Koronavirüs salgını sebebiyle, geçici olarak uygulamaya konulan işten çıkarma yasağı, hem istihdamın korunmasında önemli bir rol oynuyor hem de kıdem tazminatı alarak işten ayrılmak ve İŞKUR’dan işsizlik maaşı almak isteyenlerin bazı şikayetlerine konu olmaya devam ediyor. Bazı işverenler, çalışanlarına kıdem tazminatı ve diğer işçi haklarını ödeyerek, işçilerini bu süreçte işten çıkarmak istedikleri halde yasak olması sebebiyle bu isteklerini gerçekleştiremiyor. İşsizlik maaşı hakkını kaybetmek istemeyen işçiler de işveren ile karşılıklı anlaşarak iş akdini feshetmekten kaçınıyor. İşçi ile işveren kendi arasında anlaşıp işten çıkarma yasağını esnetebilir mi sorusu da bu dönemde gündemdeki konuların başında geliyor. Konuyla ilgili bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle çalışma hayatında istihdamın azalmasını ve işsizliğin artmasını önlemek, çalışanların işini korumalarını sağlamak amacıyla kısa çalışma ödeneği etkin bir şekilde uygulandı. İŞKUR kısa çalışma ödeneğinden yararlanma imkanı 30 Haziran 2020 tarihine kadar kolaylaştırıldı. Bu süreçte yaklaşık 3.5 milyon işçi iki ayda 10.6 milyar TL kısa çalışma ödeneği almış oldu. Bununla birlikte iş yerlerine, 17 Haziran’dan başlamak üzere 3 ay süreyle işten çıkarma yasağı getirildi. İşten çıkarma yasağı döneminde işverene işçiyi ücretsiz izne çıkarma yetkisi verildi. Ücretsiz izne çıkartılan işçiye de günlük 39.24 TL nakdi ücret desteği sağlandı.

İşten Çıkarma Yasağı Mağduriyeti

Her ne kadar işten çıkarma yasağı çalışanlara nakdi ücret desteği almak, asgari ücretle çalışanlar açısından avantaj sağlasa da ücreti daha yüksek olanlar, uzun süreli gelir kaybı yaşadıkları için yakınıyorlar. Bu durumdan en çok şikayetçi olanlar da işveren işten çıkartıp kıdem tazminatını ödemek istediği halde yasak nedeniyle işten çıkartılamayan işçiler oluyor. İşveren ile karşılıklı anlaşarak işten ayrılma imkânı olan işçiler ise işsizlik maaşından mahrum kalmak istemedikleri için bu yolu kullanamıyorlar. Uygulamada olan kanunda bir değişiklik yapılmadığı takdirde, işten çıkarma yasağı süresince işveren sizi işten çıkartamaz. Bu durumda işçi, işveren ile karşılıklı anlaşarak ikale sözleşmesi yaptığında da kıdem tazminatı hakkından faydalansa bile Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) işsizlik maaşı alamaz. İşverenin bu dönemde yapacağı işten çıkarma işlemleri yok hükmünde sayıldığı için, işveren çıkartmış olsa da çalışana işsizlik maaşı bağlanmaz. Asgari ücretlilere ödenen işsizlik maaşı ile ücretsiz izne çıkartılanlara ödenen nakdi ücret desteği aynı olduğu için işyerinde asgari ücretle çalışanların ücretsiz izne çıkartılması gelir kaybına yol açmaz.. İkisine de brüt asgari ücretin yüzde 40’ı oranında, yani günlük 39.24 TL (aylık 1.168 TL) ödeme yapılır.

İşten Çıkarmaya Tamam Diyen İşçiye Kolaylık Gösterilebilir Mi?

Koronavirüs döneminde zarar ettiği için faaliyetlerini durduran şirketlerin işçilerinin haklarını vererek işten çıkarmak istediği ancak yasak sebebiyle ücretsiz izne ayırmak zorunda olduğu biliniyor. Çalışanlar da bu durumda işçi haklarını alıp, İŞKUR’dan daha yüksek oranda işsizlik maaşı alacakken, yasak süresi kalkana kadar ücretsiz izin desteği almak zorunda kalıyor. Bu çalışanlar farklı bir iş yerinde yeni iş bulsalar bile, istifa etmeleri gerekeceği için kıdem tazminatı haklarını alamayacaklar. Bu durumdan mağdur olan işçiler için, işten çıkarma yasağının esnetilip esnetilemeyeceği merak ediliyor. Kanuna göre bu durumda olan işçilerin işten çıkarma yasağı ortadan kalkana kadar beklemeleri gerekiyor. Bu durumda olan çok sayıda işçi ve işveren bulunuyor. İşten çıkarma yasağı süresi uzatılırken, işten çıkartılmasına rıza gösteren işçilerin tüm haklarını alıp işveren ile helalleşebilmesi için en azından geçici bir düzenleme yapılması gerekiyor.

Çalışanlar Dikkat! İzin Parası Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

Çalışma Bakanı’ndan İstihdam Kalkanı Açıklaması

Asgari Ücretli Bayram İkramiyesi Alacak Mı?

Editör: TE Bilisim