Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün kamuoyuna duyurulan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) üzerinde çalışmaların devam ettiği ve bu sistemin 2 yıl içinde resmen devreye alınacağı açıklandı. Yeni sistem sayesinde Türkiye’deki milyonlarca emekli vatandaş için çifte maaşın önü açılacak. Sistemin kamuoyuna açıklanan özelliklerine göre, işçiden sembolik denebilecek bir prim kesintisi alınacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde (TES) en büyük katkıyı yine devlet yapacak. Sisteme işverenin de makul oranda katkısı bulunacak. İşçi ve işverenleri yakından ilgilendiren, son günlerde emeklilerin de gündeminde yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar ve sistemin kamuoyuna duyurulan özellikleri hakkında son gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdelediği “İstihdam Kalkanı” paketi, sadece çalışanların değil aynı zamanda Türkiye’deki milyonlarca emeklinin yüzünü güldürecek önemli bir düzenlemeyi de beraberinde getirecek. 2022 yılında devreye girmesi için son planlamaların yapıldığı Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sayesinde emekliye çifte maaşın önü açılacak. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine en büyük katkıyı devlet yapacak. İşçiden çalışmasına karşılık sembolik bir prim kesintisi alınacak. Sadece işçiden değil aynı zamanda işverenden de makul oranda katkı yani prim ödemesi alarak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) devreye sokulacak.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) Özellikleri

TES’in 2022 yılında resmen yürürlüğü girmesiyle birlikte iş değiştirenler veya yeni işe girenler kazanılmış haklarından mahrum kalmayacak bir güvenceye erişecek. Sistemde biriken kaynaklar emeklilik çağına kadar özel durumlarda belli oranlarda fon çekme hakkı olarak kullandırılacak. Örnek olarak ev alan veya evlenen kişiler TES fonundan yararlanabilecek. Sigortalı çalışan emekli olmaya hak kazandığında ise mevcut sigorta sisteminin yanı sıra Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminden (TES) de emekli maaşı alabilecek veya fonda biriken parasını toplu ödeme olarak çekebilecek. Bu sayede Türkiye’deki milyonlarca emekliye ikinci maaş hakkı doğacak. TES, sosyal güvenlik sistemindeki emeklilik yaş hadleri ile uyumlu olacak. Belirlenen yaş hadleri doldurulduktan sonra sistemden belli ıskonto ile çıkılabilecek. Bireysel emeklikten farklı olacak TES’te, şirket veya kurum bünyelerinde çalışanlar için fonlar oluşturulacak. TES kapsamında çalışanlardan ve işverenlerden elde edilen primler ile yılda 100 milyar liralık fon bütçesi oluşturulması planlanıyor. İş yeri bazlı, sektörel tamamlayıcı emekliliğin hayata geçmesiyle hem emekli vatandaşların geliri artacak hem de sermaye piyasaları derinleşecek. TES kapsamında sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının güçlendirilmesi sağlanacak.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Saç Ayağı

Yeni modelde sistemin dört saç ayağı bulunuyor. Bunlar;
  • Fon gelirlerinin işletilmesi
  • İşverenin devlet desteği ile emeklilik finansmanına dâhil edilmesi
  • Tamamlayıcı emeklilik
  • Çalışanların haklarının korunması
Kamu emeklilik sistemi dışındaki sistemlere katılım teşvik edilecek. BES katılımcı sayısı, sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde geliştirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu istihdam kalkanı ile işsizliğin önüne geçilecek ilen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi sayesinde de emekli vatandaşlara çifte maaşın önü açılacak.

Emeklilerin Yüzü Gülecek

Türkiye’de çalışanlar emekli olduklarında, çalıştıkları dönemde aldıkları maştan daha düşük bir emekli maaşı alıyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi sayesinde ikinci maaş geliri elde edecek emeklinin maaşı artacak. Ayrıca Türkiye’de 2017'de başlatılan otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi'nin yeni dönemde TES'e aktarılması düşünülüyor. Sistemde zorunluluk esas alınacak. Çalışanlar kazançlarına göre bütçelerini sarsmadan birikim yapacak, buna devlet ve işveren katkısı da dahil olacak. Yeni emeklilik sisteminde bir diğer model ise BES'ten farklı olarak riskli, yıpranma payı yüksek olan mesleklere yönelik uygulanan emeklilik sistemi.

SGK’dan Kolay Emeklilik İmkanı! Toplu Parayı Yatıran Herkes Emekli Olabilecek

Emekliye Düşük Faizli İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar ve Kredi Kullanım Şartları

Emeklileri Sevindirecek Koronavirüs Tazminatı Talebi

Editör: TE Bilisim