Emeklilik İçin Eksik Primleri Tamamlama Yöntemleri Nelerdir? Emeklilik için gün sayan vatandaşlar eksik primlerini tamamlamanın yollarını arama çoktan koyulmuş durumda. Eksin olan prim günlerinin nasıl tamamlayabileceklerini araştırmaktadırlar. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan gelen veriler neticesine göre çalışan vatandaşların yaklaşık olarak % 36 oranı kayıt dışı olmaktadır. Buna göre neredeyse 10 milyon vatandaşımız sigortasız işlerde çalışmaktadır. Sigortasız çalıştırılan işçiler için işveren bu zaman zarfında SGK kurumuna herhangi bir bildirim yapmamaktadır. Bildirim yapmadığı gibi sigortasız çalışan işçiler içinde herhangi bir ödeme işlemi de gerçekleşmemektedir. Ayrıca yüksek maaş ödemesi yapıldığı halde sigorta ödemesi SGK kurumuna asgari ücret miktarından gerçekleştirilen pek çok çalışan bulunmaktadır.

Ödenmeyen SGK İçin Hizmet Tespiti Nasıl Yapılır?

Ödenmeyen SGK İçin Hizmet Tespiti Nasıl Yapılır? Adına ödenmeyen sigorta, çalışanların elinden emeklilik için bekledikleri zamanı giderek uzatmaktadır. İşçiler için tanınan yasa çerçevesinde primi eksik yatan, ya da hiç yatırılmamış çalışanlar için mahkemeler ‘Hizmet Tespit Davası’ açma hakkı veriyor. Açtığı dava sonucunda emekliliğinin öne çeken binlerce çalışan bulunmaktadır. Çalışan işçi sigortasız olarak çalıştığı günlerin son yılından başlamak koşulu ile 5 yıl içinde ‘Hizmet tespit Davası’ açabilmektedir. Çalışan işçi vefat etmiş ise adına hak sahipleri dava açma hakkına sahip olmaktadırlar. Böylece hak sahipleri dul ve yetim maaşı almak için yol açılmış olmaktadır.

Hizmet Tespit Davası İçin Delileri Saklamak Gerekli

Hizmet Tespit Davası İçin Delileri Saklamak Gerekli, Mahkeme açmak adına elinizde belgeler ve şahitler varsa iş mahkemesinde ‘Hizmet Tespit Davası’ açmanız gerekmektedir. Dava açmak adına elinizde delil olarak kullanılabilecek ürünler şu şekilde sıralanmaktadır. Çalışan sigortalının işyeri sicil dosyası, işverenin mesleki kuruluş kaydı, SGK işyeri dosyası, ticaret odası kayıtları, vergi mükellefiyet kaydı, esnaf sicil kaydı, ücret bordroları, tanık ve bilirkişi bu kalemleri adınıza delil olarak kullanabilirsiniz. Doğum borçlanması ve askerlik borçlanmaları emeklilik zamanı geldiğinde eksik olan sigortalı prim günlerimiz için aklımıza gelen ilk çözüm yolu olmaktadır. Eksik olan günlerimizi bu şekilde tamamlamamız halinde hem yaştan hem de günden kazanmış olmaktayız. Sigorta başlangıcından sonra yapılan üç doğum 6 yıl yani 2160 gün kazandırmaktadır. Yine ilk sigorta işleminiz başlamadan önce yapılan askerlik işlemi de borçlandığınız gün kadar işe giriş tarihinizi öne çekmektedir. Bu şekilde emeklilik yaşı ve primlerinizde azalma olarak daha erken emeklilik kazanmış olursunuz.
Editör: TE Bilisim