Sigortacılık yapmak isteyenler için alınması gereken temel bir yeterlilik belgesi olan SEGEM belgesi sayesinde sigorta üretimi yapılabilmektedir. Bu bakımdan sigortacılık alanında faaliyet göstermek için SEGEM belgesi nasıl alınır sorusu büyük önem taşımaktadır.

SEGEM Belgesi Nedir?

SEGEM belgesi tanımı itibariyle Sigortacılık Eğitim Merkezi tarafından verilen belgeye denilmektedir. Sigortacılık Eğitim Merkezi sigortacılık alanında faaliyet göstermek isteyen kişilerin mesleki yeterliliklerini belirlemek için kurulmuş olan bir kurumdur. Söz konusu belge ile sigorta acentesi, sigorta brokeri ya da reasürans brokeri olunabilmektedir. Bu belgeye sahip olmayan kimseler sigorta poliçelerini yasal olarak satamazlar. Başka bir deyişle sigorta poliçesi düzenlemek için SEGEM belgesine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yüzden sigorta sektöründe faaliyet gösterecek kimseler bu belgeye sahip olmak isterler. Belgenin bir diğer önemli kısmı ise sigortacılık mezunu olmayan kimselerin bu belgeyi alarak sigortacılık yapmalarına olanak tanımasıdır.

SEGEM Sınavına Kimler Katılmalı?

SEGEM sınavına katılacaklar sigortacılık alanında mezuniyet durumları sigortacılık ile ilgili olmayan bölümlerden mezun olanlar olmalıdır. Sigorta ürünlerine dönük pazarlama, bilgilendirme, satış işlemlerinin sadece teknik personel tarafından yapılması gerektiğinden SEGEM sınavına şu adayların katılması gerekmektedir;
  • Teknik personel yeterlilik sertifikasına sahip olmayan acentelerde, bu bakımdan bankalar ve özen kanun ile kurulmuş ve kendisine sigorta acenteliği yetkisi tanınarak faaliyet gösteren kuruluşlar da dahil, sigorta hizmetlerine yönelik bilgilendirme, pazarlama ve satış işlemlerini yapmaya yetki sahibi olacak teknik personelin, gerçek kişi acente ve tüzel kişi acente yöneticileri ile müdürü ya da bu unvanı taşımasa dahi fiilen bu görevi yapacakların,
  • Sigortacılık dahilinde tutulacak faaliyetlere, tüketici lehine yapılan sigorta sözleşmeleri ile mesafeli akdedilmiş sigorta sözleşmelerine dönük yönetmelik dahilinde sigortacılık kapsamına alınmış faaliyet kollarında, sigorta ürünü tanıtımı ve satışı yapacak olan kimselerin sınava katılımları gerekmektedir.
Bu şartları taşımayan fakat sınava katılım sağlayarak teknik personel yeterlilik belgesi almak isteyen kimseler de sınava başvuru yapabilirler. Aynı zamanda bireysel emeklilik mevzuat çerçevesinde aracılık yapmaya yetkili olan kimseler de teknik personel yeterlilik sınavını kazanmaları durumunda teknik personel olarak kabul edilirler.

SEGEM Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

SEGEM başvurusu yapmak adaylarına öncelikle SEGEM resmi internet sitesine üye olmaları gerekmektedir. Adaylar bu kapsamda başvurularını SEGEM resmi internet sitesinin duyurular kısmında yer alan aday başvuru formunu doldurarak yapacaklardır. Adaylar ödeme yaptıktan sonra başvuru yapabilirler, bu yüzden yaptıkları ödemenin SEGEM kayıtlarına geçip geçmediğini öğrenmek adına başvuru formunda bulunan SEGEM’e kayıt sorgula kısmını seçerek sorgulama yapabilirler. Adaylar başvuru formlarını eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmaları gerekmektedir. Eksik ve yanlış doldurulan formlar değerlendirmeye alınmayacak olup herhangi bir sorun olması halinde bu durumdan adaylar sorumlu tutulmaktadır. Bir T.C. kimlik numarası ile sadece bir başvuru yapılmaktadır. Bu yüzden adaylar başvuru formunun sonunda yer alan GÖNDER butonuna basmadan önce verdikleri bilgileri bir kez daha teyit etmeleri gerekmektedir. Başvuru formu doldurulup gönderildikten sonra formda tekrar düzeltme yapılamayacaktır. Adaylar online SEGEM başvuru formu doldurduktan sonra sistem tarafından kendilerine TPYS başvuru numarası verilecektir. Formun doldurulmasından sonra ekrana gelen TPYS başvuru kodu aday başvurusunun SEGEM tarafından herhangi bir sorun olmadan kabul edildiğini göstermektedir. Aday başvurusunun geçerli olup olmadığını da sisteme e-posta adresi ile giriş yaparak başvuru bilgilerim kısmından görebilecektir. Üye girişi yapıldıktan sonra başvuru bilgileri, kayıt numarası ile beraber ekrana geliyorsa başvuru başarılı bir şekilde yapılmış demektir. TPYS kodu bulunmuyorsa bu durumda adayın başvurusunda sorun olduğunu ya da başvurunun kabul edilmediğini göstermektedir. Bu durumda adayın tekrar başvuru yapması gerekmektedir.

SEGEM Sınavı Nasıl Yapılır?

Adaylar sisteme kayıt olduktan sonra eğitimleri takip etmelidirler. Eğitimler sistem üzerinden takip edilebilmektedir. SEGEM eğitimleri adaylara sigortacılık alanında öğrenmesi gereken bilgileri sunmaktadır. Yapılacak olan SEGEM sınavı da bu alana yönelik olacaktır. Tüm adaylar belirtilen tarihlerde seçecekleri sınav ilinde sınava girebileceklerdir. Adaylar SEGEM resmi internet sitesini takip ederek sınava yönelik olarak açıklanan güncen duyuruları takip etmelidirler. Adayların sınava girebilmeleri için sınav tarihinden 5 gün öncesinde SEGEM sınava giriş belgesi almaları, kimlik kartlarının fotoğraflı ve geçerli olması gerekmektedir. Kimlik kartı olmayan adaylar için güncel pasaport ya da pembe - mavi kart da geçerli olacaktır. Sürücü belgesi ya da mesleki kimlik kartı sınava giriş için kabul edilmediğinden adayların bu noktaya dikkat etmeleri gerekmektedir.

SEGEM Sınavı İçeriği Nedir?

SEGEM sınav içeriği sigortacılık alanında adayların bilgilerini ölçmek için yapılmaktadır. Bu bakımdan sınavda 50 soru sorulmakta ve 100 tam puan üzerinden en az 60 puan alan adaylar başarılı sayılmaktadır. Sınav süresi ise 60 dakikadır ve yanlışlar doğru yanıtları etkilememektedir. SEGEM sınav konuları şu şekildedir; sigortaya giriş, sigortanın işlevi, sigorta sözleşmeleri, sigortanın temel ilkeleri, temel reasürans bilgileri, sigorta acenteleri yönetmeliği, sigorta acenteleri yönetmeliğinin uygulanması, acentelere ilişkin ikincil düzenlemeler, ticaret kanunu kapsamında acenteler, acentelerin hak ve yükümlü oldukları durumlar, sigorta uygulamaları, aracıların sistemdeki yeri, hasar belirlenmesi, sigorta fiyatlaması, sigortaya ilişkin teknik terimler, sigorta sözleşmeleri konularından adaylara toplamda 50 soru sorulacaktır. Adayların başarılı olmalarının ardından kendilerine SEGEM belgesi verilecektir. SEGEM belgesi sayesinde adaylar sigortacılık alanında yetki belgesi almış olacak ve mesleki faaliyetlerini yürütebilecektir.
Editör: TE Bilisim