4B hizmet dökümü borç dondurma işlemleri, primlerini ödeyemeyen bağkurlular için 2020 yılında çıkarılan yasa ile mümkün hale getirildi. Bu yasa kapsamında borcu olan bağkurlular 31 Ekim 2020 tarihine kadar olan tüm borçlarını başvuru yaparak dondurabilecekler. Bağkur borç dondurma işlemi borçların silinmesi anlamına geldiği için borç dondurma yapılan süre emeklilik süresinden çıkarılacak. 31 Ocak 2021 tarihine kadar e-Devlet üzerinden yapılabilecek olan başvuruları yerine getirmeyen bağkurluların borcu otomatik olarak SGK tarafından silinecek. Bu kapsamda borç sildirmeye dahil olmayan 1 Kasım 2020 tarihi itibariyle kişilerin bağkurluluk statüleri yeniden başlatılacak. 1 Kasım itibariyle bağkurluluk statülüleri yeniden başlayacak olan bağkurlar borçlarını şu şekilde sildirebilir:
  • E-Devlet’e giriş: E-Devlet kapısına giriş yapmak için iki ayrı yol bulunur. Birinci yol internet tarayıcısına turkiye.gov.tr uzantılı adresi girmektir. İkinci yol ise mobil telefonların mağazalarından edinilen e-Devlet uygulamasını kullanmaktır. Bu bağlamda iki yöntemden biriyle e-Devlet kapısı açılır.
  • Kimlik doğrulaması: Kimlik doğrulaması için e-Devlet kapısı dört ayrı yöntem sunar. Bu yöntemlerden en kolayı PTT aracılığıyla alınan edevlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile giriş yapmaktır. Kişiye uygun olan kimlik doğrulama yöntemi kullanılarak giriş yapma işlemi gerçekleştirilir.
  • Hizmet arama: E-Devlet kapısı içerisinde devlet kurumlarına dair birçok hizmet sunulmaktadır. Uygun olan hizmeti bulmak için bu hizmetin hangi kurum tarafından verildiğinin bilinmesi gerekir. Sigorta kollarına dair tüm hizmetler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilmektedir. Bu bağlamda arama butonuna “Sosyal Güvenlik Kurumu” yazılır ve kurumun tüm hizmetleri listelenir.
  • Uygun olan hizmeti seçme: İstenilen hizmet listelenen tüm hizmetler içerisinden seçilir. Bağkurların borçlarını sildirmesine yardımcı olan hizmet “4B Kapsamında 01/11/2020 Tarihinden Önceki Hizmetlerin Durdurulması” hizmetidir. Bu hizmet seçilir ve hizmetin ekranı açılır.
  • Dondurmayı gerçekleştirme: E-Devlet kapsamında verilen birçok hizmet otomatik sorgulama yapmaktadır. Bu nedenle ekrandaki yönlendirme doğrultusunda “Yeni Başvuru” butonuna tıklanır ve dondurma başvurusu gerçekleştirilir.

Bağkur Borç Sildirmeden Yararlanacaklar Kimlerdir?

Borcunu sildiren bağkurluların sildirdiği dönemin emeklilik süresine eklenmeyeceği bildirilse de bu konuya dair tartışmalar devam etmektedir. Bu konuyla ilgili silinen borcun yeni bir yasa ile tekrar saydırılabileceği tahmin edilen bir durumdur. Dolayısıyla bağkurluların bu borcu durumları uygun olduğu zaman ödeyerek emeklilik sürelerine dahil edileceği tahmin edilmektedir. Bu kapsamda 4B hizmet dökümü borç sildirmeden yararlanacaklar şu şekilde tanımlanmaktadır: 5510 sayılı kanun kapsamında belirtilen sigortaların tamamı bağkurun borç sildirme yasasından faydalanamaz ve faydalanamayanlar istisna olarak ifade edilir. Bu bağlamda istisna kısmında kalan kişiler; isteğe bağlı sigortalılar, köy ve mahalle muhtarları gibi kişilerdir. Söz konusu olan istisnai kişiler borç sildirmeden yararlanamayacak ve kanun kapsamındaki tarihteki primlerini ödemeye devam edecektir.

Bağkur Borç Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Eski adıyla Bağkur, yeni adıyla 4B hizmet dökümü; kişilerin kendi hesaplarına çalıştıkları ve dolayısıyla primlerini kendi ödedikleri sigorta koludur. Bu nedenle çeşitli ekonomik yetersizliklerden dolayı dönem dönem kişilerin bağkur prim borçları birikmekte ve ödenememektedir. Devlet bu gibi konularda vatandaşlara yardımcı olabilmek için 4B hizmet dökümü borç yapılandırma hakkı sunmaktadır. Belli dönemler açılan yapılandırma işlemleri e-Devlet kapısı üzerinden pratik birkaç işlemle yapılabilmektedir. Bu bağlamda bağkur borç yapılandırma e-Devlet işlemleri şu adımlarla gerçekleştirilmektedir:
  • E-Devlet kapısına mobil uygulaması veya turkiye.gov.tr uzantılı internet sitesi aracılığıyla giriş yapılır.
  • Kimlik doğrulaması işlemi gerçekleştirilir.
  • Arama butonuna “Sosyal Güvenlik Kurumu” yazılır ve kurumun tüm hizmetleri listelenir.
  • Listelenen hizmetler arasından “SGK Borçlarının Yapılandırılması” hizmeti seçilir ve hizmetin ekranı açılır.
  • Ekrandaki yönlendirme doğrultusunda yapılandırma yapılacak sigorta seçilir ve başvur butonu ile yapılandırma işlemi gerçekleştirilir.

E-DEVLET YAPILANDIRMA EKRANI

Bağkur Borç Yapılandırmadan Yararlanacaklar Kimlerdir?

Prim borcu bulunan vatandaşlara bağkur borç sildirme işlemi dışında yapılandırma, erteleme veya taksitlendirme gibi çeşitli yollar sunulur. Bu yollar kişilerin borçlarını ödeyip, emeklilik haklarından mahrum olmamaları için dönem dönem çıkartılan yasalarla sağlanır. Böylelikle kişiler e-Devlet üzerinden veya SGK’ya doğrudan giderek kendilerine tanınan süre içerisinde borçlarına dair yapılandırma talep edebilir. Son yasa kapsamında 4B hizmet dökümü borç yapılandırmadan yararlanacaklar ise şu şekilde tarif edilmektedir:
  • 6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesinde belirtilen nedenlerle borçlarını taksitlendirenler veya tecil ettirenler,
  • Daha önce yapılandırma işlemi yapmış oldukları halde borç ödemesi devam ederken yapılandırması iptal edilenler veya iptal ettirenler,
  • Tecil veya taksitlendirme yaptıran bağkurların herhangi bir gerekçe ile bu işlemleri iptal ettirmiş ya da iptal edilmiş olması,
  • Yazılı istek işe borç ertelemesi talebinde bulunanlar (sadece doğal afetleri gerekçe göstererek),

Bağkur Borç Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bağkura ödeme yapan vatandaşların kafasının karışması prime esas olan tutarın değişik yüzdeliklerle hesaplanıyor olmasından kaynaklanır. Brüt asgari ücretin %34,5’i üzerinden hesaplanan bağkur primleri, düzenli ödendiği takdirde 5 puanlık indirime hak kazanır. Bu bağlamda 4B hizmet dökümü borç hesaplama işlemi düzenli ödendiğinde brüt asgari ücretin %29,5’i kadardır. Bu durum bağkurluluk türlerine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin çiftçi bağkuru ile esnaf bağkuru arasında küçük bir yüzdelik fark bulunur.

Bağkur Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bağkur, kişinin kendisi tarafından ödendiği için hesaplaması ve borcu takip edilmesi gereken bir sigorta koludur. Görüldüğü üzere kişinin kendisinin hesaplama işlemini yapabilmesi çeşitli matematik hesaplamalarını bilmesinden geçer. Ancak bu kadar karışık hesaplara gerek kalmadan Bağkur borç sorgulama işlemi yapmak mümkündür. İki türlü yapılabilen borç sorgulama işlemleri şu yollara gerçekleştirilebilir:
  • SGK web tahsilat: SGK, kendi sitesi üzerinden borç sorgulama olanağı tanımaktadır. Bu kapsamda SGK borcu sorgulama işlemi şu şekilde gerçekleştirilir:
    • İnternet tarayıcı üzerinden https://onlinetahsilat.sgk.gov.tr uzantılı site adresine girilir.
    • Site ekranının üst kısmında bulunan “SGK Borç Sorgulama” hizmetine tıklanır.
    • Ekrana gelen sorulara uygun cevaplar verilir. Sistemin sorduğu sorular; sorgu türü, tipi ve sicil numarası şeklindedir.
    • Cevaplar girildikten sonra ekranın altında bulunan borç sorgula butonuna tıklanır.
    • Sistem otomatik olarak borcu sorgular ve borç öğrenilir.
  • E-Devlet: Bağkur borcunu öğrenmenin bir diğer yolu e-Devlet kapısıdır. Bu bağlamda bağkur borcu sorgulama e-Devlet kapısı işlemi şu şekilde gerçekleştirilir:
    • Mobil uygulama ya da turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlete giriş yapılır.
    • Kimlik doğrulama işlemi gerçekleştirilir.
    • Site içerisinde arama butonuna “Sosyal Güvenlik Kurumu” yazılır ve kurumun hizmetleri listelenir.
    • Listelenen hizmetler arasından “4B Borç Durumu” hizmeti seçilir ve hizmetin ekranına gidilir.
    • Sistem otomatik olarak sorgulamayı gerçekleştirir ve borç durumunu ekrana yansıtır.

E-DEVLET BORÇ SORGULAMA

SGK BORÇ SORGULAMA

Bağkur Borç Ödeme Nasıl Yapılır?

E-Devlet kapısı üzerinden bağkur borç dondurma işlemi yapılabildiği gibi borç ödeme işlemleri de yapılabilmektedir. 4B hizmet dökümü borç ödeme işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-sosyal-guvenlik-kurumu-kart-ile-prim-odeme-uygulamasi uzantılı e-Devlet linki kullanılabilir. Öte yandan bağkur borçlarını ödemenin çeşitli yolları bulunur. Bu yollar şu şekildedir:
  • Anlaşmalı banka kurumlara giderek,
  • Anlaşmalı banka kurumlarının internet bankacılığını kullanarak,
  • E-Devlet kapısını kullanarak,
  • PTT şubelerine giderek,
SGK web tahsilat merkezini kullanarak.

BAĞKUR Borçları Ödenmezse Ne Olur?

Bağkur prim borçlarının ödenmemesi durumunda kişilerin ödenmemiş borçları için gecikme faizi işlemi uygulanır. Kişiler ödemedikleri borçlarını gecikme faizleri ile birlikte ödemek durumunda kalır. Bu nedenle borçların ödenmesi veya şartlar karşılanıyorsa sildirilmesi yerinde olur.

Kimler İsteğe Bağlı BağKur’lu Olur, Primleri Ne Kadar?

Bağkur Yapılandırma Prim Borcu Taksit Ödemesi Nasıl Yapılır

Yapılandırılmış Bağkur Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Editör: TE Bilisim