Türkiye iş ve çalışma yaşamında bulunan milyonlarca çalışanın brüt ücreti üzerinden İşsizlik Sigortası Fonu için yüzde 1 oranında kesinti yapılıyor. Koronavirüs salgını dolayısıyla çalışanlara verilen kısa çalışma ödeneği, işsizlik maaşı ve asgari ücret desteği gibi ödemelerin yapılmasının ardından fon tutarında ciddi bir azalma meydana geldiği ve kırmızı alarm durumuna geçildiği öğrenildi. Çalışanlardan yapılan yüzde 1 oranındaki işsizlik sigortası fonu kesintisinin, 'geçici' olarak yüzde 2'ye çıkarılması gündeme geldi. Eğer düzenleme yasalaşırsa aylık net ücret kesinti oranında azalabilir. Net ücretin azalmaması için hükümetin farklı bir düzenleme yapıp yapmayacağı henüz net olarak bilinmiyor. Ayrıca işverenin de işsizlik fonuna katkısının da artırılacağı belirtildi. İşsizlik Sigortası Fonu için işçi ve işveren katkısının yıl sonuna kadar iki katına çıkarılması planına işverenlerden tepki geldi. İşsizlik fonu priminin artırılması planı hakkında bilinmesi gereken en güncel bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, işsizlik fonu primlerinin yüzde 1 oranından geçici olarak yüzde 2’ye çıkarılması planından tedirgin olduklarını belirterek kanun değişikliği hazırlığından vazgeçilmesini talep etti. Mevcut uygulamaya göre İşsizlik Sigortası Fonu için çalışanların brüt ücreti üzerinden işçiden yüzde 1, işverenden yüzde 2 oranında kesinti yapılıyor. Bu kesintinin geçici olarak iki katına çıkarılması gündeme geldi. Bu durumun yasalaşması durumunda aylık net ücretin kesinti oranında azalacağı endişesi ortaya çıktı.

İşverenlerin Yükü Artar, Üretim Hızı Düşer

İşsizlik Sigortası Fonu için işçi ve işverenin ödediği primlerin yıl sonuna kadar iki katına çıkarılmasının gündeme gelmesine işverenlerden tepki geldi. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, İşsizlik Sigortası Fonu'ndaki işveren payının artırılmasını öngören düzenlemenin sanayi üretimini tedirgin ettiğini belirterek, bu kanun değişikliği hazırlığından ivedilikle vazgeçilmesini istedi. Reel sektörün yaklaşık 3 aydır koronavirüs salgını sürecinin etkisiyle büyük ekonomik kayıplar yaşadığını, fakat yeni normal dönemi ile birlikte Organize Sanayi Bölgeleri’nde toparlanma sürecinin başladığını kaydeden Kütükcü, İşsizlik Sigortası Fonu'nda işverenlerin yükünü artıracak düzenlemenin bu toparlanma sürecini ve sanayi üretimini frenleyeceğine dikkat çekti. Türkiye genelinde OSB’lerde çalışan işçi sayısının 2 milyonun üzerinde olduğunu, Türkiye'nin toplam sanayi üretiminin yüzde 34, istihdamda yüzde 36’lık paya sahip olduklarını belirten Kütükcü “İşverenler olarak İşsizlik Sigortası Fonu kesintilerinde işverenlerin payının artırılacağı, bu konuyla ilgili yeni kanun değişikliği hazırlığı yapıldığı yönündeki haberleri kaygıyla, tedirginlikle takip ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Bakanlıklara Resmi Talep İletildi

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, hükümet tarafından hazırlığı yapıldığı konuşulan kanun düzenlemesinden vazgeçilmesini istedi. Kütükcü bu yöndeki taleplerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ilettiklerini söyledi. Koronavirüs salgını döneminde azalan fon varlıklarının tekrar güçlendirilmesi amacıyla primlerin artırılması öngörülüyor. Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve işsizlik maaşı ödemeleri nedeniyle fonun prim gelirleri yüzde 40 oranında azaldı. Giderlerin gelirleri aşması sonucu fonun toplam varlıkları bir ayda 6 milyar lira azaldı. Fondan yapılan harcamalardaki artış dolayısıyla prim artışı gündemde konuşulmaya devam ediliyor. Mayıs ayında kısa çalışma ödeneğine hak kazanan kişilere yapılan 5 milyar lirayı aşkın ödeme ile nakdi ücret desteği ödemeleri fonun gelir gider tablolarına haziran ayında yansıyacak. Bu nedenle fon varlıklarındaki azalmanın haziran ayında da devam etmesi bekleniyor.

Çocuk Başına Aylık 1470 TL Yardımda Vergi İstisnası

İşten Çıkarma Yasağını Suistimal Eden İşverenlere Şok Ceza!

SGK İlişiksizlik Başvurusu Nasıl Yapılır, Nasıl Alınır ?

Editör: TE Bilisim