Türkiye’de milyonlarca çalışanın en büyük hayallerinden biri de kanunlar ile belirlenen emeklilik şartlarını yerine getirip, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli aylığı almaya hak kazanmaktır. Bu hayale her geçen gün biraz daha yaklaşan çalışan vatandaşlar, emeklilik maaşı ve yaşı hesaplama işlemleri hakkında da başta internet üzerinden olmak üzere araştırma yapmaya devam ediyor. Özellikle emeklilik maaşı hesaplama işlemleri sigortalı çalışanların merakla araştırdığı konular arasında yer alıyor. SGK bünyesinde 4A (eski adıyla SSK), 4B (eski adıyla Bağkur) ve 4C (eski adıyla Emekli Sandığı) sigorta kollarında olup emekliliğe hak kazandığında ne kadar maaş alacağını merak edenlerin bilmesi gereken tüm detayları haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz. “Emekli olduğumda ne kadar emekli maaşı alırım?” ve “2020 yılı 4A, 4B, 4C emekli tarihine göre maaş hesaplama işlemi nasıl yapılır?” sorularına yanıt arayan vatandaşların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Emekli olacağı günü heyecanla bekleyen vatandaşların emekli olmaya hak kazandıklarında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kendilerine ne kadar aylık maaş bağlanacağını da merak ettikleri görülüyor. Bilindiği üzere emekli olma yaşını belirleyen en önemli kriter, çalışanın sigortalı olarak ilk işe başlama tarihidir. Örneğin sigorta başlangıç tarihi yani SGK bildirimi ilk kez 2000 yılından önce olan sigortalı çalışanlar, 2000 yılından sonra sigortalı olanlara göre daha yüksek emekli maaşları alabilmelerinin yanı sıra daha erken emekli olma fırsatına da sahip olabilmektir.

Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) resmi internet sitesi olan http://e.sgk.gov.tr adresine giriş yaparak emekli maaş hesaplaması yapabilirsiniz. Bu siteye giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan “Vatandaş” bağlantısına tıklayın. Bu seçenekte ekrana gelen sayfada “Emekli Aylığı ve İkramiye Hesaplama” kısmına gelerek hangi sigorta koluna bağlı olarak çalıştığınızı seçip ilgili ekrandan sorgulama işlemlerinin tamamlayabilirsiniz. Bu sorgulamayı başarılı bir şekilde yapabilmek için belirlenen 3600 gün sigortalılık süresini doldurmuş olmanız gerekmektedir. Aksi halde emekli maaşı hesaplama işlemi için online sorgulama menüsünden yararlanamazsınız.

Emekli Maaşı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ

Emekli maaşı sorgulama işlemleri için e-Devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Henüz kendi adınıza e-Devlet şifresini oluşturmadıysanız, size en yakın PTT şubesine şahsen müracaat ederek kendi adınıza oluşturulmuş olan e-Devlet şifresine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra;
  • 4A (eski adıyla SSK) emekli aylık bilgisi
  • 4B (eski adıyla Bağkur) emekli aylık bilgisi
  • 4C (eski adıyla Emekli Sandığı) emekli aylık bilgisi
kısa yollarından maaş sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Listede aylık bilgisi kısmına tıkladıktan sonra açılan sayfada aylık gelir bilginize detaylı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu ekranda emekli maaşından yapılan veya yapılacak aylık kesintileri de görüntülemeniz mümkün olabilmektedir.

Emekli Aylığı Hesaplama ve Sorgulama İşlemi

Milyonlarca çalışan gibi siz de emekli maaşı hesaplama işlemi yapmak istiyorsanız bunu internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. SGK’nın 4A statüsünde yani eski adıyla SSK sigorta koluna mensup olan sigortalı çalışanların maaş sorgulama işlemleri e-SGK sistemi üzerinden yapılmaktadır. Online platform üzerinden sigortalı vatandaşın maaşını öğrenebilmesi için formda doldurması gereken bilgilerden bazıları şunlardır:
  • Sigortalının T.C. kimlik numarası
  • Sigortalının SSK sicil numarası
  • Sigortalının baba adı
  • Sigortalının nüfusa kayıtlı olduğu il bilgisi
  • Sigortalının doğum tarihi

Emeklilik Yaş Tablosu Kadın / Erkek Tüm Detayları

SGK Erken Emekli Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir ?

Emeklilik Dilekçesi Örneği Nasıl Yazılır, Nereye Verilir

Editör: TE Bilisim