Türkiye’de herhangi bir iş yerinde uzun süre boyunca sigortalı olarak çalışma hayatını sürdürenler, emeklerinin karşılığı olarak emekliliğe hak kazandıklarında maaşlarına kavuşabilmektedir. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli olmaya hak kazanabilmek için uzun süren çalışma hayatı tek başına yeterli bir kriter değildir. Bu yüzden sigortalı çalışanların emekli maaşı alabilmeleri için kurum tarafından son dönemde getirilen yeni düzenlemeler kapsamında emeklilik koşullarına tam olarak uyumlu olması gerekmektedir. Ancak ne yapsa da bir türlü Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli olmaya hak kazanamayan vatandaşlar da bulunmaktadır. İşte bu vatandaşların SGK’dan toplu prim ödemesi alabilmek için yerine getirmesi gereken bazı işlemler bulunmaktadır. SGK’nın belirlediği emekli olma koşulları; sigorta başlangıç tarihi, hizmet süresi, çalışan kişinin adına ödenen prim miktarı ile yaş kriterleri olarak bilinmektedir. Çalışma hayatında uzun yıllar boyunca emek veren sigortalıların bu şartları sağlaması halinde emeklilik maaşına kavuşmaları mümkündür. Dolayısıyla herhangi bir iş yerinde sigortalı olarak çalışanların bir süre boyunca çalışma hayatına ara vermesi ya da tamamen iş yaşamını sonlandırması emeklilik şartlarının yerine getirilmemesine neden olmaktadır.

Emeklilik Hakkını Kaybedenler

Ülkemizde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında düzenlenen emeklilik hakkı ile ilgili pek çok vatandaşın bilgi eksikliği yaşadığı bilinmektedir. Emeklilik yaşı ve hizmet süresi şartlarını yerine getirmesine rağmen SGK’ya ödemesi gereken prim günü yeterli olmadığı için emeklilik hakkını kaybeden binlerce vatandaş, önceki yıllarda çalışma hayatına devam ederken SGK’ya ödemiş olduğu primlerin boşa gittiğini sanmaktadır. Halbuki vatandaşların bu konudaki üzüntüsü yaşaması gereksizdir. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bu kişilerin adına ödenen primlerin toplu bir şekilde iade edildiği açıklanmaktadır.

SGK’dan Sigorta Primleri Nasıl Alınır?

Hizmet akdine bağlı 4A (eski adıyla SSK), kendi nam ve hesabına bağlı 4B (eski adıyla Bağkur) ve kamu görevlisi statüsünde 4C (eski adıyla Emekli Sandığı) sigortalılık kurumlarına bağlı çalışanların adına SGK'ya ödenen primlerin toplu bir şekilde iadesi yapılmaktadır. Nakit olarak yapılan bu iade için bazı koşullar belirlenmiştir. 4A ve 4B sigortalılık koluna mensup olarak çalışan ve 2008 tarihinden sonra 4C sigortalılık statüsünde işe başlayan kamu çalışanlarının SGK'dan prim ödemelerini alabilmesi için yaş ve hizmet şartını doldurması gerekmektedir. Bu kapsamda sigortalılık süresi erkekler için 25 yıl; kadınlar için 20 yıl olarak belirlenmiştir. Sigortalı çalışanın birden fazla iş yerinde aynı anda çalışması durumunda, SGK’ya ödenen toplam prim miktarının esas kazancı aşması durumunda, aradaki fark SGK’dan iade olarak talep edilebilmektedir. Esas kazancı aşma durumu ise; toplam prim ödemesinin o yıl güncellenen asgari ücret tutarının 7.5 katından fazla olması demektir. Bu iki tutar arasındaki fark için SGK’ya başvuruda bulunacak sigortalıların taleplerini kuruma 10 yıl içinde iletmeleri temel şarttır. Aksi takdirde vatandaşlara tanınan bu hak zaman aşımı sebebiyle düşürülmektedir. Öte yandan SGK’ya bağlı sigortalı orak çalışanların emekli olmadan vefat etmesi durumunda hak sahiplerinin sigorta primi iadesi için başvuruda bulunmasına imkan verilir.

SGK’dan Hangi Ödemeler Geri Alınabilir?

SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile resmi başvuruda bulunulması gerekmektedir. Hizmet akdine bağlı olarak sigortalı çalışanların SSK kapsamında 2008 yılından öncesindeki hem kendi hem de işveren tarafından ödenen SGK primlerini kurumdan toplu bir şekilde geri almaları mümkündür. Aynı şekilde kendi hesabına ve adına bağımsız olarak çalışan BAĞ-KUR'lular da tarihe bakılmaksızın ödedikleri tüm primleri geri alabilme hakkına sahiptir.

e-SGK Bildirge Şifre Başvurusu Nereye Yapılır?

PTT 65 Yaş Yaşlılık Maaşı (Aylığı) Sorgulama

Muhtaçlık (Fakirlik) Maaşı Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim