Yeni tip koronavirüs salgının Türkiye’de de ekonomik yaşamı ve iş hayatını olumsuz etkilemesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ulusa sesleniş konuşmasında, en düşük SSK emeklisi maaşının bin 500 TL’ye çıkarılmasını ifade etmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hak sahiplerine düzenli olarak verilen malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarında yeniden düzenleme yapabilmek adına harekete geçti. Yeni düzenleme ile birlikte aylık ücretleri de en düşük emekli maaşının zamlanmasıyla beraber bin 500 TL’nin altında olmayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı düzenlemesi hakkında bilinmesi gereken önemli bilgileri haberimizden takip edebilirsiniz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koronavirüs salgınına karşı mücadelede açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi” kapsamında en düşük SSK (4A) emeklisi maaşı bin 1500 TL’ye yükseltilmişti. Bu gelişmenin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarının nasıl düzenleneceğine açıklama getirdi. Yapılan açıklamaya göre, malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları dosya bazında bin 500 TL'nin altında olmayacağı, fakat kardeşler gibi hisseli olunan özel hallerde ise maaş tutarında hisse payı dikkate alınacağı bildirildi.

SGK’dan Milyonları İlgilendiren Genelge

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) düzenli olarak yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alan milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren genelge yayımlandı. Yayımlanan genelgede, en düşük SSK (4A) emekli maaşını bin 500 liraya çıkaran düzenlemenin, 2020 Nisan döneminden itibaren uygulamaya alındığı hatırlatıldı. Hem söz konusu kanun, hem de bu kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre bağlanmış ve bağlanacak malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarının ek ödeme dahil dosya bazında bin 500 TL'nin altında olmayacağı belirtilen genelgeye göre, sigortalı olan hak sahibi milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir dizi yeni düzenleme açıklandı.

SGK Genelgesinde Yeni Düzenleme Kararları

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan malullük, yaşlılık ve ölüm aylığı düzenlemesinde kurumdan düzenli olarak aylık alan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kararlar şu şekilde sıralandı:
  • SGK’ya bağlı olan birden fazla dosyadan aylık alanlara her bir dosya için ayrı değerlendirme yapılacak.
  • Alt sınır aylığı tutarı, hak sahipleri (kardeş vb.) için mevcut hisse oranları esas alınarak tespit edilecek.
  • Hak sahiplerine verilen evlenme ödeneği, tespit edilen ilaveli tutar üzerinden hesaplanacak.
  • SGK’ya bağlı olan birden fazla dosyadan gelir / aylık alınması halinde, ilaveli tutar üzerinden tam/yarım ödenmesine karar verilecek.
  • Aylık hesabına, aylıklara ilave olarak ödenen ek ödeme, engelli çocuk fark aylıkları, makam ile görev/temsil tazminat tutarları gibi her ay itibariyle aylıklarla birlikte yapılan ödemeler dahil edilecek.
  • Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi hükümlerine göre aylık alanlar, sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlar ile SGK'dan özel kanunlar kapsamında aylık alanlara yapılan gelir ve aylık ödemeleri bu madde kapsamda yükseltilmeyecek.
  • Kanun kapsamında hesaplanan aylıklar, madde ile belirlenen tutardan düşükse aradaki fark Hazine'den tahsil edilecek.

SGK Yaşlılık Aylığı Alma Şartları Nelerdir?

Halk arasında daha çok 65 yaş aylığı olarak bilinen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yaşlılık aylığı, ekonomik koşulları yetersiz olan vatandaşlara düzenli olarak verilen kurum aylıklarından biridir. SGK yaşlılık aylığı almak için vatandaşların sahip olması gereken koşullar şunlardır:
  • Türk vatandaşı olmak
  • 65 yaşından büyük olmak
  • Hiçbir sosyal güvencesi bulunmamak
  • Nafaka dahil hiçbir geliri bulunmamak
  • Sağlık sigortası olmamak
  • Sosyal Hizmetler kanununa göre harçlık almıyor olmak
  • Hane halkının ortalama geliri, asgari ücretin net tutarının üçte birinden fazla olmamak

Torun Bakma Maaşı (Parası) Ne Kadar, Nasıl Alınır?

PTT 65 Yaş Yaşlılık Maaşı (Aylığı) Sorgulama Yap

Muhtaçlık (Fakirlik) Maaşı Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim