Koronavirüs salgını sebebiyle hükümet tarafından alınan ekonomik tedbirler kapsamında üretim ve hizmet faaliyetlerinin durduğu işyerlerinde çalışan sigortalılar için kısa çalışma ödeneği devreye sokulmuştu. Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) yapılan açıklamaya göre nisan ayı itibarıyla başvurusu yapılıp onaylanan 2 milyon 590 bin 598 hak sahibi kişiye toplamda 4 milyar 95 milyon TL’lik kısa çalışma ödemesi yapıldı. Bu verilere göre hesaplama yapıldığında kişi başı ödeme ortalama 1580 TL’ye tekabül etti. Mayıs ayında da devam eden İŞKUR kısa çalışma ödeneği ödemeleri hakkında paylaşılan son verileri ve bilinmesi gereken detayları haberimizde bulabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından Eylül 2005 tarihinden Şubat 2020 tarihine kadar İŞKUR’dan kısa çalışma ödeneği alma hakkı kazanan kişi sayısı aradan geçen 15 yıllık sürede toplamda 349 bin 798 kişi olarak kayıtlara geçmişti. Sadece Nisan ayında İŞKUR tarafından verilen kısa çalışma ödeneğinden yararlanan hak sahibi sayısı 15 yıllık toplam rakamı katlamış oldu. İŞKUR resmi internet sitesi aracılığıyla kurum tarafından açıklanan işsizlik sigortası bültenine göre yeni tip koronavirüs salgını ile mücadelede alınan tedbirler kapsamında koronvirüs salgınının etkisiyle Nisan’da 2 milyon 590 bin 589 kişiye toplamda 4 milyar 95 milyon TL’lik kısa çalışma ödemesi almaya hak kazandı. Verilere göre hesaplama yapıldığında kişi başı ödeme ortalama bin 580 TL oldu. Nisan ayına ilişkin kısa çalışma ve işsizlik ödeneği ödemelerinin nakit çıkışları mayıs ayında yapılıyor.

İŞKUR İşsizlik Sigortası Bülteni Verileri

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) resmi internet sayfası üzerinden paylaşılan verilere göre Eylül 2005 tarihinden 29 Şubat 2020 tarihine kadar toplamda 349 bin 798 kişi kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanmıştı. Bu kapsamda hak eden kişilere toplam 432 milyon TL ödeme yapılmıştı. Kısa çalışma ödeneği uygulaması İŞKUR’un en fazla hizmet verdiği alanlardan biri olarak öne çıkıyor. Eğer bir şirket üretimi tamamen durdurmuşsa brüt ücretinin yüzde 60’ı kısa çalışma ödeneğinden sağlanıyor. Ancak faaliyeti durdurulan iş yerinde çalışanın 15 günlük çalışma süresi için kısa çalışma ödeneğine başvurulmuşsa brüt ücretinin yarısının yüzde 60’ı devlet tarafından, 15 günlük çalışma ücreti şirket tarafından ödeniyor. İlgili kanuna göre hak sahibinin maksimum alabileceği kısa çalışma ödeneği 4 bin 380 TL’yi aşamıyor. Nisan ayında bütün kriterler baz alındığında ortalama bin 850 TL’lik bir ödeme rakamı ortaya çıkıyor.

Mart Ayında 96 Bin Kişi

Koronavirüs salgınının yeni yeni etkili olmaya başladığı Mart ayında da 96 bin 636 kişi Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanmıştı. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde çalışılmayan süreler için çalışanlara üç ayı geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği ödeniyor. Bu kapsamda koronavirüs salgının iş ve çalışma hayatını felce uğratmasıyla birlikte yüz binlerce işletme, kısa çalışma ödeneğine başvurmuştu. Yoğun başvuru üzerine hükümet, müfettiş incelemesi sürecini erteleyip ödemeleri başlatmıştı. İŞKUR tarafından hak sahiplerine ödenen kısa çalışma ödeneğinde çalışanların alacakları maaş tutarı; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı düzeyinde oluyor. Eğer başvuruda bulunulan iş yerinde faaliyetler tamamen durmadıysa ve kısmen çalışma devam ediyorsa, bu durumda saatlik kayıp üzerinden kısa çalışma ödeneği ücreti hesaplanıyor.

Yasaklara Rağmen İşsizlik Maaşına 500 Binden Fazla Başvuru Yapıldı

Ücretsiz İzin Maaş Başvurusu Nasıl Yapılıyor? Kimler Başvuruda Bulunabilir?

Kısa Çalışma Ödeneği, İşsizlik Maaşı ve Ücret Desteği Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim