Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, son dönemde Türkiye’de iş ve çalışma gündeminin ana maddesi haline gelen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ve yeni kıdem tazminatı fonu ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Selçuk, “Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında toplam 20.5 milyar TL'ye yakın nakdi destek verdik.” ifadelerini kullanırken, işten çıkarmayı engelleyen fesih kısıtı düzenlemesini 3 ay daha uzatacaklarını belirtti. Son günlerde büyük tartışmalara sebep olan tamamlayıcı emeklilik sistemi detayları hakkında da bilgiler paylaşan Bakan Selçuk, “Devlet katkısı koyacağız yüzde 1 oranında. Kıdem tazminatında 1 senelik çalışmanın karşılığında 30 gün kıdem alma... Yüzde 8,33 korunmakla kalmıyor, aslında üstüne çıkıyoruz.” açıklamasında bulundu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un tamamlayıcı emeklilik sistemi hakkında yaptığı çok önemli açıklamaları haberimizde bulabilirsiniz. Konuk olduğu televizyon programında iş ve çalışma gündemine ilişkin soruları yanıtlayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, koronavirüs salgını döneminde hükümet tarafından devreye alınan Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında toplam 20.5 milyar TL’ye yakın nakdi destek verdiklerini kaydetti. Bakan Selçuk açıklamalarına şu şekilde devam etti:
  • “Hedefimiz bu süreçte sadece ‘muhtaçlık sınırı’ değil. 1003 SYDV’ye periyodik pay gönderiyoruz. Pandemi döneminde payları aylık iki katı arttırarak gönderdik. 1000’er TL yardımın haricinde bu kanalla da bir çok vatandaşlarımıza ulaşmış olduk.”
  • “Faz 3 devam ediyor. 1 milyon 680 bin haneye daha bu süreçte yardım ulaştırdık. Dönemsel muhtaçlık tespit ettiğimiz ailelere yardım etmeye devam ediyoruz. 3 fazda, 6 milyon haneyi geçmiş durumdayız.”
  • “Nakdi ücret desteğinde 1 milyon 358 bin gibi bir rakama ulaştık, 1 milyar 700 milyon lirayı aştı.”
  • “10 gün içinde biz kısa çalışma ödeneğinden 400 bin geri çıkış aldık, 400 bin işçimiz normalleşmeye başladı. Kısa Çalışma Ödeneğinden normalleşmeye geçen işverene prim desteği verilecek.”

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Tartışmaları

Türkiye’nin iş ve çalışma hayatında yeni kıdem tazminatı fonu ile birlikte tartışmaların ana maddesi haline gelen tamamlayıcı emeklilik sistemi hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, 1975 yılında kıdem tazminatı fonunun kurulmasına ilişkin bir kanun çıkartıldığı hatırlattı. Kıdemin işçilere iş güvencesi, gelir desteği sağlamak için getirildiğine işaret eden Selçuk AK Parti hükümetleri dönemlerinde de iş güvencesi, ara buluculuk sistemi, İşsizlik Sigortası Fonu gibi birçok çalışmanın hayata geçirildiğini ifade etti. Türkiye’de bütün çalışanların iş hayatında büyük bir şekilde koruma altına alındığını kaydeden Bakan Selçuk, “Hem ihbar tazminatı hem kıdem tazminatı olarak, ara buluculuk sistemiyle, İşsizlik Sigortası Fonu'yla, işe iadeyle koruduğumuz büyük bir kalkanımız var.” dedi. Hazine ve Maliye Bakanlığıyla Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne ilişkin çalışmalarda bazı temel hedefleri ortaya koyduklarını açıkladı ve üzerinde çalışılan modellerin hepsinde işçilerin kazanılmış haklarından geriye gitmemelerini sağladıklarını kaydetti.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde Devlet Katkısı

Tercihe Bağlı Tamamlayıcı Emeklilik Planı kapsamında önemli açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, yeni sistemde tercihe bağlı olan kısımda hem işçi hem de işverenin yanı sıra devletin katkı sunduğu bir plan olacağını duyurdu. Çoğu ülkede uygulamada bulunan Tamamlayıcı emeklilik sistemlerinde devlet katkısının bulunmadığına dikkat çeken Selçuk, “Ama biz burada yaklaşık yüzde 1 oranında devlet katkısı koyacağız. Teşvik etmek için. Aynı zamanda da çalışanlarımızın ödemesi öngörülen oranlarda da vergi indirimi, damga vergisinde belli indirimleri de düşürdüğümüz zaman onların ödeyeceği aslında çok minimal olacak. Yani medyada yansıtılan oranların çok altında olacak. Çünkü biz onlara dair vergi indirimlerini de planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

İşçi Tazminatını Rahatlıkla Alabilecek

Bakan Selçuk, kıdem tazminatına ilişkin Bakanlığın arşivinde belki 10'dan fazla modelin bulunduğunu belirterek “SGK'de kıdem tazminatı bildirgelerini incelediğimiz zaman, kıdeme hak kazanarak işten çıkışı yapılan işçi sayısını hesapladığımızda yüzde 24 oranında. Yüzde 24 ne demek, her 4 işçimizden biri ancak kıdem tazminatı alıyor.” dedi. Yeni sistemin mahkeme süreçlerini ve hak kayıplarını engelleyeceğini duyuran Selçuk, “Zaten fonda olacak, fonda biriktiğini görecek. Dolayısıyla çalışanlarımız işten çıkışta o parayı alabilir miyim, alamaz mıyım endişesini taşımayacak.” dedi.

Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde Hedef 5 Yılda 500 Milyar TL

Sendikalardan Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde Kıdem Tazminatı Yorumları

Emekliye Takviye Maaş Müjdesi! TES Özellikleri Neler?

Editör: TE Bilisim