Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını dolayısıyla, Türkiye’de de iş ve sosyal hayatın adeta felç yaşamasının ardından 1 Haziran tarihinde “yeni normal” dönemi başlatıldı. Yeniden iş başı yapılan ve pek çok sektörde üretim ile hizmet faaliyetlerine start verilen bu döneme Türkiye hızlı bir giriş yaptı. Konuyla ilgili olarak Sanayi Bakanı Varank, son 5 ay içinde yalnızca Organize Sanayi Bölgeleri’nde 520 yeni fabrikanın üretime başladığını duyurdu. Üretim ve sanayinin kalbi olan İstanbul’da da İTO verilerine göre 1-15 Haziran tarihleri arasında 2 bin 416 yeni firma kuruluşu gerçekleşti. Çalışma Bakanlığı’na başvuruda bulunan tam 400 bin firma, tam üretime geçtiğini belirterek hakkı devam etmesine rağmen kısa çalışma ödeneği almayacağını beyan etti. Türkiye’de “yeni normal” olarak adlandırılan iş ve çalışma hayatı ile ilgili son güncel verileri haberimizde bulabilirsiniz. Koronavirüs salgını döneminde hükümetin almış olduğu sosyal ve ekonomik tedbirlerin etkisi, yeniden üretime geçiş konusunda da hızlı toparlanmayı işaret etti. Faiz ve uzun vade kampanyası sebebiyle gayrimenkul şirketleri, geçen yılın 3 ayında yaptığı satışa 15 günde ulaştı. Üretim ve sanayiye verilen teşviklerle ihracat yüzde 300'e varan oranlarda arttı. İstanbul Sanayi Odası, dünyada ilk defa Salgın Hastalıkla Mücadele Standardı ile üretime hızlı başladı. “Yeni normal” döneminde gıda başta olmak üzere tekstil ve endüstriyel ambalaj talebinde yüzde 30’a varan artış yaşanması da döneme hızlı bir başlangıç yapıldığının en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edildi.

Son 5 Ayda 520 Yeni Fabrika Açıldı

Ekonomik krizden çıkışın en önemli kozlarının üretim, tüketim ve istihdam olduğu biliniyor. Bu konuyla ilgili olarak kamuoyuna açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, mayıs ayından itibaren ekonominin dipten dönüş sinyalleri vermeye başladığını, haziranda reel sektördeki canlanmanın hız kazandığını söyledi. Kocaeli Sanayi Odası Meclis toplantısında konuşan Sanayi Bakanı Varank'ın verdiği bilgiye göre haziranın ilk yarısında OSB'lerde (Organize Sanayi Bölgesi) elektrik tüketimi yüzde 31 arttı. Bakan Varank ayrıca yapmış olduğu açıklamasında, “Sadece beş ayda 520 yeni fabrika üretime geçti. Yatırım talebinde de güçlü seyir devam ediyor.” ifadelerini kullanarak ekonomik krizden hızlı çıkışın sinyallerine dikkat çekti.

İTO Başkanı Avdagiç’ten Ekonomik Canlanma Açıklaması

Yeni normal döneminde canlanma ve çıkış belirtisi, firma kuruluşlarında da kendini gösterdi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 1-15 Haziran 2020 tarihleri arasında 2 bin 416 yeni firma kurulduğunu duyurdu. Bu veriler, geçtiğimiz ay içindeki dönemiyle kıyaslandığında ciddi bir artış olduğu görüldü. Nitekim 12-31 Mayıs döneminde yeni firma kuruluş sayısı bin 536’da kalmıştı. Sadece bu dönemdeki artış bile yüzde 54 seviyesine çıkmış oldu. Başkan Avdagiç, “İmalata ilişkin rapor talebi yüzde 120 artışla 286'ya yükseldi. Dış ticaret belge sayısı 100 bini, faaliyet belge talebi 26 bini geçti. İş dünyası yeni normalde büyük gayret sarf ediyor. Bir haftada 685 milyon liralık konut, 108 milyon liralık taşıt, 3 milyar liralık tüketici kredisi de bunun işareti.” açıklamasında bulundu.

400 Bin Şirket Kısa Çalışmadan Çıkış Yaptı

Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, son 10 günlük süreçte, üç ayı doldurmadığı halde kısa çalışma ödeneğinden 400 bin çıkış aldıklarını, 400 bin işverenin haklarının devam etmesine rağmen, üç ay bitmeden kısa çalışma ödeneği sisteminden vazgeçtiğini açıkladı. Bakan Selçuk bu verileri şu ifadelerle yorumladı: “Bu ne demek oluyor? Bu bizim için ne kadar hızlı dönüşeceğimizin, krizden çıkışa ne kadar hızlı adapte olacağımızın verisiydi. 'Ben artık kısa çalışmıyorum. Bu desteği almak istemiyorum' dedi işverenler. İşverenimizin bu kadar hızlı tepki vermesi bizi ayrıca memnun etti.”

Artan Oranlı Vergi Sistemi Memurun Maaşını Eritti!

Çalışma Bakanı Selçuk’tan İstihdama Dönüş Desteği Açıklaması

Tartışılan Kıdem Tazminatı Fonu Hakkında Merak Edilenler

Editör: TE Bilisim