Türkiye’de enflasyonun yüksek olmasının yanı sıra memur maaşlarını olumsuz etkileyen bir darbe de vergiden geldi. Uygulamada bulunan artan oranlı vergi sistemi, hemşirelerin maaşını 224 TL, kamuda görev yapan diş doktorunun maaşını ise 403 TL eritti. Kamuda 3-4 farklı yerden maaş alan siyasetçiler tartışma konusuyken, tek maaşla kıt kanaat geçinmeye çalışan sıradan memurlara enflasyon darbesinden sonra bir darbe de yüksek vergi diliminden geldi. Artan oranlı vergi sistemi dolayısıyla memurların maaşları yılbaşındaki zamsız seviyeye döndü. Kamu hastanelerinde görev yapan sağlık personeli başta olmak üzere memurun maaşını eriten vergi ve enflasyon rakamları hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Nisan ayına kadar yüzde 15 oranında gelir vergisi ödeyen Türkiye’deki milyonlarca memur vatandaş, bir anda yüzde 20’lik üst vergi dilimine yakalandı. Bu vergi artışıyla birlikte çok sayıda memurun ödediği vergi artınca, ellerine geçen net maaşı da düşmüş oldu. Maaş kayıplarına bakıldığında kamuda görev yapan sağlık personelinde 400 TL’nin üzerinde kayıplar olduğu görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilk 5 ay için açıkladığı enflasyon yüzde 4.57'ye ulaşarak memur ve emeklinin sene başında aldığı yüzde 4'lük zammın üzerine çıkmış, vergiyle birlikte enflasyon da çalışanların maaşını eritmişti.

Genel Sağlık-İş Vergi Kayıplarını Hesapladı

Genel Sağlık-İş, ülke genelinde görev yapan doktorundan teknisyenine kadar tüm sağlık personelinin vergi kaybını resmi bordroları üzerinden tek tek hesapladı. Kamu hastanelerinde ve sağlık merkezlerinde görev yapan sağlık personelinin artan oranlı vergi sistemi sebebiyle maaş kayıplarında ciddi rakamlar görülmeye başlandı. Söz konusu sistem dolayısıyla brüt maaşları üzerinden yılın başında yüzde 15 oranında vergi ödeyen sağlık çalışanları, toplam gelirleri 22 bin lirayı aştığı anda bir üst vergi oranı olan yüzde 20 vergi ödemeye başlıyorlar. Bu yüzden çalışanların brüt maaşları aynı kaldığı halde daha fazla vergi ödemek zorunda kalan çalışanların ellerine geçen net maaş düşüyor. Genel Sağlık-İş sendikasının ocak ve haziran ayı bordroları üzerinden yaptığı çalışmaya göre örneğin üniversite mezunu bir hemşire ocak ayında 3 bin 644 lira net maaş alırken, haziran ayında bordrosundaki net maaş tutarı 3 bin 420 liraya düştü. Hemşirenin net kaybı 224 lirayı buldu. Buna paralele şekilde ocak ayında 5 bin 81 lira alan baş asistanın maaşı haziran ayında 394 lira birden düşerek 4 bin 687 liraya geriledi. Kamu hastanelerinde görev yapan diş doktoru da vergi artışı yüzünden maaşından 403 lira kayba uğradı. Genel Sağlık-İş Başkanı Zekiye Bacaksız, kamu çalışanlarının temmuzda alacakları yüzde 4'lük zammın daha cebe girmeden haziran ayında vergi dilimine gittiğini belirterek, verginin yüzde 15'i aşmaması önerisinde bulundu.

“Memurun Cebindekini Alıyorlar”

Genel Sağlık-İş Başkanı Zekiye Bacaksız, kamuda çalışan memurların yıl içinde yüzde 20 ve hatta yüzde 27 oranında vergi ödemek zorunda kaldığına dikkat çekti. “Yandaşlara kamu bankalarında yüksek maaşlı koltuklar uygun gören siyasi iktidar, söz konusu emekçiler olduğunda, cebindeki birkaç kuruşu da vergi olarak geri alıyor” açıklamasında bulunan Bacaksız, bu durumdan etkilenen milyonlarca memurun mağdur edildiğini belirtti. Bacaksız, konuşmasının devamında hükümete çağrıda bulunarak ““Döner sermaye performans aldatmacası ile düşük maaşa mahkum edilen sağlık emekçileri ve emeklileri hak ettikleri insan onuruna yaraşır ücretlere kavuşturulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Çalışma Bakanı Selçuk’tan İstihdama Dönüş Desteği Açıklaması

Tartışılan Kıdem Tazminatı Fonu Hakkında Merak Edilenler

İşten Çıkarma Yasağı Uzatılacak Mı? İstihdam Kalkanı Paketi Açıklandı

Editör: TE Bilisim