Emekli, işçi, memur, esnaf milyonlarca vatandaşın uzun yıllardır beklediği çözüm için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından harekete geçildi. Çalışma hayatına devam ettikçe azalan emekli aylığına çözüm getirildi. SGK’nın mevcut sisteminde yapılan değişiklik arasında, çalışanların uzun zamandır talep ettikleri önemli uygulamalar da hayata geçiriliyor. Kadınların sigortalı çalışmaya başlamadan önce doğan çocuklar için doğum borçlanması yapması, düşük ücretle çalışanlar için söz konusu olan çalıştıkça emekli aylığının düşmesinin önlenmesi ve işsizlik ödeneği alınan süreler için borçlanma hakkı tanınması gibi değişiklikler Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yeni düzenlemesinin gündeminde yer alıyor. SGK sisteminde yeni düzenleme hakkında bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı, 2019-2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı Sosyal Güvenlik Sisteminin Sürdürülebilirliği Özel İhtisas Komisyonu raporunu yayımladı. Söz konusu raporda sosyal güvenlik sistemine ilişkin planlama ile hedef ve uygulama stratejilerine de yer verildi. Bu plan kapsamında SGK tarafından devreye alınacak çok önemli değişiklikler için düğmeye basıldı. Raporda yer alan hedeflerin bir kısmı 11. Kalkınma Planı’na taşınırken, sigortalılık öncesi doğan çocuklar için doğum borçlanma hakkı getirilmesi, çalıştıkça azalan emekli aylığı formülünün değiştirilmesi ve işsizlik ödeneği sürelerine borçlanma hakkı gibi planda yer almayan hedefler de gündemde yer aldı.

Kadınlara Sigortalılık Öncesinde Doğum Borçlanması Hakkı

SGK’ya bağlı olarak 4A (eski adıyla SSK), 4B (eski adıyla Bağkur) ve 4C (eski adıyla Emekli Sandığı) bünyesinde çalışan kadınlar, mevcut sigorta mevzuatlarına göre sigortalı çalışmaya başladıktan sonra doğan çocukları için doğum borçlanması yapabiliyorlar. Her bir çocukta 2 yıl olmak üzere 3 çocuk için toplam 6 yıla kadar borçlanma imkanından, sigortalı çalışmaya başlamadan önce doğan çocuklar için yararlanma imkanı bulunmuyor. Sigortalı kadınlar sadece staj sigortası ile normal sigortalı çalışmaya başladıkları tarih arasında doğan çocukları için borçlanma yapabiliyorlar. Gündeme gelen yeni düzenleme raporuna göre kadınların sigortalılık başlangıçlarından önce yaptıkları doğumlara ilişkin süreleri belli bir üst sınırı geçmemek üzere ve sigortalı tescil tarihinden geriye götürülmek suretiyle borçlanmalarına imkan getirilerek sosyal güvenlik sistemine girişleri özendirilecek.

Çalıştıkça Azalan Emekli Aylığına Yeni Düzenleme

Özellikle emeklilikte yaşa takılanların en fazla eleştirdikleri çalıştıkça emekli aylığının düşmesi sorunu da raporda çözüm aranan konular arasında yer aldı. Yeni düzenlemeye göre düşük ücretli sigortalıların prim gününü doldurduktan sonra kayıt dışı çalışmasına yol açan sorunun çözülmesi amacıyla düzenleme yapılması öngörülüyor. Bu kapsamda mekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametreler istihdamda kalmayı teşvik eden ve çalışma süresi uzadıkça emekli aylığını artıracak şekilde düzenlenecek. Emeklilik sisteminden erken çıkış yapılmasını önlemek amacıyla ve sistemden ortalama çıkış yaşı olan 52 yaş sonrası için sigortalıların çalışmasını teşvik etmek hedefiyle emeklilik kriterlerinde yeni düzenlemeler yapılacak. Bu sayede alışma süresi uzadıkça emekli aylığının düşmesinin de önüne geçilmiş olacak.

İşsizlik Ödeneği Sürelerine Borçlanma İmkanı

İşsiz kalan işçiler, boşta geçen süreleri için geriye dönük borçlanma hakkından yararlanamıyorlar. Yayınlanan rapor kapsamında işsizlik ödeneği alınan dönem için tıpkı askerlikte olduğu gibi geriye dönük borçlanma imkanı getirilerek sigortalıların emekli aylıklarını yükseltebilme ve emekli olmak için prim eksiklerini tamamlama imkanı sağlanacak.

Düşük Gelirliye Eksik Prime Rağmen Tam Maaş

Düşük gelirli vatandaşların yararlanabileceği sosyal sigorta programları uygulanacak. Vergiden muaf düşük gelirli esnaf ve sanatkar, düşük gelirli çiftçi, ev hizmetlerinde gündelik çalışanlar ve ücretsiz aile işçilerine yönelik düşük prim ödemeyi içeren programlar kapsamına alınacak. Örnek olarak 15günlük prim yatırmayla 30 gün prim yatırılmış gibi kabul edilecek. Bu sistem her yıl prim gün sayısı 1 gün artırılarak uygulanmaya devam ediyor.

SGK’dan Toplu Ödeme Alabilmek İçin Yapılması Gerekenler Belli Oldu

SGK’dan Sigortalı Kadın ve Erkeklere Erken Emeklilik Müjdesi!

SGK Erken Emekli Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir ?

Editör: TE Bilisim