Bankalardan işlem yapmak ve kredi çekmek gibi imkânlardan yararlanmak için bankaların kırmızı listesinden nasıl çıkılır sorusu merak ediliyor. Kırmızı listede olmak bankalardan işlem yapılmayacağı anlamına geldiği için bu listeden çıkılması gerekmektedir.

Kırmızı Liste Nedir?

Kırmızı liste tanımı itibariyle kara liste olarak da adlandırılmaktadır. İkisi arasında ufak bir ayrım bulunmaktadır. Kara liste, Merkez Bankası tarafından toplanan veriler ile belirlenmektedir, kırmızı listede olmak ise sadece bankaların topladığı verilerde oluşan bir olumsuzluktur ve genelde ödemelerin yapılmamasından ötürü kaynaklanır. Başka bir deyişle bankalardan gelmiş ödeme tebliğlerine rağmen borcun ödenmemesi halinde ve bu durumun da 90 günü geçmesi halinde avukatlar tarafından tanınan 1 haftalık ödeme süresi boyunca kırmızı listeye girilmiş olunmaktadır ve bu durum bankalardan işlem yapılmama anlamına gelmektedir. Tüm bu işlemler ve puan durumu kredi kayıt bürosu tarafından takip edilmektedir. Kredi kayıt bürosu bankalar tarafından oluşturulmuş bir kuruluş olup kredi başvurularının doğru bir şekilde değerlendirilmesi için kişilere yönelik kayıt tutmaktadır. Bu kayıt esas olarak kredi notu, kredi puanı ya da kredi skoru olarak da bilinmektedir. Tutulan kayıt neticesinde kredi ve kredi kartı başvurularında asıl değerlendirme yapılır ve özellikle kredi çekilirken bu puan temel alınır. Kişinin bankaya olan kredi ya da kredi kartı borcunu 90 gün boyunca ödememesi halinde kişi hakkında yasal takip başlamaktadır ve bankanın kırmızı listesine giriş yapılmaktadır. Bu durumda artık bankadan kredi ya da kredi kartı talebi yapılmayacak anlamına gelmektedir. Toplam süresi 5 yıl sürdüğü için de bankalardan işlem yapabilmek adına kırmızı listeden nasıl çıkılır sorusu merak ediliyor.

Kırmızı Listeden Nasıl Çıkılır?

Bankaların kırmızı listesinden çıkmak için ilk olarak bilinmesi gereken nokta borcun ödenmemesi halinde yasal takip süresinin bitmesi sonrasında konu avukatlık olduğunda artık yapılandırma ya da  borç ödeme yapılmaması, avukatın başlatacağı icra sonucunda ödeme yapılsa bile bu durumun kırmızı listeden çıkmaya yetmeyeceğidir. Kırmızı listeden çıkabilmek için kredi sicil affı yasasının takip edilmesi gerekmektedir. Bankalar tarafından sicili bozuk görülen yani kırmızı listeye alınmış kimseler tüm kredi borçlarından kurtulabilmek için öncelikle bu kimseler kredi sicil affı yasasının yürürlüğe girmesini beklemelidirler. Kredi sicil affı belirli dönemlerde bankaların kırmızı listesine girmiş olanların borçlarını ödemeleri ve mağduriyetlerini gidermeleri için gündeme gelmektedir. Kanun belirli dönemlerde çıkarılmakta olup bu kanun kapsamında borçları yapılandırabilir ve kırmızı listeden çıkabilirsiniz. Bu noktada bazı alternatif çözümler de gündeme gelmektedir. Örneğin kırmızı listeden çıkmak için senetle borç kapatılır türünden ilanlar yayınlanmakta ve zor durumda olan kimseler bu yöntemi de tercih etmektedirler. Ancak bu yöntem her ne durum olursa olsun tercih edilmemelidir çünkü senet ile alınacak tutarın geri ödemesi çok yüksek olacak ve bankaya borç kapatılsa bile senede olan borç devam edecektir. Aynı zamanda bankaya olan borç kapatıldığında dahi hemen kredi notu yükselmeyeceği için bankadan kredi çekmek de daha doğrusu yüksek tutarlarda kredi çekmek de hemen olanaklı olmayacağından senet ile borç kapatmaya sıcak bakmamanız daha yararlı olacaktır.

Kırmızı Listede Olan Kredi Kartı Alabilir mi?

Kırmızı listede olanların kredi kartı alıp alamayacakları da merak ediliyor. Bankalar tarafından kırmızı listeye dahil edilmiş kimselerin kredi kayıt bürosu puanlama sisteminde puanları çok düşük olmaktadır ve bu yüzden kırmızı listede olan kimsenin kredi kartı alması da zor olmaktadır. Ancak bazı bankalar bu durumda daha esnek davranarak kredi kartı verebilmektedirler. Bankaların düzenlediği kampanyalar dahilinde kredi notu düşük olan kimselere kredi kartı verilmektedir. Bunun için bankaların sunduğu kredi kartı alma şartları ve detaylarının incelenmesi yararlı olacaktır. Ancak bu durumda kredi kartı verilse bile limitinin oldukça düşük olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Fakat kredi kartını bir başka amaçla da kullanabilirsiniz. Özellikle kırmızı listeden çıktıktan sonra kredi notunu yükseltmek ve hem kredi kartı hem de kredi kullanımında limit artışı isteyenler için düşük kredi kartları borçları bile düzenli olarak ödendiğinde kredi notunun artmasına neden olmaktadırlar. Bu durum ise listeden çıkan kimselerin daha sonra kredi puanlarını arttırması için fırsat tanımaktadır.

Borç Kapatma Kredisi ile Kırmızı Listeden Çıkılır mı?

Kırmızı listeye girmiş olmak demek borcun ödenmemesinde bankanın tanıdığı 90 günlük süreç sonunda artık avukatlık olunduğu süreyi işaret etmektedir. Bu durumda artık banka konuyu yargıya taşıdığı için yapılandırma ya da taksitlendirme işlemi sunmaz ancak kırmızı listeye girmeden hemen önce yani 90 günlük süre tamamlanmadan borçlu olunan banka ya da başka bankalar ile borç kapatma kredisi kullanarak borcunuzu ödeyebilir ve hem de kırmızı listeye girmekten kurtulabilirsiniz. Kırmızı listeden çıkmak için iyi bir alternatif olan borç kapatma kredisi kredilerde oluşan borcun tamamını, kredi kartı borçlarında ise belirli bir tutarını ödemektedir. Temel olarak bu kredi, borçlu olunan bankaya toplam borçların kredi çekilen banka tarafından ödenmesi ve kredi çekilen bankaya borçlu olunmasını içermektedir. Borç kapatma kredileri diğer kredi türlerine göre daha düşük faiz oranları ile sunulduğundan kırmızı listeye girmemek için iyi bir imkân yaratmaktadırlar. Aynı zamanda borç kapatma kredisinin de düzenli ödenmesi halinde kredi notu yükselecek ve böylece bankalar tarafından yapılacak diğer işlemlerde de avantaj elde edilecektir.
Editör: TE Bilisim