6 milyon araç sahibi hurda araç yasasının çıkmasını bekliyor. Maliye Bakanı NACİ AĞBAL katıldığı bir programda hurda araç sahiplerini ilgilendiren önemli bilgiler verdi. Peki 2017 hurda araç yasası ne zaman çıkacak? Kaç yaşındaki arabalar hurdaya ayrılacak, şartlar neler? İşte detaylar;

2017 Hurda araç yasası ne zaman çıkacak?
  • Hurda araç yasası çıkarsa 6 milyon araç sahibi vergi indiriminden faydalanacak. Bazı araçlar için ağırlığına göre devlet tarafından vergi ödemesi yapılabilecek.
  • Yine hurda yasasının çıkması halinde bu araçlara ait geçmiş motorlu taşıtlar vergileri de silinebilecek.
  • Hurda araç yasasının çıkması halinde bu araçlar için uygulanan trafik cezaları da silinmiş olacak.
  • Yasa 20 yaşın üzerindeki araçları kapsayacak. Yani 1997 model ve öncesi araçlar bu kapsamda olacak.
Hurda araç yasasının çıkması ile birlikte trafikten eski araçlar çekileceğinden çevreye ve ekonomiye büyük bir katkı sağlayacak. Eski araçların trafikten çekilmesi ile birlikte çevre kirliliği de kısmen azalmış olacak. Hurda araç teşvik yasası çıkarsa araç sahiplerine para ödemesi yapılacak mı? Daha önce bu konuda yapılan düzenlemelerde ağırlığı 3500 kg olan 20 yaş üstü araçlar Makina Kimya Endüstrisine teslim edilmiş ve kilo bazında araç sahiplerine belirlenen tutarlarda ödemeler yapılmıştı. Bakan Naci AĞBAL hurda araç teşviki konusunda ne söyledi, yasa çıkacak mı? Bakan Naci AĞBAL katıldığı programda hurda araç teşvik yasası çıkacak mı ile ilgili soruya şu yanıtı verdi;
“Şu an hurda araç indirimi şeklinde bir çalışmamız söz konusu değil. Bizim sektörle zaman zaman istişare toplantılarımız oluyor. Burada son yaptığımız toplantıda sektör, mevzuatın uygulanmasından kaynaklanan belirsizliklerin ortadan kaldırılmasını, bir takım konularda teknik düzenleme taleplerinde bulundu. Bugün kendileriyle teknik konuları, mevzuat düzenlemelerindeki aksaklıkları konuşacağız. Herhangi bir şekilde bir vergi indirimi, hurda indirimi gibi bir çalışmamız bulunmamaktadır.”
Maliye Bakanı Naci AĞBAL'ın açıklamalarından hurda araç teşvik yasası ile ilgili bir çalışmanın olmadığını ve yakın zamanda bu yasanın çıkarılmayacağını anlamaktayız. Ancak ilerleyen süreçlerde bu konuda bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Zaten büyük bir ihtiyaç arz etmekte.
Editör: TE Bilisim