Türkiye’de etkisini göstermeye başlayan yeni tip koronavirüs salgınının ardından iş yaşamı ve ekonomik hayat neredeyse tamamen durma noktasına geldi. Pek çok iş yerinin kapatılmasının ardından ücretsiz izin konusu çalışanlar arasında sık sık konuşulmaya ve tartışılmaya başlandı. Yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle pek çok firmamın mücbir sebeplerden dolayı hizmetlerini durdurmasının ardından çalışanlarını ücretsiz izne çıkardığı görüldü. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren “Ücretsiz izin nedir, çalışan en fazla kaç gün ücretsiz izne çıkabilir?” sorularının yanıtlarını ve bu konuyla ilgili hayati önem taşıyan detaylı bilgileri haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz. Her ne kadar koronavirüs salgınından da önce çalışanların yakından tanıdığı bir uygulama olsa da “ücretsiz izin” özellikle son dönemlerde sık sık dillerde dolaşır oldu. Herhangi bir iş yerinde çalışan hemen hemen bütün vatandaşların en az bir kere duyduğu tabirlerden biri olan ücretsiz izin uygulaması hakkında vatandaşların yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı görülüyor. Bazen çalışanların yasalar tarafından kendilerine tanınan hakları kullanması ile bazen de iş yeri sahiplerinin ekonomik sıkıntı yaşadıklarında maliyetleri düşürmek amacıyla başvurduğu bir yöntem olarak karşımıza çıkan ücretsiz izin hakkında muhakkak bilinmesi gereken çok önemli noktalar bulunmaktadır.

Ücretsiz İzin Uygulaması Nedir?

Özellikle işçilerin mağduriyet yaşamasına çok müsait bir yapısı bulunabilen ücretsiz izin uygulamasının kapsamının çalışanlar açısından çok iyi bilinmesi hayati önem taşımaktadır. Bu yüzden bilinçlenen vatandaşlar özellikle son dönemde “Çalışanlar en fazla kaç gün ücretsiz izne çıkabilir, işçiler ücretsiz izne çıkartıldıklarında hangi noktalara dikkat etmelidir?” gibi soruların yanıtlarını aramaya devam ediyor. 4857 sayılı İş Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan hükümlere göre ücretli izin, bir işçinin kanunen ona tanınmış olan izin haklarını kullanırken, normalde almış olduğu aylığın hiçbir kesinti yapılmadan kendisine aynı şekilde ödenmesi anlamını taşımaktadır. Ücretli izne ayılan bir çalışan, her ne kadar fiilen çalışmasa da tıpkı çalışıyormuş gibi maaşını tam olarak alır. Ancak fazla mesai gibi çalışmaların karşılığında alınan ücretler söz konusu durumlara dahil değildir. Öte yandan ücretsiz izin uygulaması ise bu durumun tam tersi olarak zuhur etmektedir. Dolayısıyla bu yöntemde, işçinin izne çıktığı dönemler iş sözleşmesinin askıda bırakılmasını gerektirdiği için bu süre zarfında işçi fiilen çalışmadığı gibi işçiye çalışmadığı günler boyunca herhangi bir maaş ödemesi de yapılmamaktadır. Ücretsiz izin durumu iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Eğer ücretsiz izni işveren tarafından teklif edilmişse, işverenin ücretsiz izin teklifini işçiye yazılı olarak beyan etmesi gerekmektedir. İşçi de bu beyanı 6 iş günü içinde yazılı olarak cevaplamalı. Eğer işçi bunu kabul etmezse, işveren tek taraflı olarak işçiyi ücretsiz izne çıkaramaz.

Çalışan En Fazla Kaç Gün Ücretsiz İzne Çıkarılabilir?

İşveren tarafından işçiye yapılan teklif olumsuz olduğunda yani çalışanın ücretsiz izin teklifini kabul etmemesi halinde işveren eğer bu isteğinde ısrarcıysa bu durum işçi açısından haklı fesih sebebi sayılır ve istenirse feshedebilir. Bu koşullar altında iş yerinden haklı sebeple ayrılan işçinin bir yıllık çalışma süresini doldurmuşsa kıdem tazminatını da alması mümkündür. Bazı özel koşullarda işçilerin kanun kapsamında edinilmiş ücretsiz izin hakkı bulunmaktadır:
  • Yeni doğum yapmış olan kadın çalışanın hakkı olan 16 haftalık (çoğul gebelik halinde 18 haftalık) ücretli izin süresi tamamlanmışsa işçi isterse 6 aya kadar ücretsiz kullanabilir.
  • Ücretli izinlerini iş yerinin ikamet ettiği yerden uzak bir yerde geçirecekse 4 gün ücretsiz izin kullanabilirler.

Çalışanlar Dikkat! Ücretsiz İzne Çıkartılan İşçi İstifa Ederse Tazminat Alabilir Mi?

Çalışma Bakanı Selçuk’tan Kısa Çalışma Ödeneği Açıklaması

Çalışma Belgesi Nedir? Çalışma Belgesi Nasıl Alınır ve Doldurulur?

Editör: TE Bilisim