Son dönemde tartışmaların gündemine oturan ve Türkiye’deki bütün çalışanları ilgilendiren kıdem tazminatının, tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) kapsamında fona dönüştürülmesi konusunda yeni detaylar ve gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İşçi ve işveren örgütlerine aktarılan bilgilere göre, kıdem tazminatı fonu sisteminde iki farklı formül üzerinde duruluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi sayesinde yurt içinde tasarrufların artmasını hedeflerken, Bakan Berat Albayrak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sistemde biriken fonların tutarının 5 yılda milli gelirin yüzde 10’una ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti. Bu rakamın günümüz şartlarına çevrildiğinde 500 milyar TL’lik fon varlığına tekabül ettiği görülüyor. Tartışmalara neden olan ve gündemdeki yerini koruyan tamamlayıcı emeklilik sistemi hedefleri ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar haberimizde yer alıyor. Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi konusu uzun bir aradan sonra yeniden Türkiye’nin gündemine girdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından koordineli yürütülen çalışmalar hakkında TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, TOBB ve TİSK temsilcilerine bilgilendirme yapıldı. İstihdam Kalkanı Paketi kapsamında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen haftaki kabine toplantısından sonra “Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlatıyoruz. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini de sağlayacağız. Böylece çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler” ifadelerini kullandı.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nasıl Olacak?

Hazine Maliye Bakanı Berat Albayrak, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile birlikte işçi sendikaları ve işveren örgütlerine düzenleme hakkında bilgi vererek önerilerini bildirmelerini istedi. Bu bilgilendirmeye göre tamamlayıcı emeklilik sisteminde iki farklı formül üzerinde duruluyor. İlk modelde çalışılan her yıl için 19 günlük kıdem tazminatının mevcut sistemde olduğu gibi aynen devam etmesi, 11 gün için de işverence her ay brüt ücretin yüzde 3’ü oranında tamamlayıcı emeklilik sistemine (TES) prim yatırılması planlanıyor. TES ikinci modelde ise işverenin sistem kapsamında brüt ücretin yüzde 4’ü oranında prim yatırması, işçiden de aldığı maaşa göre değişen oranlarda prim kesilmesi planlanıyor. Bu modelde işçilerden tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında oluşturulan fona yapılacak prim kesintisi şu şekilde olacak:
  • Asgari ücretli işçiden brüt ücretin yüzde 0.5’i
  • Ücreti bir asgari ücretten fazla 2 asgari ücretten az olan işçilerden yüzde 1.5
  • Ücreti 2 asgari ücret ve üzeri olan işçilerden yüzde 2.5
Fona yapılan maaş kesintilerinde işçi başına asgari ücretin yüzde 1’i oranında da devlet katkısı yapılacak. Ayrıca, damga vergisi, gelir vergisi indirimi, stopaj indirimi yoluyla da 0.5 puanlık katkı sağlanacak. Böylece, asgari ücretli bir işçi için TES’e aylık yüzde 6 oranında prim aktarılacak. Tamamlayıcı emeklilik sisteminin 1 Ocak 2022 tarihinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Mevcut çalışanlar için birinci model zorunlu, ikinci model ise isteğe bağlı olacak. Tamamlayıcı emeklilik sisteminde biriken paranın yüzde 25’i 60 yaşında ödenecek. Kalanı emekli aylığı olarak bağlanacak.

Milli Gelirin Yüzde 10’u Büyüklüğünde Para Toplanacak

Hazine Maliye Bakanı Berat Albayrak, tamamlayıcı emeklilik sistemini hızla hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi. Bakan Albayrak, bu sistemin bir parçası olan kıdem tazminatı fonunun hayata geçirilmesiyle birlikte 5 yılda sistemde biriken paraların, milli gelirin yüzde 10’unun üstüne çıkacağını öngördüklerini kaydetti. Bu oranlara 2020 yılı gözünden bakıldığında, , bu yıl gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) 4 trilyon 872 milyar lira olması öngörülüyor. Yüzde 10 hedefine ulaşılması, 2020 yılı rakamlarıyla 500 milyar liralık bir fon büyüklüğü anlamına geliyor.

Sendikalardan Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde Kıdem Tazminatı Yorumları

Emekliye Takviye Maaş Müjdesi! TES Özellikleri Neler?

Bakanlıktan Emekliye ve Çalışana Ucuz Tatil Kredisi Müjdesi!

Editör: TE Bilisim