Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle iş yerlerinin büyük bir bölümünde işverenler tarafından kısa çalışma uygulaması veya ücretsiz izinler devreye girdi. Sigortalı olarak herhangi bir iş yerinde çalışan kadınlar bir yandan çalışıyor bir yandan da annelik görevlerini yerine getiriyor. Koronavirüs sürecinde kadın çalışanlar arasında on binlerce yeni doğum yapmış ve henüz doğum izninde olanlar, gebe olup yakın zamanda doğum yapacak olanlar, yarım çalışma izni kullanmakta olan veya hazırlanan binlerce vatandaşımız bulunuyor. Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları iş hayatında çalışmaya devam eden anneleri nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Doğum izni kullanmayı planlayan annelerin doğum izninden sonra yarım çalışma hakkından yararlanıp yararlanamayacakları hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olarak, sigorta statüsü 4A (eski adıyla SSK) ve 4B (eski adıyla Bağkur) olan kadınlara doğumdan önce ve sonra 8’er haftalık olacak şekilde doğum izni veriliyor. Sağlık durumu doktor tarafından uygun görülen kadın çalışanlar doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışıp, bu süreyi de doğumdan sonra kullanabiliyorlar. Türkiye’de koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında uygulamaya geçirilen kısa çalışma uygulamasında olan veya ücretsiz izne çıkartılan kadınlar, bu dönemde doktor raporu alıp 37. haftaya kadar çalışıp çalışamayacaklarını soruyorlar.

Kısa Çalışmada Olan Kadının Doğum İzni Ne Zaman Başlar?

Kısa çalışma kapsamında olan veya ücretsiz izne çıkartılan kadın sigortalılar, koronavirüs tedbirleri döneminde doktor raporu alarak 37. haftaya kadar çalışıp çalışamayacaklarını merak ediyor. Bu durumda olan çalışanlar, normalde filen çalışıyorlarsa, sağlık koşullarının da uygun olması şartıyla doğum izinlerini 32. hafta yerine 37. haftadan başlatabilme imkanına sahip oluyorlar. Ancak, koronavirüs tedbirleri dolayısıyla gerek kısa çalışma, gerekse ücretsiz izin uygulaması nedeniyle fiilen çalışmıyorlarsa bu durumda 32. haftadan itibaren, yani doğumdan 8 hafta önceden itibaren doğum iznine çıkmak zorunda kalacaklar.

Ücretsiz İzne Çıkartılan Kadın Rapor Parası Alabilir Mi?

SGK kapsamında çalışan kadınların rapor parası alabilmeleri için doğum iznine çıkılan tarihte sigortalı çalışma koşulu aranmaktadır. İlgili mevzuatta yer alan bir diğer şart ise doğumdan önceli 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminin SSK’lılar açısından bildirilmiş, BAĞ-KUR’lular açısından da ödenmiş olmasıdır. Kısa çalışma ödeneği alınan veya ücretsiz izne çıkartılan dönemde prim yatırılmamasının, doğum izni sırasında rapor parası olarak adlandırılan geçici iş göremezlik geliri ve emzirme yardımı almalarına engel teşkil edip etmeyeceği konusu en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Her ne kadar SGK primi ödenmese de koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulaması döneminde sigortalılık kesintiye uğramadan devam etmektedir. Bu yüzden kısa çalışma kapsamında yer alan veya ücretsiz izne çıkartılan hamile kadınlar 32. haftanın sonundan itibaren doğum iznine çıktıklarında geçici iş göremezlik ödeneği, diğer adıyla rapor parası almaya başlarlar. Bu noktada kadın çalışanların dikkat etmesi gereken husus, doğum öncesi istirahat raporunu işverene iletmesi ve işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirmesini sağlamasıdır.

Kısa Çalışma Ödeneği İle Rapor Parası Birlikte Alınır Mı?

Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) alınan kısa çalışma ödeneği, doğum izninin başladığı tarihte sona erer. Dolayısıyla bu tarihten sonra rapor parası ödemeleri başlar. Doğum izninin sonunda da kısa çalışma uygulaması devam ediyorsa, raporun bittiği tarihten itibaren yeniden kısa çalışma ödeneği başlar. Aynı şekilde ücretsiz izne çıkarılanlar için de raporun başladığı tarihte nakdi ücret desteği kesilip, geçici iş göremezlik geliri ödenmeye başlanır.

Muhtaç Aylığı (Maaşı) Ne Kadar, Kimler Alabilir?

Yetim Maaşı (Aylığı) Ne Kadar, Kimler Alabilir?

SSK, SGK, Bağ-Kur Rapor Parası Hesaplama

Editör: TE Bilisim