İhtiyaç sahibi vatandaşlar için 2023 yılında da devlet destekleri verilmeye devam ediyor. Bu desteklerden biri olan evde bakım ödemeleri ise her ay birçok ihtiyaç sahibi vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen evde bakım paraları her ay il bazında kademeli olarak verilmeye devam ediyor.

Evde bakım maaşları 2023 yılında birçok ücrete gelen zam sonrasında da artış göstermişti. Ocak ayından itibaren yeni yılda zamlı olarak ödenmeye başlayan evde bakım paralarının Mart aynın gelmesiyle ne zaman hesaplara geçeceği merak edilmeye başladı.

EVDE BAKIM MAAŞI NE ZAMAN YATACAK?

2023 Mart ayına ilişkin evde bakım parası ödemeleri yakından takip edilmeye başladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ayın 15’i ile 31’i arasında ödenen evde bakım paraları hesaplara geçmeye başladı. Bu ayki ödemelerini ne zaman alacağını merak edenler ise sorgulama yaparak ödemelerin yatıp yatmadığını öğrenebiliyor.

EVDE BAKIM MAAŞI NASIL ALINIR?

Evde bakım maaşı, yaşlı, engelli veya kronik rahatsızlıkları olan kişilerin bakımlarının evde yapılması halinde devlet tarafından verilen yardımlardır. Bu kapsamda evde bakımı yapılan kişinin yakınları bu ödemelerden yararlanabilmektedir.

Evde bakım maaşı almak için bazı koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar arasında gelir kriterlerinin uygun olması, bakıma muhtaç olmak ve ağır engelli olduğunu gösteren sağlık kurulu raporuna sahip olmak gibi şartlar yer almaktadır. Bu şartları sağlayan kişiler Aile ve Sosyal Hizmetler il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yaparak evde bakım maaşı başvurusu yapabilmektedir.

EVDE BAKIM PARASI NASIL SORGULANIR?

Evde bakım ödemelerinin e – Devlet üzerinden veya SMS ile sorgulanması mümkündür. SMS ile sorgulama yapacakların Ziraat Katılım Bankası aracılığıyla ödeme alan kişiler ‘’BAKIYE’’ yazıp 4747’ye SMS atarak yatıp yatmadığını görebilirler.

e – Devlet üzerinden evde bakım maaşı sorgulamak için T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sisteme giriş yaparak ‘’Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama’’ ekranından işlem yapılabilir.

Editör: TE Bilisim