Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) elde edilen güncel verilere göre; 17 Nisan tarihinde alınan karar kapsamında işten çıkarma yasaklanıp işverene ücretsiz izin olanağı sağlanmasına ve kısa çalışma ödeneği uygulamasından yararlanma şartlarında kolaylık tanınmasına rağmen mart ve nisan aylarında toplam 532 bin kayıtlı işçi, işsizlik ödeneği başvurusunda bulundu. Son 13 günü işten çıkarmanın yasaklandığı nisan ayında bile 311 bin kayıtlı işçi, işsizlik maaşı almak için İŞKUR’a müracaat etti. Mayıs ayı başında nisan ayı itibarıyla işsizlik maaşı alma hakkı bulunan 592 bin 130 kişiye İŞKUR tarafından ortalama bin 234 TL aylık ödemesi yapıldı. İŞKUR işsizlik maaşı hakkında bilinmesi gereken son gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik koşulları ve çalışma hayatını olumsuz etkileyen koronavirüs salgını ile birlikte milyonlar işçi için kısa çalışma ödeneği devreye sokuldu. Bununla birlikte yüz binlerce vatandaş da işten ayrıldıkları içi işsizlik maaşına başvurdu. 17 Nisan 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan karar kapsamında işten çıkarma işlemleri yasaklandı ve işverene işçisine 3 ay süreyle ücretsiz izne çıkarma olanağı sunuldu. Ancak hükümet tarafından koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan tüm bu tedbirlere ve yasaklara rağmen nisan ayı itibarıyla İŞKUR’a yapılan işsizlik maaşı başvurularındaki artış dikkatlerden kaçmadı.

İŞKUR Verileri 2 Ayda 532 Bin Başvuru Gösterdi

Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) alınan verilere göre, Türkiye’de koronavirüs vakasının görülmediği 2020 yılının Şubat ayında ülke çapında 118 bin 793 vatandaşın işsizli maaşı başvurusunda bulunduğu görülürken, bu rakamın büyük bir bölümü karantinada geçen Mart ayında 220 bin 865’e, Nisan ayında ise 311 bin 791’e yükseldi. Böylelikle işsizlik maaşı başvurularında son 2 ayda 532 binin üzerinde artış yaşandığı dikkatlerden kaçmadı. İşsizlik maaşı almak için Mart ayında İŞKUR’a başvuruda bulunan 220 bin 865 kişiden, 77 bin 979’u işsizlik maaşı almaya hak kazanırken, Nisan ayı itibarıyla İŞKUR’a müracaat eden 311 bin 791 kişiden sadece 82 bin 490’ının işsizlik maaşı almaya hak kazandığı görüldü.

İyi Niyet ve Ahlak Maddesi Dışında İşten Çıkarma Yasak

17 Nisan tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan karar kapsamında işverenler, her türlü iş veya hizmet sözleşmesini 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uygun olmayan haller ve benzeri sebepler dışında üç ay süreyle feshedemeyecek. Bu maddeye dayanarak sözleşmesi feshedilen işçiler, İŞKUR’a müracaat etseler dahi işsizlik maaşı alamıyor fakat dava yoluna giderek haklarını arayabiliyorlar. Bununla birlikte koronavirüs salgını dolayısıyla dava süreçleri durduğu için de bu durumda olan işçiler için ciddi mağduriyetler yaşandığı biliniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kaydı bulunan işçilerin büyük kısmının işten çıkarılmaları durumunda işsizlik ödeneğine hemen başvuruda bulundukları dikkate alındığında; 17 Nisan sonrasında işten çıkarmaya dair istisna madde gerekçe gösterilerek işten çıkarılanların da kapsam dışı tutulduğunda, Nisan ayının ilk 17 gününde kısa çalışma ödeneği olanağına rağmen yaklaşık 300 bin kayıtlı işçinin işine son verildiği İŞKUR verilerinden kolaylıkla görülebiliyor. Öte yandan karantina sürecinde geçen mart ve nisan aylarında toplam işten çıkarmanın yaklaşık yarım milyon olduğu dikkatlerden kaçmıyor.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Ortalama 1234 TL

Nisan ayında İŞKUR’a müracaat ederek işsizlik maaşı alma hakkı bulunan 592 bin 130 kişiye, mayıs ayının ilk haftasında ortalama 1234 TL ödeme yapıldı. Bununla birlikte İŞKUR, Nisan’da 2 milyon 590 bin 589 kişiye toplamda 4 milyar 95 milyon TL’lik kısa çalışma ödemesi almaya hak kazandığını açıkladı. Kişi başı ödeme ortalama 1580 TL oldu.

Ücretsiz İzin Maaş Başvurusu Nasıl Yapılıyor? Kimler Başvuruda Bulunabilir?

Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Soru – Cevap!

Çalışamayan Vatandaşlara En Az 1.177 TL Maaş Veriliyor! Maaşlar Nereden Alınacak?

Editör: TE Bilisim