Otizm Nedir? Otizm Teşhisi Nasıl Konur? Otizm, Spektrum Bozuklukları ya da diğer adı ile Yaygın Gelişimsel Bozukluklar şeklinde isimlendirilen önemli bir konu olmaktadır. Otizm erken çocukluk yaşlarda belirgin belirtilerin gözlemlendiği önemli derecede bir nöro-gelişimsel bozukluk olmaktadır. Otizm teşhisi bazı çocukların gelişim dönemlerinin erken zamanları içerisinde kendini gösterirken, bazı çocuklarda da her şey normal seyrinde ilerlerken daha sonradan gelişimde gerilemeler ve aksamaların yaşanması ile ortaya çıkmaktadır. Otizm olma ihtimali ile çocuğun belirgin davranışlar sergilemesi gözlenmektedir. Otizm gözlemlemeleri yapılırken çocuğun konuşmada gecikmesi, etrafa karşı ilgisiz tavırlar seyretmesi ve bazı durumlarda da tepkisiz kalması ile ortaya çıkmaktadır. Otizmli bir çocuğun aile tarafından belirli şikayetler doğrultusunda doktora gitmeleri ile otizm teşhisi konmaktadır. Aile çocuğun yaşıtlarına göre herhangi bir şekilde hiç konuşamaması, bazen daha önceden genelde anne, baba kelimelerini söyleyebilirken daha sonradan unutması gibi şikayetlerle doktora başvuruda bulunmaktadırlar. Otizm ile sözel ve sözel olmayan iletişimlerin bozulduğu gözlemlenmektedir. Otizmlinin dış dünya ile iletişimi ihtiyaçları doğrultusu kadar olmaktadır. Davranış biçimleri kalıplar halinde ve sınırlı olmaktadır.

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Otizm Belirtileri Nelerdir? Otizm belirtileri ilk olarak 18 aylık çocuklarda baş göstermeye başlamaktadır. Erken yaşta belirtilerini gözlemleyebileceğimiz otizm belirtileri aşağıdaki gibi olmaktadır.
  • Dinlememe
  • Kısıtlı ve Tekrar Eden Davranışlar Sergileme
  • Çağrıldığında Bakmama
  • Verilen Komutları Algılayamama
  • Dikkat Eksikliği
  • Göz Teması Kurmama
  • Parmak Ucunda Yürüme
  • Konuşmama
  • İlişki Kurmak İhtiyacı Duymama

Otizm Teşhisi Nasıl Konur?

Otizm Teşhisi Nasıl Konur? Otizm tanısı genel olarak ailenin şüphesi üzerine konulmaktadır. Çocuğun gelişimi esnasında, gelişimi ile ilgili her türlü gecikme işlemi dikkatlice izlenmeli ve değerlendirilmelidir. Çocuğun otizm olma şüphesini anne ve babası, çocuğun doktoru ve ailenin diğer fertleri tarafından sergilediği değişik tavır ve davranışları sonucu otizm tanısı erken dönemde konabilmektedir. Otizm kalıtsal kökenli olmaktadır. Genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesi ile ortaya çıkmaktadır. İnsan vücudunda bulunan 80 civarında genin, otizme neden olduğu belirtilmektedir. Gerçekleştirilen çalışmalarda belirtilen gen faktörlerinin sadece birkaç tanesi bulunabilmiş durumdadır. Hamilelik esnasında otizm teşhisi henüz konulamamaktadır.

Otizm de Önemli Olan Kabullenme

Otizm de Önemli Olan Kabullenme, Otizm ile bu güne kadar birçok alternatif terapi ve müdahale yöntemi olsa da henüz bilimsel olarak destekleyiciliği bulunmamaktadır. Ailenin otizm kabullenmesi ve tedavinin bir parçası olarak, gerekirse otizmle birlikte görülen durumlar için ilaç tedavisinin alınması gerekmektedir. Ayrıca psikoterapi desteği ve özel eğitim uygulamalarının yeteri kadar alınması otizm tedavisinde önemli ölçüde ilerlemeler sağlamanıza yardımcı olur.

Migrene Savaş Açan Besinler Hangileridir?

Her Gün 15 Dakika Yürüyüş Yapmanın 10 Faydası

Vertigo Nedir, Nasıl Olur, Tedavisi ve Egzersizleri Nelerdir ?

Editör: TE Bilisim