Türkiye’de etkisini göstermeye devam eden koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirlerden etkilenen çalışanlara yönelik düzenlemeleri de içeren torba kanun teklifi, 62 maddeden 15 maddeye indirildi. Bu kanun teklifinde Türkiye’deki milyonlarca çalışanı çok yakından ilgilendiren dört ana maddede önemli değişiklikler yapıldı. Kısa çalışma ödemelerinin işçilere bir an önce ulaştırılabilmesi için beyana dayalı ödeme sistemine geçildi. Ücretsiz izne çıkarılan işçiler öncelikle kısa çalışma ödeneğine yönlendirilecek. Ödenek şartlarını taşımıyorsa, ayrı bir ücret desteği alabilecek. Ücret desteği alan çalışanlar GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden de yararlanabilecek. Üç aylık işten çıkarma yasağı döneminde işverenin işçileri ücretsiz izne çıkarması durumunda, işçinin istifası sonucu tazminat hakkı ne olacak? Bu sorunun yanıtını ve çalışanları yakından ilgilendiren torba yasa teklifi detaylarını haberimizde bulabilirsiniz. Geçtiğimiz hafta TBMM gündemine gelen, işten çıkarmaları 3 ay süreyle yasaklayan 62 maddelik kanun teklifi, son gelişmeler ile birlikte 15 maddeye indirilerek AK Parti milletvekillerinin imzasıyla meclise sunuldu. Teklifin çalışanları ilgilendiren maddelerinde, ilk şekline göre önemli değişiklikler yapıldığı görüldü. Türkiye’deki milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren en kritik dört değişiklik şu şekilde sıralandı:
  1. Kısa çalışma ödemeleri beyana göre verilecek.
  2. Ücretsiz izinde öncelik kısa çalışmaya verilecek.
  3. Ücret desteği alan kişilere de sağlık hizmetinden yararlanma hakkı tanınacak.
  4. Ücretsiz izne çıkarılan işçi iş sözleşmesini feshedemeyecek!

İşveren 3 Ay Boyunca İşçiyi İşten Atamayacak

TBMM gündemine taşınan yasa teklifine göre 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi için kanunun yayımlanacağı tarihten itibaren 3 ay fesih yasağı uygulamaya geçirilecek. Böylelikle işveren, 3 ay boyunca işçiyi işten atamayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a işten çıkarma yasağı süresini 6 aya kadar uzatabilme yetkisi verilecek. İşveren bu süre boyunca sadece ve sadece ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin varlığı durumunda işçiyi işten çıkarabilecek.

Kısa Çalışma Ödeneği Süreci Hızlandırılacak

Teklifle birlikte kısa çalışma ödeneği bağlama süreci hızlandırılacak. Daha önceden kısa çalışma ödeneğine yapılan başvurular iş müfettişleri tarafından denetleniyordu. Salgın sürecinde bu tür incelemeler 60 güne kadar çıkabilecekti. Bu yüzden işçilerin ödenek almasının gecikmesi riskine karşı süreçte değişiklik yapıldı. Böylelikle kısa çalışma başvuruları için uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeyecek. İşverenin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilecek. Ancak, işverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faiziyle işverenden geri alınacak.

Öncelik Kısa Çalışmaya Verilecek

Teklifin ilk halinde, işten çıkarma yasağı döneminde ücretsiz izne çıkartılan ve 15 Mart’tan sonra işsiz kalıp da işsizlik maaşı alamayan herkese günlük 39.24 TL (aylık net 1.168 TL) ücret desteği sağlanması öngörülüyordu. Yapılan değişikliğin ardından, ücretsiz izne çıkartılan işçiler ilk etapta kısa çalışma ödeneğine yönlendirilecek. Eğer işçinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanma hakkı bulunmuyorsa yani son 3 yılda 450 gün prim şartını yerine getiremiyorsa ödenek yerine ücret desteği alabilecek. Ücret desteği aylık brüt 1.177 TL olacak, damga vergisi kesintisi sonrası net 1.168 TL ödeme yapılacak.

Ücretsiz İzne Çıkartılan İşçi İstifa Ederse

Salgın sürecinde işveren, işten çıkarma yasağı kapsamında işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne çıkarabilecek. İş Kanuna göre zorlayıcı sebeple iş yerinde işin durması halinde işçi açısından iş akdini haklı fesih sebebi ortaya çıkıyordu. Ancak kanun teklifinde yapılan yeni düzenleme ile birlikte ücretsiz izne çıkartılan işçinin kıdem tazminatı alarak işten ayrılması önlenecek. Bu kapsamda işten atma yasağı döneminde işverenin işçiyi ücretsiz izne çıkartması, işçiye iş akdini geçerli sebebe dayanarak feshetme hakkı vermeyecek.

Çalışma Belgesi Nedir? Çalışma Belgesi Nasıl Alınır ve Doldurulur?

İş Kurmak İçin Kredi Nasıl Alınır Ve Başvuru Şartları

Milyonlarca İşçi ve Çalışanı Yakından İlgilendiriyor! Ücret Farkını İşveren Karşılayacak Mı?

Editör: TE Bilisim