Emekli olabilmek için prim gün sayısı, hizmet süresi ve emeklilik yaşı gibi kriterler bulunmaktadır. Ancak bazı durumlarda mahkeme kararı ile yaş büyütmeleri farklı gerekçeler ile yapılmaktadır. Bu durumun ise emekli olma yaşına etki edip etmeyeceği yaş büyütenler için merak konusu olmaktadır.

Yaş Büyütmenin Emekliliğe Etkisi Nedir?

Sigorta kapsamında olan kimselerin emekli olabilmeleri için işe giriş tarihine göre yaş kriteri belirlenmektedir. Bunun yanında sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartlarının da sağlanması gerekmektedir. 4 / A yani SSK kapsamında olan sigortalıların emekli olabilecekleri yaş, ilk sigortalılık tarihine yani sigortaya giriş tarihlerine göre belirlenmektedir. Bağkur kapsamında olanalar için ise yaş şartı 2002 tarihinde kadınlarda 7200 gün ve erkeklerin de 9000 günü doldurmasının ardından kalan süreye göre belirlenmektedir. 1999 yılında emeklilik sisteminde kademeli yaş şartının getirilmiş olması nedeniyle emeklilik için başvurulan yollardan birisi de bu bakımdan mahkeme kararı ile yaş büyütmek olmuştur. Özellikle nüfusa geç kaydedilen çocukların emeklilik dönemi için yaş büyütme işlemleri çok fazla şekilde yapılmaktadır. Bu konuda 5510 sayılı kanun kapsamındaki 57’inci madde uyarınca; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarında ve hükümlerinin uygulanmasında sigortalarının ve çocuklarının şayet ilk defa malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi oldukları tarihte, nüfus kütüğünde belirtilen doğum tarihleri, aynı zamanda sigortalının bu kanuna göre ilk defa çalışmaya başladığı tarihten itibaren sonra doğan çocuklarının ise nüfus kütüğüne ilk olarak yazılmış doğum tarihleri esas alınmaktadır. Ayrıca nüfus kayıtlarında doğum ay ve günleri bulunmayanlar 1 Temmuz’da doğmuş, doğum ayı yazılı olup da günü yazılı olmayanlar da o ayın 1’inde doğmuş kabul edilmektedirler. Bu kapsamda SGK’nın 2011 – 58 sayılı genelgesinde ifade edilen; ilk kez malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasına tabi olunan tarihte, nüfus kütüğünde kayıtlı olan doğum tarihlerinin esas alınması düzenlenmiştir.

Nüfus Kaydında Yazılan Tarih Geçerli

Sosyal güvenlik reformu öncesinde ve sosyal güvenlik reformu sonrasında yer alan ilgili mevzuatlara göre, ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanan tarihte nüfus kaydında belirtilen doğum tarihi emeklilik için söz konusu olmaktadır. Buna göre sigortalı olarak ilk kez çalışmaya başladıktan sonra mahkeme kararı ile yaş düzeltmesi – büyütmesi yapılması dahi emeklilik için bu düzeltme kabul edilmemektedir. Sigortalı olunan tarihten önce yapılan yaş düzeltmeleri emeklilik için kabul edilmemekte ve bu konuda SGK’ya başvuru yapılmasına karşılık başvuru olumsuz sonuçlanmaktadır. Ancak irade dışı hatalar düzeltme kapsamına alınmaktadır. Nüfus kütüğünde ilk kez kayıtlı olunan doğum tarihinin nüfus kütüğünün yenilenmesi esnasında yeni kütük kayıtlarına, nüfus kütüklerinin naklinde ya da taşınmasında yeni nüfus idaresi kayıtlarına olası bir hatalı işlenmesi durumunda yapılacak düzeltmeler, sigortalının iradesi dışında gerçekleştiği kabul edilerek emeklilik işlemlerinde dikkate alınmaktadır. Yine de bu hataların ilgili kurum tarafından kabul edilmesi ya da mahkeme tarafından karara bağlanması gerekiyor. Bu durumda olan kimseler için halihazırdaki kanun çerçevesinde yapacakları, çocuklarının nüfusa geç kayıt olmaları söz konusu ise ilk kez sigorta girişi yapılmadan önce doğum tarihlerinin düzeltilmesi olmalıdır. Eğer düzeltme olmadığı takdirde sigorta giriş tarihi daha sonraki nüfus bilgilerinde değişiklik yapılmasına karşılık olsa bile dikkate alınmamaktadır. Bu durum ise kağıt üzerinde olmasa bile kişilerin özellikle yaşlılık dönemlerinde daha fazla yaş bekleyerek emekli olmalarına neden olmaktadır. Özellikle 2008 sonrası emeklilik sistemine giriş yapanlar için yaş şartlarının sağlanması gerektiği için bu durumda nüfus bilgilerinin sigorta girişi yapıldıktan sonra sağlanması emekli olmak isteyenlere dezavantaj sunmaktadır.

Yüksek Emekli Maaşı Nasıl Alınır, Yüksek Maaş İçin Ne Yapmalı?

Emekliye En Yüksek Promosyonu Hangi Banka Veriyor?

SSK ve BAĞKUR Emekli Maaşları Ne Kadar Oldu ?

Editör: TE Bilisim