Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı sigortalı olarak herhangi bir iş yerlerinde çalışan annelere erken emeklilik müjdesi verildi. SGK tarafından tanınan ve doğum yapmış kadınların yararlanabildiği doğum borçlanması hakkı sayesinde kadınların doğum sürecinde ve sonrasında çalışma hayatından uzak kaldıkları döneme yönelik geriye dönük prim ödemesi imkanı tanınıyor. Doğum borçlanması hakı ile annelerin çalışma hayatına katılımını artırmak ve iş sektörlerinde görev yapan kadın istihdamını güçlendirmek mümkün olabiliyor. Devletin tanıdığı sosyal imkanlar arasında yer alan ve 4A, 4B veya 4C statüsünde SGK’ya bağlı olarak sigortalı çalışan anneler, ilk sigorta giriş tarihinin ardından doğan çocukları için kuruma borçlanabiliyorlar. Erken emekli olmak için bilinmesi gereken tüm şartlar haberimizde yer alıyor. Bilindiği üzere doğum yaptıktan sonra istirahat döneminde çalışan anneler, işyerlerinden belirli bir süreliğine ayrılmak durumunda kalıyorlar. Bu dönemde genellikle işverenler tarafından çalışan kadınlara ücretsiz izin kullandırıldığı için işverenler, bu durumdaki çalışanlarının sigorta prim ödemelerini gerçekleştirmiyor. Annelerin bu mağduriyetlerini ortadan kaldırmak için devlet doğum borçlanması formülünü devreye sokuyor. Doğum borçlanması hakkıyla çalışan anneler, doğum sürecinde ve sonrasındaki süreçte çalışma hayatından uzak kaldıkları döneme dair prim ödemelerini daha sonradan ödeyerek erken emeklilik hakkını kazanabiliyor.

SGK Doğum Borçlanmasında Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Her doğum için çalışan kadınlara doğum borçlanması yapabilme hakkı tanınıyor. SGK tarafından yapılan doğum borçlanması yasasına göre kadınlar sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptıkları doğumlar için belirtilen şartlara uygun olması durumunda toplamda üç çocuğa kadar borçlanma yapabiliyorlar. Kadın işçilerin emeklilik için gerekli olan yaş ve sigortalılık süresi şartları uygun ise; 2760 gün prim ödemesi ile 6 yıl erken emekli olabilmesi mümkün oluyor. Annelerin geriye dönük prim ödemesi yapmasına imkan tanıyan doğum borçlanması hakkında gerekli olan koşullar yasalar tarafından şu şekilde belirlenmiştir:
  • 4A (SSK) statüsünde sigortalı çalışan kadınların doğumdan önce işveren tarafından sigortalılık halinin tescil edilmesi ve adına prim ödemelerinin yapılmış olması gerekmektedir.
  • 4B (Bağkur) statüsünde sigortalı olarak çalışan kadınların doğum öncesinde prim ödemesine bakılmaksızın sigortalılık halinin bildirilmiş olması gerekir.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında devlet memuru olarak 4C (Emekli Sandığı) statüsünde sigortalı olarak çalışan kadınların sigortalılık halinin doğum öncesinde tescil edilmesi şarttır.
  • Doğum borçlanması hakkından yararlanmak isteyen kişinin borçlanma yapacağı doğumun öncesinde çalışmaya başlamış olması ve sigorta girişinin yapılması gerekir.
  • Borçlanma yapılacak süre içinde doğan bebeğin hayatını kaybetmiş olmaması gerekir.
  • Doğum döneminde ya da sonrasında işveren veya kurum tarafından kadın çalışan adına herhangi bir prim ödemesinin yapılmamış olması gerekir.

Doğum Borçlanması Başvuruları Nasıl Yapılır?

Yukarıda belirtilen başvuru şartlarını taşıyan kadın çalışanların doğum borçlanması başvurusu, vatandaşın bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Merkezi aracılığıyla yapılabiliyor. Kamuda görev yapan kadınlar ise SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na şahsen müracaat ederek veya e-Devlet Kapısı sistemi üzerinden başvuru işlemlerini tamamlayabiliyor. Borçlanma başvurusu yapabilmek için üzerinde T.C kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı veya kimlik kartının yanı sıra doğum borçlanması formunun kuruma iletilmesi yeterli oluyor. Kadın çalışanların doğum borçlanması yapabilmeleri için işveren ya da çalıştıkları kurumdan herhangi bir belge almalarına gerek görülmüyor. Doğum borçlanması dilekçesini, bağlı bulundukları SGK merkezine ileten kişilerin talebi, SGK hizmet kayıtlarından tespit edilip sonuca erdirilebiliyor.
Editör: TE Bilisim