Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, tamamlayıcı emeklilik sigortasını hayata geçireceklerini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) hakkında son çalışmaları yürüttüğünü bildirdi. Bu açıklamanın ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, TİSK ve TOBB Başkanları ile bir araya geldi. İşçi ve işveren sendikaları ve temsilcilerinin tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) hakkındaki görüşleri ve değerlendirmeleri alındı. Sendikaların TES içeriğinde yer alan yeni kıdem tazminatı fonu ile ilgili son değerlendirmelerini haberimizde bulabilirsiniz. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın birlikte hayata geçirmeyi planladığı tamamlayıcı emeklilik sisteminin ilk formülünde, çalışılan her yıl için 19 günlük kıdem tazminatının mevcut sistemde olduğu gibi aynen devam etmesi, 11 gün için de işverence her ay brüt ücretin yüzde 3’ü oranında tamamlayıcı emeklilik sistemine (TES) prim yatırılması öngörülüyor. Sistemin ikinci formülünde ise İkinci modelde ise işverenin TES’e brüt ücretin yüzde 4’ü oranında prim yatırması, işçiden ise ücret düzeyine göre değişen oranlarda prim kesilmesi planlanıyor.

Yeni Sistem 1 Ocak 2022 Tarihinde Uygulanacak

Mevcut çalışanlar için birinci model zorunlu, ikinci model ise isteğe bağlı olacak. Tamamlayıcı emeklilik sisteminde işçi ve işverenlerden kesilen paranın yüzde 25’i çalışanlara 60 yaşında ödenecek. Kalanı da tamamlayıcı emeklilik sistemi olarak emekli maaşı şeklinde ödenecek. Ayrıca 60 yaşından önce ise ilk kez konut alımı, evlilik, ağır hastalık veya bir defalığına işten çıkış halinde ödeme yapılacak. İşçi sendikaları ve işveren örgütleri tamamlayıcı emeklilik sisteminde yer alan kıdem tazminatı fonu hakkındaki görüşlerini Çalışma Bakanlığı’na resmi yazı göndererek bildirdi.

Türk-İş Kıdem Tazminatı Fonu Değerlendirmesi

“Kıdem tazminatı işçinin ödenmesi sonraya bırakılmış ücret parçası ve işçi için kazanılmış bir haktır.” açıklamasında bulunan Türk-İş, kıdem tazminatı müessesinin mevcut haliyle devam etmesi fakat bu haktan yararlanamayan işçilerin yararlanabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması talebinde bulundu. Türk-İş’in Çalışma Bakanlığı’na gönderdiği yazıda şu ifadeler yer aldı: “Kıdem tazminatının tüm işçiler için işlevsel ve alınabilir bir hak haline gelebilmesi için etkin bir denetleme mekanizması geliştirilmeli, caydırıcı bir idari para cezası sistemi kurgulanmalıdır. İşçi, kıdem tazminatını alamadığını bakanlığa beyan ettiğinde; banka kayıtları ile tazminat ödediğini ispat edemeyen her işveren için işçinin mağduriyeti ile orantılı bir idari para cezası verilmelidir.”

Hak-İş Kıdem Tazminatı Fonu Değerlendirmesi

Çalışma Bakanlığı’na gönderdiği yazıda kıdem tazminatının işçi-işveren ilişkilerinde uzun yıllar mücadeleler ve karşılıklı çıkarlar dengesi içerisinde oluşmuş bir kurum olduğuna dikkat çeken Hak-İş, mevcut kazanılmış menfaatlerden geriye gidişin mümkün olmadığını vurgulayarak, kıdem tazminatı alamayanlarla ilgili problemlerin çözümüne yönelik çalışmalara açık kapı bıraktı.

DİSK Kıdem Tazminatı Fonu Değerlendirmesi

Kıdem tazminatının temel bir işçi hakkı olduğu, temel özelliklerinin korunması ve aksayan yanlarının geliştirilmesi gerektiği dile getiren DİSK, açıklamasında şu ifadeleri kullanıldı: “80 yılı aşkın süredir yürürlükte olan ve temel işçi haklarından biri olan kıdem tazminatının korunmasından, tam anlamıyla uygulanmasından ve özellikle hak ediş ve erişim koşulları açısından geliştirilmesinden yanadır. DİSK kıdem tazminatının bugün olduğu gibi işçinin brüt giydirilmiş son ücreti üzerinden en az 30 gün olarak korunmasından, toplu iş sözleşmeleri ile gün sayısını artırma hakkının sürdürülmesinden ve tavan uygulamasının kaldırılmasından yanadır.”

TİSK Kıdem Tazminatı Fonu Değerlendirmesi

Kıdem tazminatının, işsizlik sigortası ve iş güvencesi ile bir bütün olarak ele alınması gerektiğine inanmakla birlikte, bu koşullarda önceliklerimizin farklı olması gerektiği görüşündeyiz açıklamasında bulunan TİSK, “Kıdem tazminatı fonu hakkında mutabakat sağlanmadığı sürece kıdem tazminatında değişiklik yapılmamalıdır.” dedi.

Emekliye Takviye Maaş Müjdesi! TES Özellikleri Neler?

SGK’dan Kolay Emeklilik İmkanı! Toplu Parayı Yatıran Herkes Emekli Olabilecek

Emekliye Düşük Faizli İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar ve Kredi Kullanım Şartları

Editör: TE Bilisim