Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla işleri bozulan işletme sahiplerinin çoğu, çalışan işçilerini mağdur etmemek için büyük bir çaba sarf ediyor. Bu doğrultuda İŞKUR kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işverenlerin bir kısmı, çalışanların maaşlarında oluşan farkı da cebinden ödeyerek büyük bir fedakarlık gösteriyor. Bazı işverenler ise fiilen tam zamanlı çalıştırdığı işçiler için kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyor. Ancak, ısa çalışma ödeneğinden yararlandığı halde fiilen tam zamanlı veya İŞKUR’a bildirilen saatten daha fazla süreyle işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenden kısa çalışma ödeneği geri isteniyor. Ayrıca, 17 Nisan’da yürürlüğe giren işten çıkarma yasağının duyulmasıyla yasak başlamadan önce işçi çıkartan işverenler de kısa çalışma ödeneğini iade sürpriziyle karşı karşıya kalıyor. İşçi ve işverenleri yakından ilgilendiren gelişmeler hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Koronavirüs salgını döneminde işçi ve işverenler de büyük bir ekonomik buhran döneminden geçiyor. Bazı işverenler çalışanlarının gelir kaybını telafi etmek için özel çaba sarf ediyor. Kısa çalışma ödeneğin normal net ücretin yüzde 20-25 altında kalması sebebiyle oluşan farkı cebinden ödeyen pek çok işverenin olduğu biliniyor. Hatta bu işletmeler tamamlayıcı ödemeler yaptıkları için ekstra vergi ile de karşı karşıya kalıyor. Konuyla ilgili olarak işverenlerin yanında olduğunu açıklayan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK),TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ konfederasyonları, söz konusu tamamlayıcı ödemelerden vergi alınmaması konusunda ortak çağrıda bulundu.

Fırsatçı İşverenlerin Ödemeleri Geri Alınıyor

İşverenlerin bir kısmı işçisiyle dayanışma gösterirken, kimi işveren de kısa çalışma ödeneği fırsatçılığı yapıyor. Çalışanların birçoğunda fiilen tam zamanlı çalışmaya devam ettikleri halde, kısa çalışma yapmış gibi gösterildikleri görülüyor. Ayrıca bazı çalışanların da haftada 15 saat çalışmış gösterilip fiilen daha fazla çalıştırıldıkları ancak buna karşılık ücretlerinin eksik ödendiği de gelen bilgiler arasında yer alıyor. İŞKUR tarafından verilen kısa çalışma ödeneği normalde uzun bir inceleme sonrası ödenir. Ödemeler, uygunluk tespiti yapıldıktan sonra gerçekleştirilir. Haliyle çalışanlara ödenekler geç ulaşır. Fakat salgın döneminde süreci hızlandırmak ve çalışanların mağdur olmaması için işverenin beyanı esas alınarak kısa çalışma ödeneği verilmesi kararlaştırıldı. İŞKUR, koronavirüs salgını sürecinin ardından kısa çalışma uygulaması yapılan iş yerlerine yönelik incelemelerde bulunacak. Kasıtlı veya hatalı bilgi verildiğinin tespit edilmesi halinde, yapılmış olan kısa çalışma ödemeleri işverenden faiziyle tahsil edilecek. Bu denetlemelerde, kısa çalışma başvurusuna rağmen fiilen çalıştırılan işçilerin sigorta primleri gecikme faizi ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından tahsil edilecek. Bu durumda olan işverenler, 2020 yılının geri kalan süresinde işçi başına aylık 75 TL tutarındaki asgari ücret desteğinden yararlanma hakkını da kaybedecekler.

İşten Çıkarma Fırsatçılarına Ağır Fatura

İşten çıkarmaların üç ay süreyle yasaklanacağına ilişkin yasa teklifinin TBMM’ye sunulacağının kamuoyunda geniş yankı bulmasının ardından bazı işverenler, yasak başlamadan önce işçilerinin bir kısmını acil olarak işten çıkardı. Halbuki yasalara göre koronavirüs salgını dönemiyle sınırlı olmak üzere, bu dönemde kısa çalışma ödeneğinden yararlanmanın ön koşulu olarak işçi çıkartılmaması gerekiyor. İŞKUR’dan kısa çalışma ödeneğine başvuruda bulunduktan sonra, işten çıkarma yasağının başladığı 17 Nisan tarihinden evvel işçi çıkardığı tespit edilen işverenlere yazı gönderilmeye başlandı. Bu işverenlerin tüm işçilere ödenmiş olan kısa çalışma ödeneklerini faizi ile birlikte İŞKUR’a geri iade etmeleri isteniyor. Öte yandan kısa çalışma ödeneği almaya hak kazandığı halde henüz ödenek verilmemiş olanların da ödenekleri iptal ediliyor.

SGK İlişiksizlik Başvurusu Nasıl Yapılır, Nasıl Alınır ?

Gelir Vergisi Oranındaki Değişiklik Ücretlileri Nasıl Etkileyecek?

SGK İş Göremezlik Ödeneği Hangi Şartlarda Alınır?

Editör: TE Bilisim