Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yeni tip koronavirüs salgını sonrasında hükümet tarafından uygulamaya geçirilen normalleşme sürecine ilişkin ortak bir duyuru yayınladı. Koronavirüs salgını dolayısıyla üretim veya hizmet faaliyetlerini durdurmak zorunda olan sektörlerdeki işyerlerinde çalışanlara verilen kısa çalışma ödeneği hakkında yeni taleplerde bulunan işçi ve işveren sendikaları, hükümetten kısa çalışma ödeneği süresinin uzatılması isteğinde bulundu. Kısa çalışma ödeneğinin kolaylaştırılması da sendikaların ortak talepleri arasındaki yerini aldı. TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve TİSK sendikaları tarafından koronavirüs salgını sonrası yeni normalleşme ürecine ilişkin ortak taleplerine dair detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol koronavirüs salgını normalleşme süreciyle ilgili olarak ortaklaşa yazılı açıklamada bulundu. Sendika liderleri tarafından yapılan yazılı ortak açıklamada; salgının ilk gününden itibaren üç konfederasyonun eş güdüm içerisinde, çalışanlara olumlu yansıyacak taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlara her platformda ilettiği aktarıldı. Açıklamanın detaylarında istihdamın korunmasının ortak gaye olduğu vurgulanan, bu çerçevede Kısa Çalışma Ödeneği şartlarının kolaylaştırılmasının en önemli talepler içinde yer aldığı belirtildi.

“Devletimiz İşçi ve İşverenin Yanında Olduğunu Gösterdi”

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işçi ve işveren sendikaları liderleri tarafından ortak yazılı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada kısa çalışma ödeneğinin şartlarında düzenleme yapılması gerektiği talebi iletilirken, “Memnuniyetle gördük ki devletimiz, kısa çalışma ödeneği ve diğer birçok düzenlemeyle, çalışanın ve işverenin yanında olduğunu gösterdi, bu zor zamanlarda nefes almamızı sağladı. Biz de tüm bu çalışmalar için teşekkürü bir borç biliyoruz.” denildi. Yazılı açıklamada ayrıca bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sosyal taraflar olarak çalışana ve işletmelere ortak fayda sağlayan tüm uygulamaların sözcüsü ve sonuna kadar destekçisi olunacağının altı çizildi.

Kısa Çalışma Ödeneği Mağduriyetinin Önüne Geçilsin

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve TİSK tarafından yayınlanan açıklamada dünyadaki diğer ülkelerin de örneklerinde "yeni normalleşme sürecinin" ilave tedbir ve düzenlemelerle desteklenmesinin gerektiğinin görüldüğüne işaret edildi. Bununla birlikte “Bu nedenle işçi ve işveren temsilcileri olarak, önümüzdeki dönemde, bize can suyu olabilecek bazı düzenlemeleri kamuoyunun dikkatine sunmayı bir borç biliyoruz" ifadelerine yer verildi. Üç konfederasyonun ortak açıklamasında, "yeni normalleşme süreci"ne yönelik talepler şöyle sıralandı:
  • Açıklanan ilk pakette 3 ay süre ile uygulanmasına karar verilen Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasına bazı sektörlerde mağduriyetin olmaması amacıyla salgının olumsuz etkilerinin süreceği öngörülen yeni normalleşmeye geçiş programıyla uyumlu hale getirilerek 2020 yıl sonuna kadar imkan verilmeli.
  • Kanunda yer alan sigortalılık ve prim ödeme şartı aranmaksızın, sadece çalışma olgusunun esas alındığı bir uygulama yapılarak tüm çalışanların Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanması sağlanmalı.
  • Çalışma barışı ve sosyal adaletin korunması amacıyla Kısa Çalışma Ödeneği ile çalışanın ücreti arasındaki farkı ödemeyi üstlenen işverenler için getirilecek teşvik mekanizması ile uygulama özendirilmeli.
Konfederasyon liderleri tarafından yapılan açıklamada ayrıca işveren tarafından Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında çalışana yapılan ücret farkı ödemelerine gelir vergisi muafiyetinin sağlanması talebi de hükümete iletildi. Açıklamanın son kısmında “İşçi-işveren-kamu demeden ortak ve eş güdümlü hareket etmemiz gereken bir süreç içerisindeyiz. Olumlu bakış açımızı sürdürerek, panik olmadan, el ele vererek, birlikte üreterek, bu süreci hep birlikte geride bırakacağımıza inancımız tam.” ifadeleri kullanıldı.
Editör: TE Bilisim