Askerlik borçlanması, askere gidenlerin bu zaman diliminde askerde geçirdikleri süre boyunca emeklilikte geçerli olmak üzere sigorta primi yatırılmasına denilmektedir. Bu borçlanma sadece er, erbaş ve yedek subaylar dahil olabilmektedir. Askerlik borçlanması bu bakımdan kişilerin emekliliklerine olumlu etki yapmaktadır. Ancak askerlik borçlanmasından yararlanmak için belirli şartlar bulunmaktadır.

Askerlik Borçlanmasının Emekliliğe Etkisi Nedir?

Askerlik borçlanması sayesinde kişiler erken emekli olma imkânı elde edebilmektedir. Askerlik borçlanması hesaplaması e – devlet üzerinden yapılabilmektedir. Askerlik borçlanması temelde sigortalılık süresi, prim günü ve yaş kriterlerinden oluşan emeklilik şartlarına 90 gün prim ve 90 gün yaş üzerinden destek sunmaktadır. Askerlik borçlanması sorgulaması yapmak için öncelikle e – devlet sistemine giriş yapılmalıdır. Şifresi olmayan adayların PTT üzerinden şifre almaları gerekmektedir. Daha sonra arama kutucuğuna “askerlik borçlanması” yazılmalı ve çıkan sonuçlardan kapsama göre 4A ya da 4B askerlik borçlanması seçilmelidir. Daha sonra askerlik borçlanması ile ilgili açılacak sayfada ilgili form eksiksiz ve doğru bir şekilde girilerek askerlik borçlanması başvurusu yapılabilmektedir.

Askerlik Borçlanması Hangi Durumlarda Yapılır?

Askerlik borçlanması başvurusu için adayların belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu bakımdan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından şartlar belirlenmiştir;
  • 4A, 4B ve 4C yani SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na dahil olan 5510 sayılı kanun kapsamında çalışan kimseler ve isteğe bağlı sigorta ödeyenler askerlik borçlanmasından yararlanabilmektedirler. Bu bakımdan sigorta girişi yapılmamış ve halihazırda SGK’ya kayıtlı olmayan kimseler askerlik borçlanmasından yararlanamamaktadırlar.
  • Askerlik borçlanmasının hangi sigorta kolu tarafından yapılacağı, başvuru esnasında kişinin bağlı olduğu sigorta koluna göre değişiklik göstermektedir. Bu bakımdan kişi örneğin 4A üzerinden çalışıyorsa, askerlik borçlanmasını ilgili kol üzerinden yapmalıdır.
  • Zorunlu olarak ödenmesi gereken sigorta süresinin tamamlanması halinde ve isteğe bağlı olarak sigortasını ödeyen kimseler askerlik borçlanmasından yararlanırlar. Bu borçlanma sonrasında ise Bağ-Kur tarafından emekli olunmaktadır.
  • Askerlik borçlanması başvurusunun yapılmasından sonra kişi borçlanmaya hak kazanmışsa, başvurunun sonuçlandığı 1 ay içerisinde borcunu ödemesi gerekmektedir. Diğer durumda yani borcun ödenmemesi halinde borç iptal olmaktadır.
  • Bir ay içinde yapılacak ödemede, eğer askerlik borçlanmasının tamamı ödenmezse yine başvuru geçerli olmaktadır. Ödenen kısım üzerinden karşılık geldiği gün sayısı hesaplaması yapılır ve kalan prim günü yine sigortalı kişinin mevcut durumuna dahil edilir. Kalan kısım tekrar ödenmek istenirse yine başvuru yapılmalıdır.
  • Askerlik borçlanmasından muvazzaf subaylar yararlanamamaktadır, bu kapsamda belirli süreli askerlik yapan er, erbaş ve yedek subaylar başvuru yapabilmektedirler.
  • Kişinin vefat etmesi halinde yasal hak sahipleri de borçlanmadan yararlanabilmektedir.
  • Bedelli askerlik yapan kimseler için askerlik borçlanması uygulanmamaktadır.

2020 Yılı Askerlik Borçlanması Tutarları Nedir?

2020 yılı için belirtilen askerlik borçlanması tutarları şu şekildedir;
  • 150 günlük Borçlanma Alt limit olarak; 4,708,80 TL
  • 150 Günlük Borçlanma Üst limit olarak; 30,607,20 TL
  • Günlük Borçlanma Alt limiti: 11,301,12 TL
  • 360 Günlük Borçlanma Üst Limit olarak: 73,457,28 TL
  • 450 Günlük Borçlanma Alt Limit olarak: 14.126,40 TL
  • 450 Günlük Borçlanma Üst Limit olarak: 91.821,60 TL
  • 540 Günlük Borçlanma Alt Limit olarak: 16.951,68 TL
  • 540 Günlük Borçlanma Üst Limit olarak: 110.185,92 TL
Bu tutarlarda aylık beyan edilen gelir temel alınmaktadır. Dolayısıyla aylık gelir ve gün sayısına göre fiyatlar değişkenlik gösterebilmektedir. Askerlik borçlanması başvurusunun tamamlanması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na bazı belgeler ile başvuru yapmak gerekmektedir. Bu belgeler; nüfus cüzdanı fotokopisi, askerlik borçlanma belgesi (e-devlet üzerinden alınan), dahil olunan askerlik şubesinden alınan başvuru formu ile birlikte uygun şartları taşıyan adaylar başvuru yapabilmektedirler.

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Doğum Yapan Kadınlar İçin Erken Emeklilik Yöntemi!

SGK Yurt Dışı Borçlanma Ne Kadar, Şartları Nelerdir?

Editör: TE Bilisim