GSS borcu yapılandırılmasına rağmen ödenmezse, prim alınması mümkün değildir. Ayrıca borcun üzerine her ay gecikme faizinin ekleneceği de unutulmamalıdır. Kişi GSS kapsamından çıkana kadar bu durum devam edecektir. Sigortalı çalışmaya başlayan kişi, sağlık yardımlarından yararlanma hakkı elde eder ve gelir ya da aylık bağlanması halinde kişi kendi adına olan GSS sigortalığını sona erdirmiş olur. GSS prim borcuyla SGK prim alacakları arasında fark yoktur. SGK’nın istemesi halinde, ödenmemiş olan GSS prim borcu için icra ve haciz yoluyla alım yapılabilir. GSS kısaca genel sağlık sigortası olarak tanımlanabilir. Bu sigortanın amacı ülke genelindeki bütün vatandaşların sağlık hizmetinden faydalanmasıdır. Zorunlu GSS sistemine 18 yaşını geçen bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının katılması mümkündür. Hastane ve yoğum bakım gibi hizmetlerin tümü bu sigortaya dahildir.

GSS’den Nasıl Faydalanılır?

GSS’de faydalanmak isteyen kişilerin genel sağlık sigortası primini ödemesi ve sağlık hizmetini alması gerekir. Kişi başına gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az olan kişilerin 676 TL ödeyerek bu sistemden faydalanması mümkündür. Eğer kişi başı gelir 676 TL ile 2 bin 29 TL arasındaysa kişinin yine asgari ücretin 3’te 1’inin yüzde 12’sini ödemesi gerekecektir. Bu durumda kişiden alınacak olan prim miktarı 81 TL olacaktır. Gelir miktarı brüst asgari ücretle iki katı arasında olan kişilerin ise 243 TL GSS primi ödemesi gerekir. Primler zamanında ve eksiksiz şekilde ödendiği zaman kişinin GSS sisteminden sorunsuz şekilde faydalanması mümkün olur.

Kimlerin GSS Borcu Ödemesi Gerekir?

GSS borcu ödemesi gereken kişilerin başında herhangi bir kapsamda çalışmayan sigortası olmayan kişiler gelir. GSS borcu ödemesi gereken diğer kişiler şu şekilde sıralanabilir:
  • SGK’dan gelir ya da emekli maaşı almayanlar,
  • Bakmakla yükümlü olunan kiş olarak sağlık güvencesi elde edemeyenler bu kapsamda değerlendirilmektedir.
Bu kişiler GSS prim borç sorgulaması yapmak için e devlet sayfasına giriş yapabilirler. E devlet sayfasına girmek isteyen kişilerin e devlet şifresi olması gerekir. Eğer şifrenizi hatırlamıyorsanız size en yakın PTT şubesini ziyaret ederek yeni şifre talebinde bulunabilirsiniz. Yeni şifre için 2 TL bedel ödemeniz gerekir. Şifrenizi kapalı zarf içinde aldıktan sonra sisteme giriş yapabilirsiniz.

GSS Borcu Olan Kişilerin Sağlıktan Faydalanması Mümkün müdür?

GSS borcu olan kişilerin borcunun 60 günden az olması kaydıyla sağlıktan faydalanması mümkündür. Kişinin ayrıca gelir testini yaptırmış olması gelir. Gelir testi sonucunda kişinin gelir miktarı 676 TL’den daha az olmalıdır. Gelir miktarı kesinleştikten sonra kişinin sağlık hakkı doğacaktır. Vatandaşlar bu şekilde borçları olmasına rağmen muayene olma hakkında sahiptirler.

Kimler Genel Sağlık Sigortası Testi Kapsamına Girer?

Genel sağlık sigortası testi kapsamına gire kişiler sosyal güvencesi olanlardır. Primlerin ödenip ödenmeyeceğini karara bağlayan teste denir. Türk vatandaşları için bu test yapılmaktadır. Başvuru yapan kişi için bekar çocuk, anne ve baba, aynı ev içinde yaşayan eş test kapsamına alınmaz. Gelir tespiti için başvuru yapılmasını isterseniz, başvurularınızı SYD’ye yapmanız gerekecektir. Kişiler kendi oturdukları adrese en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gitmelidirler. Bizzat başvuru yapılması gerekir. GSS borcu öğrenmek ya da SYK başvurusu yapmak için kısıtlayıcı süre bulunmaz. Doğum, evlenme, boşanma durumlarında yeniden gelir testi yapılması gerekir.

GSS Başvurusu Nasıl Yapılır? GSS Borç Sorgulama İşlemi

Şartlı Sağlık Yardımı Ne Kadar, Sorgulama Nasıl Yapılır ?

GSS İptal Ettireceğim, GSS İptali Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim