Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle işçilerin bir kısmı, işlerini tamamen kaybetti. İşçilerin büyük bir bölümü için işverenler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulundu. Bu koşullar altında işçilerden hak sahibi durumunda olanlar, ya işsizlik maaşı ya da kısa çalışma ödeneği alacak. Devlet tarafından belirlenen şartlara göre bu iki ödemeyi de alamayanlar ise ücret desteğinden yararlanacak. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren kısa çalışma ödeneği, işsizlik maaşı ve ücret desteği hesaplamaları hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar haberimizde yer alıyor. Çalışma Bakanlığı tarafından verilen işsizlik maaşından yararlanabilmek için, işçinin son 3 yıl içinde 600 gün prim ödemesinin SGK’ya yapılmış olması ve 120 gündür hizmet akdi kapsamında çalışmasının yanı sıra kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması gerekiyor. Koronavirüs sebebiyle iş yerinde çalışırken, kendi rızası dışında işten çıkarılan işçiler, SGK prim koşullarını da sağlıyorsa, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) bünyesinden işsizlik maaşı alabilirler.

Kısa Çalışma Ödeneği ve Ücret Desteği

Koronavirüs salgını sebebiyle olumsuz etkilenen ve iş yerinde işten çıkartılmayan fakat işvereninden de ücret alamayan işçiler için devreye kısa çalışma ödeneği sokuldu. Kısa çalışma ödeneği alabilmek için işçinin son 3 yılda 450 gün primi bulunması ve son 60 gündür hizmet akdi kapsamında çalışması gerekiyor. Öte yandan TBMM’de görüşülen ve yeni çıkartılacak kanun kapsamında işini kaybettiği halde işsizlik maaşından yararlanamayan ve ücretsiz izne çıkartılan sigortalı çalışanlara da ücret desteği sağlanacak. Ücret desteği için prim günü şartı aranmayacak.

Kısa Çalışma Ödeneği, İşsizlik Maaşı ve Ücret Desteği Tutarı Hesaplaması

İşsizlik maaşı, işçinin son 4 aylık prime esas kazanç ortalamasının yüzde 40’ı üzerinden hesaplanıyor. İlgili mevzuata göre bir işçiye ödenecek işsizlik maaşı, çalıştığı yerden kazandığı brüt ücreti ne olursa olsun asgari ücretin yüzde 80’ini aşamaz. Bu durumda bir işçiye işsizlik maaşı kapsamında aylık asgari bin 168 TL ile azami 2 bin 336 TL arasında bir maaş ödemesi yapılır. Kısa çalışma ödeneği hesaplamasında ise işçinin son 12 aylık prime esas kazanç ortalamasının yüzde 60’ı alınarak hesaplama yapılmaktadır. Bir işçinin kısa çalışma ödeneği kapsamında alabileceği en yüksek ödenek tutarı, asgari ücretin yüzde 150’sini aşamaz. Bu yüzden 2020 yılı itibarıyla kısa çalışma ödeneği de bin 1752 TL ile 4 bin 380 TL arasında verilir. Koronavirüs salgını nedeniyle işsiz kalmasına rağmen İŞKUR üzerinden işsizlik maaşı alamayan veya işvereni tarafından ücretsiz izne çıkartılan çalışanlar için devreye alınan ücret desteği ise günlük 39.24 TL’dir. Bu rakam günlük asgari ücretin yüzde 40’ına karlılık gelmektedir. Mevzuata göre bu durumda olan işçilere verilecek aylık ücret desteği bin 177 TL olmakla birlikte, damga vergisi kesildikten sonra işçinin cebine bin 168 TL giriyor.

Ücretsiz İzne Çıkartılan İşçiler Kısa Çalışma Ödeneği Alabilir Mi?

İşverenin işçilerine ücret ödeme yükümlülüğü, zorlayıcı sebepler ile iş yerinde faaliyetlere ara verilmesi durumunda sadece bir hafta için geçerli oluyor. Dolayısıyla ilk bir haftadan sonra işverenin işçilerine ücret ödeme yükümlülüğü yoktur. Bu yüzden bir haftadan sonraki süreler için filen ücretsiz izin gündeme gelir. Eğer işveren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na kısa çalışma başvurusunda bulunmuş ve başvuru kabul edilmiş ise işçinin kısa çalışma ödeneği alması mümkün oluyor. Başvurular sadece işverenler tarafından yapılıyor. Gerekli şartları taşıyan işçilerin işverenlerine gerekirse başvuru için ikazda bulunması tavsiye ediliyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Soru – Cevap!

Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimler Bu Haktan Yararlanabiliyor?

SGK Çalışanlarının Yıllık İzin Hakkı Ne Kadar? Hesaplama Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim