Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk geçtiğimiz günlerde yaptığı kamuoyu açıklaması ile birlikte, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında bakanlığın başlatmış olduğu “kısa çalışma ödeneği” uygulamasında 3 milyondan fazla vatandaşın başvuruda bulunduğunu duyurmuştu. İş dünyasında kısa çalışma ödeneği sisteminde yaşandığı görülen aksaklıklar için harekete geçildi. Toplam 3 milyonu aşkın çalışan için kısa çalışma ödeneği başvuruları bakanlığa iletilirken, ödenekler sebebiyle eksik kalan ücretlerin tamamlanması için çalışma dünyası harekete geçti. İşveren ve işçi sendikaları tarafından ortaklaşa yazılan mektupta, yaşanan sürecin en kısa sürede atlatılacağına olan inancın tam olduğu ifade edildi. Kısa çalışma ödeneği alanlara ek ödeme için teşvik mektubu hakkında bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. TİSK, Türk-İş ve Hak-İş, çalışanların alması gereken ücretlerin tamamlanmasına yönelik çalışmalar konusunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan destek istedi. Toplam 3 milyonun üzerinde çalışanın alacağı açıklanan “kısa çalışma ödeneği” düzenlemesinde çalışanların ücretlerinin düşmemesi için işverenlerin yapacakları ek ödemelerin büyük fayda sağlayacağı işveren ve işçi sendikaları tarafından duyuruldu. Bir araya gelerek ortak bir adım atan TİSK, Türk-İş ve Hak-İş ortak bir mektupla, bu ödemeleri yapan işverenlerin teşvik edilmesini istedi. Konfederasyon başkanları bu teşvik mektubu hakkında yaptığı kamuoyu açıklamasında esas amaçlarının çalışanların mağdur olmasını önlemek olduğu belirtildi.

Çalışanlara İkramiye ve Ek Ödeme Talebi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan talepte bulunan TİSK, Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonundan oluşan işveren ve işçi sendikaları, ortaklaşa yazdıkları teşvik mektubunda, yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle iş yaşamında meydana gelen aksaklıkların ve yaşanan sürecin en kısa sürede atlatılacağına olan inancın tam olduğu ifade edildi. Kamuoyu ile de detayları paylaşılan söz konusu mektupta, “Ekonomik İstikrar Kalkanı önlem paketi ve sonrasında bu doğrultuda gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin çalışma hayatında, özellikle istihdamın korunmasında çok yararlı sonuçları olduğu kuşkusuzdur. Özellikle kısa çalışma, yararlanma şartlarının ve değerlendirme sürecinin bu süreçte kolaylaştırılması koronavirüs salgını nedeniyle üretimi azalan işletmeler ve bu işletmelerde istihdam edilen çalışanlar açısından önemli bir araç olmuştur.” ifadeleri kullanıldı. Yaşanan süreçte kısa çalışma dönemine girdiği için gelir kaybı yaşayan çalışanların bu kayıplarının en aza indirilebilmesi amacıyla işverenler tarafından kısa çalışma ödeneği alan çalışana ek ödeme yapılması gerektiğini belirten işveren ve işçi sendikaları, “Çalışanların mağduriyet yaşamaması adına kısa çalışma dönemine isabet eden ikramiye gibi yan hakların da ödenebilmesine olanak sağlanmasının önemli olduğuna inanmaktayız.” açıklamasında bulundu.

“Gelir Vergisinden Muaf Tutulsun”

Çalışanlara yönelik yapılacak ek ödemelerin, çalışma barışının ve bilhassa hane alım güçlerinin korunmasına yönelik büyük bir fayda sunacağı ifade edilen söz konusu mektupta, “Uygulama, hane harcamalarıyla ekonomik hareketliliğe destek olacak, bununla birlikte harcamaların vergileriyle devletimize de önemli bir gelir sağlayacaktır. Bu ödemelerin, gelir vergisinden de muaf tutulmasının, gerçekleştirilmek istenen amaca daha kısa sürede ulaşılmasına katkı sağlayacağı açıktır.” denilerek ödemelerden gelir vergisi kesintisinin alınmaması talebinde bulunuldu. Ücretsiz izin, standart kısa çalışma gibi detaysız çözümlerin yerine, işverenlerin maliyetlerini artırma pahasına, çalışana ve ülke ekonomisine katkı sağlama odaklı bu uygulamaya iştirak etmelerinin özendirilmesi gerektiği de bildirildi. “Elimizi taşın altına koyuyoruz. Çalışanlarımızın maddi ve manevi kayıpları olmadan bu dönemi geride bırakmalarını amaçlıyoruz.” ifadelerini kullanan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, bu konuda Bakanlıktan ödemelerin önünü açmaları talebinde bulunduklarını kaydetti.

SGK İş Göremezlik Ödeneği Hangi Şartlarda Alınır?

Çalışma Belgesi Nedir? Çalışma Belgesi Nasıl Alınır ve Doldurulur?

İş Kurmak İçin Kredi Nasıl Alınır Ve Başvuru Şartları

Editör: TE Bilisim