Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde sigortalı olarak çalışan vatandaşların en çok merak ettiği ve hakkında bilgi sahibi olmak istedikleri konuların başında muhakkak emeklilik hakkı geliyor. Herhangi bir işyerinde veya kendi adına çalışmaya başladıktan sonra vatandaşlar, emeklilik hakkı kapsamı, zamanı ve şartları hakkında araştırma yapmaya devam ediyor. Türkiye’de sosyal güvenlik yasaları ve mevzuatları kapsamında emekli olmak için yerine getirilmesi gereken bazı koşullar bulunuyor. Sigortalı çalışan vatandaşların emekli olabilmeleri için sigorta başlangıç tarihi yani ilk kez SGK’ya bildirimin yapıldığı tarihlere bakılarak, yaş, hizmet süresi ve prim ödemesi şartlarını yerine getirmeleri bekleniyor. SGK’ya ilk bildirimi 1999 yılından önce yapılan sigortalı çalışanların emeklilik konusunda diğer sigortalı çalışanlara göre daha avantajlı olduğu biliniyor. SGK girişi 1999 yılı ve öncesi olanları yakından ilgilendiren emeklilik yaş şartı hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz. Türkiye’de sigortalı çalışanların emeklilik hakkına dair düzenlemeler, 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yer alıyor. Öncelikle bu yasa kapsamında sigorta başlangıç tarihine göre çalışanların emekli olabilmesi için birden fazla düzenleme yapıldığını söylemek gerekmektedir. Bu düzenlemelerin en çok dikkat çekeni de 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde ilk kez sigortaya bildirimi yapılan vatandaşların emekliliği hak etme prosedürleri olarak öne çıkmaktadır. Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesinde olan vatandaşlar, 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 prim gününü tamamlamaları haline emekli olmaya hak kazanabilmektedir. Halk arasında daha çok kısmi emeklilik olarak isimlendirilen 3600 günden emeklilik için hizmet süresi ve prim ödemesi şartlarının tamamlandığı tarih de önem teşkil etmektedir. Çünkü söz konusu iki şartın tamamlanma zamanı sigortalı çalışanın hangi yaşta emekli olabileceğini doğrudan etkilemektedir.

3600 Günden Emekli Olmak İçin Neler Gereklidir?

5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde SGK’ya bağlı sigorta kollarından birine mensup olarak çalışma hayatına devam eden çalışanların 3600 günden emekli olabilmeleri için gerekli şartlar şu şekilde sıralanmıştır:
  • 4A (eski adıyla SSK), 4B (eski adıyla Bağkur) ve 4C (eski adıyla Emekli Sandığı) sigorta kollarının herhangi birisine bağlı olarak sigortalı çalışan olmak
  • SGK bildirimi 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde olmak
  • 15 yıl hizmet akdine bağlı olarak SGK kapsamında sigortalı olarak çalışma süresine sahip olmak
  • 15 yıl hizmet süresine ek olarak SGK’ya 3600 günlük prim ödemesini yapmış olmak
  • Prim süresi ve prim ödemesi ile birlikte yaş şartını yerine getirmek
9 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde ilk kez sigorta bildirimi yapılan 31 Aralık 2011 tarihinden öne de 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 prim günü şartlarını dolduran erkek sigortalıların 55 yaşında emekli olma hakkı bulunmaktadır. Aynı koşulları sağlayan kadın sigortalı çalışanların ise emekli olma yaşı 54 olarak belirlenmektedir. Ancak 9 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde SGK bildirimi olmasına rağmen 31 Aralık 2011 tarihinden önce 15 yıllık sigorta süresini ve 3600 prim günü şartlarından en az birini yerine getiremeyen erkek sigortalıların 59 yaşında, kadın sigortalıların ise 58 yaşında emekli olmasının imkanı bulunmaktadır. Bu koşullar altında erkeklerin 3600 günden emekli olabilmesi için 15 yıl, 55 yaş ve 3600 gün şartını yerine getirdiği tarih önemlidir. Aynı şekilde kadın sigortalıların da 600 günden emekli olabilmesi için 15 yıl, 50 yaş ve 3600 gün şartını yerine getirdiği tarih önem taşımaktadır.

4/A, 4/B ve 4/C Emekli Tarihine Göre Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

SGK’dan Ev Hanımlarına Emeklilik Müjdesi! Emekli Olmak İçin Gerekli Şartlar

8 Sene Erken Emekli Olabilmek İçin Yapılması Gerekenler! TESK Formülü Açıkladı

Editör: TE Bilisim