Türkiye’de milyonlarca çalışan emekli olup Sosyal Güvelik Kurumu’ndan (SGK) emeklilik aylığı alacağı günü iple çekiyor. Kamu görevine girenlerin, emekli aylığı için gerekli hizmet süresinin tamamlayanlar için 2020 yılı şartlarının değişip değişmediği merak ediliyor. Kamuda 20 hizmet yılını dolduran kadın memurlara, 25 hizmet yılını dolduran erkek memur ve çalışanlar yaş şartına bakmaksızın emekli olmaları 8 Eylül 1999 tarihinden itibaren değişmiş yeni yasada hizmet süresi ve yaş şartı getirilmişti. 2008 yılı sonrası kanun mevcut durumda hala geçerli olan bir yasadır. Dolayısıyla işçi, memur ya da esnaflar dahil olmak üzere çalışma hayatında olan herkes bu yasada yer alan şartlara göre emekli olmaya hak kazanabiliyor. Erken emeklilik için belirlenen koşullara uygun olanlar, emeklilikte aranılan yaş kriterinden ayrı tutulurlar. 3600 prim gününün tamamlandığı tarih, sigortalıların emekli olma zamanını belirliyor. Emeklilik yaşı hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar haberimizde yer alıyor. Türkiye’de milyonlarca çalışan emekli olma hayalini gerçekleştirmek için emeklilik yaşı ile ilgili en son gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor. İşe yeni girecek olanlar da hangi tarihte ve ne zaman emekli olabileceklerini merak edip bu konuyla ilgili sorgulamalar yapıyor. 2020 yılı emeklilik hesaplama işlemleri kapsamında 2020 yılında işe yeni girecek olanların kaç yaşında emekli olabilecekleri belli oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olarak 4A’lı (eski adıyla SSK) olanlar bugün emekli olurlarsa ne kadar emekli maaşı alabileceklerini SGK’nın başlattığı uygulama sayesinde kendileri hesaplayabiliyorlar. 2020 yılında kadın sigortalı çalışanlar için en erken 63 yaşını doldurmakla emekli aylığı alınabiliyor. Erkekler en erken 65 yaşını doldurduktan sonra emekli aylığı alabilecek. Kadın ve erkekler için de 25 yılı hizmet şartlarının tamamlanması gerekiyor.

Emeklilik Yaşı Düştü Mü?

Bilindiği üzere kamuda 20 yılını dolduran kadın memurlar ile 25 yılını dolduran erkek memurlar ve çalışanlar yaş şartına bakılmaksızın emekli olmaları 8 Eylül 1999 tarihinden itibaren değişmiş ve yeni yasada hizmet süresi ile yaş şartı getirilmişti. 2008 yılından sonra da söz konusu yasanın geçerliliğini devam ettirdiği bilinmektedir. Dolayısıyla işçi, memur ve esnaflar bu yasaya göre emekli olabilmektedir. Belirli bir hizmet süresinin tamamlayıp emekli olacaklar için;
  • Sigortalının işe giriş tarihleri,
  • Sigortalının iş hayatında çalışma süresi ve
  • Sigortalının cinsiyetine göre yaş şartlarını
yerine getirmesi gerekmektedir. Hizmet yılını dolduran memurlar, işçiler görevlerinden ayrılarak emeklilik için yaş şartını beklemekte serbest tutuluyor. Yaş şartını tamamlamadan emekli maaşı ve ikramiyesi alınmıyor. Öte yandan Engellilik, Mamullük ve fiili hizmet zammından yararlanma, bazı mesleklerde bulunanlar için özel şartlar aranması gibi durumlarda, emeklilik için hizmet süresi de yaş farkları yaratabiliyor.

Emeklilik Reformu Gelecek Mi?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, devletin resmi kurumları tarafından emeklilik reformu çalışmalarının sürdürüldüğünü duyurdu. Emeklilik için gün prim sayısını tamamladıktan sonra yaş için ve EYT'liler için büyük müjdeler geldi. Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamasında “Geçen yıl emekli ettiğimiz nüfusun yaş ortalaması 52-53 bandında. Bunun 65 yaşa dönmesi 2048 yılını bulacak.” ifadelerini kullandı. EYT'liler emekliliğe hak kazandıktan sonra çalışmaya devam etmek istediklerini dile getiren Bakan Selçuk, “48-50 yaşlarda, en verimli olduğu dönemde emekli olmayı düşünmek bu. Hazine ve Maliye Bakanımızla çalışıyoruz. Emeklilik konusunda bir reforma ihtiyacımız olduğu doğru. Uzun soluklu bir çalışma düzenliyoruz. EYT'liler 65 yaşını beklemeyecekler.” açıklamasında bulundu.

SGK Erken Emekli Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir ?

Emeklilik Yaş Tablosu Kadın / Erkek Tüm Detayları

İsteğe Bağlı Sigorta ile Nasıl Emekli Olunur?

Editör: TE Bilisim