Şartlı sağlık yardımı için tahsis edilen yardım miktarı cinsiyet fark etmeksizin ekonomik olarak yeterli olamayan ailelere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafınca düzenlenen, 0-6 yaş arasındaki çocuklarının düzenli hastane kontrolüne teşvik etmek için geliştirilen bir projedir. Sağlık yardımı nakdi olarak yapılır ve 1 aylık miktarı 100 TL’dir.

Şartlı sağlık yardımı, çocuğun doğumundan başlayarak 6 yaşına gelene kadar sağlanan bir yardımdır. İhtiyacı olan ailelerin çocuklarına verilen bu yardımın yanı sıra anne adaylarının hamilelik sürecinden başlayıp doğumdan sonraki iki ay boyunca da verilen bir destektir.

Bu da hamile kadınların doktor kontrolüne gitmesini teşvik eder ve yardım eder. Ayrıca doğumdan sonraki iki ay boyunca lohusa kadınlara da yardımcı olur.

Şartlı Sağlık Yardımı için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Şartlı sağlık yardımı projesi için istenen evraklar, başvuran kişinin T.C. kimlik numarası yazılı kimlik, pasaport ya da ehliyet ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda sunulan başvuru formunu doldurmak yeterli olacaktır.

Başvurunun kolayca gerçekleştiği sağlık yardımı başvurusu kabul görürse ilerleyen zamanlarda takibini ve sorgulamasını yapmak için e-devlet’ten bakma seçeneği de mevcuttur. Bu işlem için ilerleyen dönemlerde PTT’den e-devlet şifresi almak gerekir.

Şartlı Sağlık Yardımının Şartları Nelerdir?

Şartlı Sağlık Yardımı için gerekli durumlar, bu yardım için başvuran kişinin yaşadığı hanede kimsenin sosyal güvencesi olmaması gereklidir ve Mütevelli Heyeti aracılığı ile hanedeki bireylerin muhtaç olduğu tespit edilmelidir. Bir de daha ileri zamanlar için geçerli bir şart olan, sağlık yardımı alındıktan sonra çocuğun kontrole götürülüp götürülmediği de denetlenir.

Bu şartların sağlanması durumunda, çocuk 72 aylık (6 yaş)  olana dek sağlık yardımı geçerli olur. Aksi takdirde, çocuğun düzenli bir şekilde sağlık kontrolünden geçmemesi durumunda yardım kesilir.

Mütevelli Heyeti’nin araştırmaları ile hanedeki bireylerin yardıma muhtaç olmaması durumunda ya da hanedeki bireylerin sosyal güvencesi olması durumunda, haneye sağlık yardımı sağlanmaz. Şartlardan en önemlisi olan çocukların düzenli doktor kontrolü, Sağlık Bakanlığı kararınca belli zaman aralıklarında yapılmalıdır. Bebeklik ve çocukluk dönemindeki izlemler olarak ikiye ayrılır.

Bebeklik izlemi dönemi 9 izlemden oluşur. Sırasıyla:

  • Doğumda,
  • Doğumdan sonra ilk 48 saat içerisinde,
  • 3 ila 25. gün arası kontrolü,
  • 30 ila 55. gün arası kontrolü,
  • 60 ila 85. Gün arası kontrolü,
  • 90 ila 115. gün arası kontrolü,
  • 120 ila 150. gün arası kontrolü,
  • 175 ila 210. gün arası kontrolü
  • Son olarak 250 ila 290. gün arası kontrolleridir.

Çocukluk döneminde ise 7 tane izlem gerçekleşmelidir ve 1 ila 6 yaş aralığındaki doktor kontrolleridir. Bunlar:

  • 365 ila 394. Gün arası kontrolü,
  • 481 ila 570. Gün arası kontrolü,
  • 661 ila 750. Gün arası kontrolü,
  • 841 ila 930. Gün arası kontrolü,
  • 1021 ila 1110. Gün arası kontrolü,
  • 1321 ila 1530. Gün arası kontrolü,
  • Son olarak da 1681 ila 1890. Gün arası kontrolü gerçekleşmelidir.

Bebek ve çocukları kapsayan toplamda 16 tane izlemden oluşur. Bu izlemler aksatılmadan devamlı düzenli bir biçimde yapılmalıdır. Eğer bebeğin veya çocuğun ebeveynleri bu izlemleri aksatırsa o ödenek alınamaz.

Şartlı Sağlık Yardımından Hangi Bireyler Faydalanır?

Şartlı sağlık yardımının sağlandığı kişiler şartlı sağlık yardımı projesi kapsamında, cinsiyet fark etmeksizin 0-6 yaş aralığındaki çocuklara, gebe kadınlara 9 ay boyunca ve lohusa kadınlara 2 ay boyunca verilir. Aynı zamanda doğumu hastanede gerçekleşmiş olan kadınlara ise bir kereliğe mahsus 500 TL verilir.

0-6 yaş aralığındaki çocuklar için yapılan başvurularda, başvuran kişinin mali durumu çok önemlidir. Sağlık güvencesi olan ya da Mütevelli Heyeti raporuna göre muhtaç sayılmayan bireylerin çocukları bu projeden yararlanamaz.

Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu

Şartlı sağlık yardımı için başvuru yolları, ikamet edilen bölgedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda gerçekleştirilir. İlk olarak başvuru esnasında, başvuru yapacak kişinin yanında kimlik kartı ya da pasaport gibi evraklar olmalıdır. Anne – baba ayrılmış ise çocuğun yasal velisi tarafından başvuru yapılmalıdır.

Aynı zamanda çocuk sayısı için bir sınırlandırma konmamıştır. Her çocuk için talep edilebilen bir yardım projesidir. Tek şart yukarıda da bahsedildiği gibi çocuğun 0-6 yaş aralığında olmasıdır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda kaydınız varsa ALO 144 numarasından, kuruma gitmeden de başvuru yapılabilir.

Şartlı Sağlık Yardımı Hangi Zamanlar Feshedilir?

Şartlı sağlık yardımının iptal edildiği durumlar, yardımın alınması için gerekli olan birçok şartın son bulması ile başlar. Yardımın iptal edildiği durumlar şunlardır:

  • Hane bireylerinin muhtaçlık durumunun bitmesi ile Mütevelli Heyeti’nin incelemeleri sonucu yardım geri çekilir.
  • Sağlık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu tarihlerde sağlık kontrollerinin yaptırılmaması halinde ödemeler kesilir.
  • Hamile kadınlar için yapılan yardım hamileliğin sonlanması ile kesilir.
  • Yardımı alan çocukların 6 yaşını doldurması ile sağlık yardımı son bulur.
  • Ailenin, çocuğu doktor kontrolüne düzenli bir şekilde götürmemesi durumunda yardım iptal olur.
  • Başvuru yapan kişinin ya da çocuğun vefat etmesi durumunda şartlı sağlık yardımı son bulur.
  • Başvurunun yapıldığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na adres belirtmeksizin taşınılması durumunda yardım son bulur. (Eğer taşındıktan sonra bir ay içerisinde ikametgâh bilgisi kuruma verilirse ve başvuru yapılıp kabul görürse ödemeye devam edilir.)
  • Anne adayının da hamilelik sürecinde hastane kontrolüne gitmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu sağlık yardımı son bulur.

Şartlı Sağlık Yardımı Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?

Yardım ödemeleri şu zamanlarda yatar: Yılın tek rakamlı ayları olan Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül, Kasım aylarında yapılır. Ödeme günü ise bu ayların 24 ila 28’i arasında değişiklik gösterir. Başvuru yapan kişinin T.C. kimlik numarasının son hanesine göre yatırılır.

T.C. kimlik numarasının son hanesi 0 olanlar ayın 24’ünde, son hanesi 2 olanlar 25’inde, 4 olanlar 26’sında, 6 olanlar 27’sinde, 8 olanlar ise 28’inde olacak şekilde ödeme yapılır. Sağlık yardım ödeneği PTT’den kolaylıkla alınabilir.

Ödeme takibi ve şartlı sağlık yardım sorgulama yapılmak istenir ise e-devlet üzerinden gerçekleştirilir. Bunun için PTT’ye müracaat edip e-devlet şifresi alınırsa e-devlet üzerinden sorgulama yapılabilir.

Şartlı Sağlık Yardımı İletişim Hattı Nedir?

Şartlı sağlık yardımına ulaşabilmek için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile Alo 144’ten bilgi alınır. Hafta içi mesai saatleri içerisinde ulaşılabilen numara ile başvuru yapılabilir. Başvuru yapmak gibi işlemlerin yanı sıra sağlık yardımı projesi ile ilgili de sorulara cevap bulunur.

E-devlet’ten Şartlı Sağlık Yardım Ödemesi Sorgulama

Şartlı sağlık yardımını e-devlet’ten incelemek için ilk olarak e-devlet hesabının mevcut olması gerekir. Bunun için PTT’den e-devlet şifresi alındıktan sonra giriş yapılabilir. Giriş yapıldıktan sonra arama kısmına şartlı sağlık yardımı yazılarak ilgili kısma yönlendirilir. Yardım ödemesi için Alo 144’ ten bilgi alınabildiği gibi e-devlet’ten de bilgi alınabilir.

Şartlı Sağlık Yardımı Parası Nereden Alınır?

Şartlı sağlık yardım ödemesi PTT üzerinden alınır ve her ay ödeme, ebeveynlere bu şekilde sağlanır. Özellikle 0-6 yaş çocukların sağlığı üzerinde büyük adımlar atılan bu projede, ödemeler PTT’den kolay bir şekilde kimlik bilgisiyle alınabilir. E-devlet’ten sorgulanabilen şartlı sağlık yardımı, PTT’den kolay bir şekilde e-devlet şifresi alınarak takip edilebilir.

Editör: TE Bilisim