaktadır. Eğer çalışma süresi 30 yıldan fazla ise bu durumda çalıştığı süreler baz alınarak aylık bağlanır. Emekli ikramiyesi de çalışma süresi 30 yıldan az olanlar için 30 yıl üzerinden, daha fazla olanlar için ise çalıştıkları süre üzerinden ödenir. SGK tarafından her yıl 3.213 TL ile 5.842 TL arasındaki ek ödemeden tüm vazife malulleri ve hak sahipleri yararlanır. Çocuklarına aylık olarak ilköğretimde 182 TL, ortaöğretimde 273 TL, yükseköğretimde 365 TL eğitim öğretim yardımı yapılır.

SGK’lı Çalışanlara Ücretsiz Maske Dağıtımında Kısıtlama Kararı

Koronavirüs Nedeniyle İşsiz Kalan Sigortasız Çalışanlara Ödeme Yapılacak Mı?

Kısa Çalışma Ödeneği Alacak 3 Milyon Kişiye Ek Ödeme Mi Geliyor?

Editör: TE Bilisim