Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından özel sektörde çalışan işçilere tanınan yıpranma hakkından yararlanabilmek için getirilen en az 3600 gün çalışmış olma şartının, devletin resmi kurumlarının yapacağı bir düzenleme ile esnetilmesi planlanıyor. Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren bu haberle birlikte işçilere tanınan yıpranma hakkından yararlanabilmek için koşullar daha da kolay hale getirilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) gelen sevindirici haber işçilerin erken emekli olmalarını sağlayacak. 2008 yılından önceki çalışma sürelerinin de yıpranma hesabına dahil edilip dikkate alınması ile birlikte özel sektörde belirli mesleklerde çalışan milyonlarca işçinin erken emekli olma yaşı 2.5 yıl daha öne çekilmiş olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından milyonlarca işçiyi sevindiren yıpranma hakkı haberi ile ilgili olarak bilinmesi gereken tüm detaylara haberimizden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Türkiye’de 4A (eski adıyla SSK) ve 4B (eski adıyla Bağkur) fark etmeksizin milyonlarca sigortalı çalışan vatandaş, erken emekli olmanın yollarını arıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı bu sigorta statüleri, emekliliğe hak kazanan vatandaşlar için aylık ödemeler yapıyor. Uzun yıllar boyunca çalışarak üretim ekonomisine katkıda bulunan vatandaşlar, SGK’dan emekli olmak için büyük bir çaba sarf edip gerekli şartları yerine getirmeye çalışıyor. Emeklilik için gerekli prim eksiği olan vatandaşlar yıpranma payı, askerlik borçlanması, doğum borçlanması, toplu ödeme ve sigortasız çalıştığı günleri kullanarak erken emekli olmak istiyor. Bu durumda olan milyonlarca işçiye sevindirici haber Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) geldi. İşçilere tanınan yıpranma hakkından yararlanabilmek için getirtilen en az 3600 gün çalışmış olma şartı yapılacak bir düzenleme ile esnetilmesi planlanıyor.

İşçiye Yıpranma Hakkında Kolaylık Sağlayan Düzenleme

2008 yılından önce kullanılan sistemde, yıpranma hakkıyla işçinin kazandığı sürenin tamamı yaş haddinden de indiriliyordu. Bu koşullar altında 5 yıl fiili hizmet süresi zammı alan bir sigortalı yaş haddinde de 5 yıl indirimden faydalanıyordu. 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den itibaren yaş haddinden düşülecek süre, Yıpranma ve yaş haddinden indirim hakkı için yıpranmaya tabi işte en az 3600 gün (10 yıl) çalışma şartı aranıyordu. Bu şartlarda SGK tarafından yeni bir kolaylık sağlandı. Bu kapsamda 600 gün hesabında, 1 Ekim 2008 öncesi yıpranmaya tabi olmayan çalışma süreleri de dikkate alınacak. 2008 öncesi ve sonrası çalışma sürelerinin toplamı 3600 gün olanlar, 2008'den sonraki yıpranma sürelerini yaş haddinden indirip, daha erken emekli olabilecekler. SGK yıpranma hakkından yararlanan sigortalılara, çalıştıkları her 360 gün için 60 gün ile 180 gün arasında değişen sürelerde fiili hizmet süresi zammı veriliyor. Düzenleme ile birlikte kazanılan sürenin yarısına indirilmesi mümkün oluyor. Dolayısıyla 5 yıl yıpranma hakkı bulunan işçinin yaş haddinde en fazla 2.5 yıl indirim yapılıyor. SGK’dan 52 yaşında emekli olacak kişi bu sayede 49.5 yaşında emekliliğe hak kazanabiliyor.

SGK Yıpranma Hakkı Kimleri Kapsıyor?

Su altında çalışanlar, Emniyet ve, MİT mensubu, itfaiyeci, gazeteci, madenci, demir-çelik işçileri başta olmak üzere milyonlarca çalışanın yıpranma hakkı bulunuyor. Yıpranma hakkı olan mesleklerde çalıştığını belgeleyen sigortalıların erken emekli olması mümkün oluyor.
  • Kurşun ve arsenik işçileri 60 ile 90 gün
  • Cam fabrika ve atölye işçileri 60 gün
  • Cıva üretimi işçileri 90 gün
  • Çimento fabrikası işçileri 60 gün
  • Termik santral işçileri 60 gün
  • Alüminyum fabrikası işçileri 60 gün
  • Demir ve çelik fabrikası işçileri 90 gün
  • Döküm fabrikası işçileri 60 gün
  • Asit üretimi işçileri 90 ile 180 gün
  • Madenciler 180 gün
  • Radyoaktif işlerde çalışan işçiler 90 gün

Gelir Vergisi Oranındaki Değişiklik Ücretlileri Nasıl Etkileyecek?

Sendikalardan Kısa Çalışma Ödeneği Süresi Uzatılsın Talebi

Çalışma Belgesi Nedir? Çalışma Belgesi Nasıl Alınır ve Doldurulur?

Editör: TE Bilisim